x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Chiliman, despre maidanezi: Legea actuală este şchioapă, eutanasierea trebuie luată în calcul

Chiliman, despre maidanezi: Legea actuală este şchioapă, eutanasierea trebuie luată în calcul

04 Sep 2013   •   15:03
Chiliman, despre maidanezi: Legea actuală este şchioapă, eutanasierea trebuie luată în calcul
Sursa foto: Karina Knapek/Intact Images

Legea actuală privind maidanezii este proastă şi trebuie completată, a declarat la RFI primarul Sectorului 1, Andrei Chiliman. În opinia sa, câinii fără stăpân care nu sunt adoptaţi în cel mult patru luni trebuie eutanasiaţi. Primarul susţine că "anumite ONG-uri au ajuns adevărate maşini de făcut bani de pe urma câinilor vagabonzi".

"La ora actuală, legislaţia este una care de fapt nu ne permite nouă, celor din autorităţile publice, decât să adunăm câinii de pe stradă, în măsura în care putem, după care nu putem să-i eutanasiem decât pe cei foarte bolnavi sau pe cei care s-au manifestat foarte agresiv, dar în rest, nu putem să luăm alte măsuri. Vă spun din experienţa pe care o am eu, în 2009 am înfiinţat Poliţia Animalelor la nivelul Sectorului 1, am înfiinţat şi un loc unde să adunăm câinii ca să-i sterilizăm şi să-i îngrijim, să încercăm să-i dăm spre adopţie, am făcut lucrul ăsta cu peste patru mii de câini până în momentul de faţă. Din păcate, numai vreo patru sute au fost adoptaţi", a declarat Chiliman.

Primarul Sectorului 1 consideră că "legea actuală e o lege şchioapă, o lege proastă şi care în mod clar trebuie completată".

Andrei Chiliman spune că "legea trebuie să fie foarte strictă şi foarte clară. În toate ţările din Europa există această prevedere: câinii care nu sunt adoptaţi într-un anumit termen rezonabil de timp sunt eutanasiaţi. Părerea mea este că până la sfârşit este singura soluţie care ar trebui adoptată şi la noi, cu un termen, sigur, de trei luni, de patru luni de zile, în care să aibă timp iubitorii adevăraţi de animale să poată să-i adopte. Dar dacă nu i-au adoptat în acest termen, evident că sarcina autorităţilor locale devine pe urmă foarte costisitoare şi cred că soluţia până la sfârşit trebuie să fie asta".

"Până acum, eu cel puţin am făcut parte dintre cei care au căutat şi au promovat în permanenţă soluţii blânde în chestiunea asta a câinilor vagabonzi, care să evite eutanasierea", adaugă primarul.

În opinia sa, "câinii vagabonzi nu au ce să caute pe stradă, iar iubitorii de câini să-i ia, să şi-i ţină acasă, să-i sterilizeze, să se ocupe ca puii lor, eventual, dacă nu sunt sterilizaţi, să-i predea autorităţilor şi să nu le dea drumul în diverse parcuri, într-un sac şi aşa mai departe".

Preşedintele Traian Băsescu a cerut Guvernului să adopte o Ordonanţă de Urgenţă prin care să prevadă eutanasierea câinilor fără stăpân, dacă nu sunt adoptaţi într-un termen "rezonabil". Apelul preşedintelui a venit la o zi după ce un copil de patru ani a fost omorât de câini în zona unui parc din Capitală.


×