Lipsa unor „analize concludente” a scăpat-o de acuzaţia de conducere sub influenţa alcoolului: fapta nu este prevăzută de legea penală.
Judecătoarea Elena Turcu, fost preşedinte al Secţiei Penale a Tribunalului Dâmboviţa, a fost achitată pentru acuzaţia de conducere sub influenţa alcoolului de magistraţii instanţei supreme prin verdictul dispus la data 8 aprilie. „În baza art. 11 pct. 2 lit. a rap. la art. 10 lit. b c.p.p. achită pe inc. Turcu Elena pentru infracţiunea prev. de art. 87 alin. 1 din OUG 195/2002 republicată şi modificată. În baza art. 192 alin. 3 c.p.p. cheltuielile judiciare rămân în sarcina statului. Cu recurs. Pronunţată în şedinţă publică”, se menţionează la dosarul judecătoarei Turcu pe site-ul instanţei. La ultimul termen de judecată, procurorii au cerut instanţei ca judecătoarea să primească doar o amendă, în lipsa unor rezultate concludente ale analizelor de sânge.
Reamintim că pe 15 mai 2007 judecătoarea Elena Turcu a fost surprinsă de trei poliţişti dâmboviţeni în timp ce se afla la volan sub influenţa băuturilor alcoolice. Judecătoarea a fost oprită de poliţişti, după ce femeia a provocat un accident rutier minor. În urma anchetei realizate de poliţişti a rezultat că magistratul avea o alcoolemie de 1 mg la mie, ceea ce constituia o faptă penală pedepsită prin lege. Incidentul a fost filmat. În imagini a fost prezentată judecătoarea Turcu, aflată într-o stare avansată de ebrietate, adresând injurii poliţiştilor: „Lasă-mă, dom’le, în pace. Nu fi nesimţit. Eşti un dobitoc!”.
La momentul declanşării scandalului, avocata judecătoarei preciza că întregul caz ar fi „o înscenare a SRI şi IPJ Dâmboviţa”. După mai bine de un an de la producerea incidentului, procurorul care a analizat cazul l-a soluţionat cu neînceperea urmăririi penale (NUP). Motivul: probele de sânge nu ar fi fost recoltate cu mijloacele prevăzute în legislaţie. Judecătoarea s-a îndreptat cu plângeri împotriva celor trei poliţişti, acuzându-i de abuz, aceştia fiind apăraţi şi susţinuţi de IGP. Uniunea Naţională a Judecătorilor din România, prin intermediul magistratului Dana Gîrbovan, a incriminat atunci comportamentul judecătoarei Turcu, catalogându-l ca fiind nedemn şi de natură a prejudicia imaginea judecătorilor, criticând totodată CSM pentru lipsa de atenţie asupra cazului. În decembrie 2008, Consiliul Superior al Magistraturii a aprobat pensionarea judecătoarei Turcu, dar preşedinţia a refuzat pensionarea. Turcu a fost trimisă în judecată după ce cazul a fost redeschis de Parchetul General.