(Corespondenta din Beijing)
In China au inceput deja, cu mai bine de sase ore de miezul noptii, petrecerile de Anul Nou, evenimente care se petrec in familie, potrivit traditiei. Denumit si Festivalul de Primavara, Anul Nou chinezesc este sarbatorit timp de doua saptamani, fiecare zi avand o semnificatie aparte.
Insa, dincolo de bucuria revederii in familie, de mancarurile speciale si de cadouri, chinezii aprecieaza in mod deosebit sa lanseze petarde. Deja de cateva zile au inceput sa fie auzite zgomotele petardelor care vor creste in intensitate astazi, spre miezul noptii, cand intreaga China va deveni un infern coborat pe Pamant pentru a face loc noului an. Prin zgomotul greu de imaginat pentru cei care nu sunt aici, chinezii sunt convinsi ca vor alunga raul pentru a primi cu bucurie noul an.
FESTIVALUL DE PRIMAVARA
Anul Nou Chinezesc este cunoscut sub numele de "Sarbatoarea Primaverii", pentru ca porneste de la inceputul primaverii. Sarbatoarea este atat de veche incat nu se mai stie cand a fost celebrata pentru prima data. Exista destul de multe surse si explicatii, toate avand un numitor comun: "Nian", care in limba chineza inseamna “an' si care a fost initial numele unui monstru care facea prapad printre oameni la finalul iernii.
Una dintre legende spune ca fiara Nian avea o gura atat de mare incat facea sa dispara o multime de oameni dintr-o singura inghititura. De aceea, oamenii erau foarte speriati. Tot cautand solutii pentru a scapa de monstru, intr-o zi, un batran s-a oferit sa il supuna pe Nian.
Batranul l-a gasit pe monstru si a inceput sa-i vorbeasca. "Am auzit ca esti capabil sa inghiti alte animale de prada in locul oamenilor, care nu se numara printre adversarii tai. Esti capabil cu adevarat sa faci asta?" Provocat, de atunci, monstrul Nian a inceput sa manance numai animale de prada si mai ales pe cele care deranjau gospodariile oamenilor, furandu-le animalele domestice. Acum, ca Nian nu ii mai deranja, oamenii au inceput sa se bucure de viata lor pasnica. Inainte de a pleca, batranul le-a mai spus oamenilor sa puna, la sfarsitul fiecarui an, pe ferestrele si usile caselor, decoratiuni din hartie rosie, pentru a-l speria pe Nian in cazul in care ar vrea sa se mai intoarca vreodata, pentru ca de culoarea rosie se temea cel mai mult. Dupa aceasta isprava, batranul a disparut fara urma. Mai tarziu, oamenii aveau sa inteleaga ca el era un zeu nemuritor.
De atunci, traditia de a-l speria pe Nian s-a transmis din generatie in generatie. Termenul "Guo Nian", care poate insemna "trecerea lui Nian" a devenit peste timp "Sarbatoarea Anului Nou".
DOUA SAPTAMANI DE SARBATOARE
In prima zi a Anului Nou chinezesc multi oameni se abtin sa consume carne, deoarece se crede ca acest lucru va asigura o viata lunga si fericita, fapt care este apreciat de zeii cerului si pamantului.
In a doua zi, chinezii aduc rugaciuni stramosilor si tuturor zeilor. In aceasta zi animalele din curte, in speciala cainii, primesc mancare suplimentar, deoarece se crede ca a doua zi este ziua de nastere a tuturor cainilor.
Treia si a patra zi sunt rezervate pentru intarirea relatiilor de familie. Fii si fiicele aduc cadouri parintilor si nasilor fie ca sunt de botez sau de cununie.
Cea de a cincea zi a Anului Nou este numita Po Wu. In aceasta zi oamenii raman acasa pentru a saluta zeul bogatiei. Nimeni nu merge in vizita pentru ca se considera ca este un gest aducator de ghinion. “Po Wu' poate fi tradus si prin “raul alungat in a cincia zi', eveniment produs de obicei prin spargerea unui obiect sau prin zgomot de artificii.
Din ziua a sasea pana in a zecea, chinezii isi viziteaza rudele si prietenii. Sunt zilele in care templele sunt vizitate pentru a se aduce rugaciuni pentru noroc si sanatate.
