În Muzeul din Dumbrava Sibiului au demarat la începutul acestei luni lucrările de construcţie ale Centrului ASTRA pentru patrimoniu. Un spaţiu total de 1.878 metri pătraţi va fi folosit pentru depozitele colecţiilor de patrimoniu, laboratoarele de conservare şi restaurare, centrul de resurse şi pregătire pentru conservatorii şi restauratorii din România.
Laboratoarele de conservare şi restaurare vor deservi Muzeul Civilizaţiei Populare Tradiţionale ASTRA din Dumbrava Sibiului acoperind domeniile de restaurare ceramică, textile, lemn policrom, piele, investigaţii chimice. Dotările laboratoarelor vor fi de ultimă generaţie, asigurând maximul de condiţii pentru gestionarea activităţii de conservare activă şi preventivă a colecţiilor. Totodată, Centrul pentru Pregătirea Conservatorilor şi Restauratorilor oferă spaţii de documentare şi sală de conferinţe. Construirea Centrului oferă şansa de a salva de la o potenţială degradare valorile de patrimoniu deţinute de Muzeul "ASTRA", având în vedere că în prezent nu sunt asigurate condiţiile de depozitare şi conservare a acestora. Astfel, va exista o clădire construită la standarde internaţionale, cu eficienţă energetică maximă şi microclimat controlat.
Proiectul este realizat printr-un grant oferit de Islanda, Liechtenstein şi Norvegia prin Mecanismul Financiar al Spaţiului Economic European.
De asemenea, reprezentanţii Muzeului Astra din Sibiu informează că în perioada 15 septembrie-19 septembrie se va desfăşura Salonul şi Sesiunea internaţională de comunicări ştiinţifice, organizată de Muzeul Olteniei şi ICOM România MATCONS 2009. La această acţiune vor participa o delegaţie formată din 14 conservatori şi restauratori ai Departamentului de Conservare şi Restaurare din Sibiu.
Citește pe Antena3.ro