x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Un RMN specializat poate prezice cine va dezvolta schizofrenie rezistentă la tratament

Un RMN specializat poate prezice cine va dezvolta schizofrenie rezistentă la tratament

de Redacția Jurnalul    |    18 Mar 2024   •   20:37
Un RMN specializat poate prezice cine va dezvolta schizofrenie rezistentă la tratament

Cercetătorii olandezi au descoperit o modalitate de a stabili cu o precizie de 68% dacă un pacient cu psihoză va dezvolta schizofrenie rezistentă la tratament.

Practic, se utilizează o scanare RMN specială numită RMN-RIM.

Această scanare se concentrează pe un pigment cerebral numit neuromelanină, care oferă dovezi vizuale ale funcției dopaminei. Nivelurile scăzute de neuromelanină pot indica o rezistență la tratament.

Dopamina este un hormon care face parte din sistemul de recompensă al creierului. Prea multă dopamină poate duce la agresivitate și la un control deficitar al impulsurilor asociate cu psihoza.

Studiul a inclus 62 de pacienți cu primul episod psihotic, cu vârste cuprinse între 18 și 35 de ani.

Pacienții au fost supuși unui interviu clinic, unui test IQ și unei scanări RMN. La șase luni, a fost evaluat răspunsul lor la tratament.

15 dintre aceștia nu au răspuns la tratamentul antipsihotic standard. RMN-ul de bază a arătat un semnal semnificativ mai mic de neuromelanină în substantia nigra (bogată în neuroni dopaminergici și reglează, printre altele, emoțiile și comportamentele de recompensă) la cei 15 pacienți care nu au răspuns.

"Acest studiu demonstrează potențialul RMN-RMN ca marker neinvaziv pentru rezistența la tratament în schizofrenie într-un stadiu incipient", au concluzionat autorii. "În cele din urmă, un model de predicție adecvat ar putea duce la identificarea timpurie a rezistenței la tratament în schizofrenie și, astfel, ar putea reduce substanțial întârzierile în tratamentul eficient și ar îmbunătăți rezultatele".

(sursa: Mediafax)

 

×