x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Celibatul dă dureri de spate

Celibatul dă dureri de spate

de Sînziana Stancu    |    19 Oct 2010   •   00:00

Un studiu francez arată că celibatarii au frecvent dureri de spate şi dorm mai puţin bine decât persoanele care trăiesc în cuplu.



Rezultatele studiului realizat de specialistul în managementul stresului Luc Swinnen, care a avut ca subiecţi 500 de celibatari cu vârste de peste 40 de ani, sunt direct legate de existenţa unui cumul de stres care este mai mare la persoanele singure, decât la cele care trăiesc în cuplu.

Celibatarii sunt mult mai singuri în faţa problemelor cotidiene decât perechile, astfel încât ei nu au întotdeauna alături o persoană căreia să-i dezvăluie dificultăţile cu care se confruntă şi cu care să se sfătuiască, fiind nevoiţi să se închidă în sine. În ei se acumulează astfel mai mult stres decât în membrii unui cuplu, care au întotdeauna la dispoziţie  "urechea" celuilalt care să le asculte păsurile şi în faţa căruia să se "descarce".

Stresul se repercutează asupra musculaturii spatelui şi asupra somnului. Swinnen a mai observat că îndată ce o persoană singură îşi găseşte perechea sau este fericită într-o nouă relaţie amoroasă, aceste tulburări dispar ca prin farmec.

×
Subiecte în articol: observator