A saptea zi a Anului Nou este ziua rezervata agricultorilor, cand acestia prezinta recolta din anul incheiat. Agricultorii pregatesc o bautura facuta din sapte feluri de legume, speciala pentru acest eveniment. Ziua a saptea este, de asemenea, considerata ziua de nastere a fiintelor umane, cand sunt consumati taitei care sunt simbolul longevitatii dar si peste crud, ca simbol al succesului.
In a opta zi oamenii din provincia Fujian organizeaza o alta cina pentru reintregirea familiei, iar la miezul noptii se roaga lui Tian Gong – Dumnezeul cerului.
A noua zi este ziua in care se aduc ofrande imparatului de jad.
Din a zecea pana in a douasprezecea zi sunt invitati la cina prietenii si rudele. Dupa consumul bogat de alimente vreme de atatea zile, in ziua a 13-a se consuma orez simplu, verdeata si mustar.
In cea de-a 14-a zi incep pregatirile pentru Festivalul Lanternelor, care are loc in noaptea dintre 14 si 15.
Anul Nou Chinezesc incepe cu Luna Noua, in prima zi a noului an si se termina pe luna plina, 15 zile mai tarziu. La 15 zile dupa anul nou este organizat “Festivalul Lanternelor', care este sarbatorit pe timp de noapte, cand copiii se plimba cu felinare in cadrul unei parade. Calendarul chinezesc se bazeaza pe o combinatie de cicluri ale Lunii si Pamantului. Ciclul lunar este de aproximativ 29.5 zile. In scopul de a-l potrivi cu calendarul solar, chinezii insereaza o luna in plus o data la sapte ani. Acest lucru este la fel ca adaugarea unei zile in plus in calendarul anului bisect. Acesta este motivul pentru care, conform calendarului solar, Anul Nou chinezesc cade la o data diferita, in fiecare an.
ANUL DRAGONULUI
Anul Dragonului de Apa, care incepe pe 23 ianuarie 2012 si se termina pe 9 februarie 2013. Dragonul este un animal justitiar, care poate aduce penalizare pentru sine insusi. Aceasta inseamna ca anii Dragon reprezinta ani potential dificili pentru oamenii nascuti in ani de Dragon. O asemenea pedeapsa poate fi un pericol ascuns, poate cauza dizarmonie, griji si iritatie sau o boala ascunsa. Persoanelor nascute in anul Dragonului de Apa le este recomandat sa poarte un pandantiv cu Cocos sau macar o amuleta cu acest simbol asupra lor, pentru a minimiza influenta unei asemenea pedepse in acest an.
Dragonul este o creatura de mit si legenda, un simbol al norocului si semn al puterii intense. In Orient, Dragonul este considerat ca o fiara divina. In filozofia din Est se spune ca Dragonul este un eliberator al norocului si un maestru de autoritate. Prin urmare, acei oameni nascuti in anii Dragonului trebuie sa fie onorati si respectati.
Caracterul chinezesc pentru "apa Yang", reprezentand un ocean puternic, poate simboliza, de asemenea: entuziasm puternic, energie, curaj, dar si o persoana putin impulsiva uneori. Dupa linistea din anul Iepurelui (2011), anul Dragonului de Apa va parea plin de energie, initiativa, dorinta de afirmare si reorganizare a tuturor activitatilor. Un nou inceput va avea loc in anul 2012, anul conferind: curaj, initiativa, optimism si asumarea riscurilor personale. Se anunta un an plin si de proiecte ambitioase, care nu se vor finaliza, insa, asa cum se prevede initial, pentru ca abia in 2013, in anul Sarpelui, se vor concretiza ideile si proiectele din 2012.
Chinezii considera ca Anul Dragonului de Apa este un an benefic, totusi, pentru oamenii care intentioneaza sa se casatoreasca, sa aiba copii sau sa inceapa o afacere, pentru ca anul tinde sa aduca noroc si fericire. Afacerile ar trebui sa mearga bine acum, iar oamenii vor face bani mai usor decat in alti ani. Privind la modul general, anul va fi un moment deosebit de bun pentru multi oameni, dar e nevoie de prudenta, deoarece succesele si esecurile vor fi adesea amplificat