x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Centru pentru copiii repatriati

Centru pentru copiii repatriati

18 Apr 2005   •   00:00

Centrul-pilot pentru protectia copilului - victima a traficului de fiinte umane - a fost inaugurat ieri in Capitala. In cadrul proiectului au fost infiintante 10 centre in intreaga tara, care vor fi coordonate de la Bucuresti.

Astfel, copiii repatriati vor sta in aceste amplasamente pana li se vor face ancheta sociala si o investigatie psihologica.

"Nu exista un centru de tranzit, unde sa fie adusi copiii repatriati. Acum au unde sa stea pentru o perioada, beneficiind si de consiliere. In urma unor anchete se va stabili daca minorul va putea sa se intoarca in familia sa sau sa ramana intr-un centru de plasament. Instanta va decide acest lucru", ne-a spus Neculai Ontanu, primarul Sectorului 2.

Grav este ca majoritatea copiilor pleaca legal in strainatate, insa in final ajung sa cerseasca sau sa se prostitueze. Povestile copiilor reintorsi in tara sunt cutremuratoare. Ileana are 17 ani, doi frati si locuieste in Iasi. A fost vanduta in Serbia la varsta de 15 ani, actele i-au fost distruse si a primit alt nume. A fost violata, amenintata si lovita daca nu asculta de sef. "Mi-e frica sa merg singura pe strada. Nu mai am incredere in nimeni. Simt nevoia sa ma spal tot timpul", marturiseste fetita.

Centrul-pilot a fost realizat cu sprijinul Autoritatii Nationale pentru Protectia Drepturilor Copilului, in colaborare cu Primaria Sectorului 2 si Salvati Copiii. (Monica C. Andrei)

×
Subiecte în articol: observator