x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Chinul facerii CSM-ului: Momentan se ştiu doar cinci

Chinul facerii CSM-ului: Momentan se ştiu doar cinci

de Violeta Fotache    |    01 Noi 2010   •   00:00

Numărătoarea oficială a voturilor exprimate pentru alegerea celor trei viitori membri în CSM care revin curţilor de apel a fost terminată. Potrivit datelor centralizate de Comitetul Electoral Permanent, câştigătorii sunt Dan Lupaşcu - 461 de voturi, Şerban Alexandru - 383 de voturi şi Horaţius Dumbravă - 313 voturi, din 729 de voturi exprimate la nivelul curţilor de apel. Cu cei doi magistraţi de la instanţa supremă aleşi pentru viitorul CSM, Lidia Bărbulescu (69) şi Mircea Aron (62), numărul celor pe care îi ştim sigur câştigători se ridică la cinci. Vom afla cine ocupă restul de posturi până la 11 (câte posturi au fost declarate ca fiind eligibile) după finalizarea numărătorii şi centralizarea datelor la Comitetul Electoral Permanent din cadrul CSM.

Cifrele de la câteva instanţe care au avut amabilitatea să ne divulge direct rezultatele alegerilor, arată că alături de cei trei, printre preferaţi s-a aflat şi Mihai Tudoran. Astfel, în viziunea Curţii de Apel Iaşi cei trei care ar fi trebuit să acceadă în CSM sunt Lupaşcu (25 de voturi), Şerban (23) şi Mihai Tudoran cu 21 de voturi. Purtătorul de cuvânt al Curţii de Apel Iaşi, Aurel Dublea ne-a declarat: "Sunt surprins de rezultatele votului. Comparativ cu alţii din CSM, Dan Lupaşcu a apărat destul de bine interesele magistraţilor!". Acelaşi trio a fost văzut şi de magistraţii Curţii de Apel Bucureşti.

Potrivit purtătorului de cuvânt al acestei instanţe, Daniel Grădinaru, s-au prezentat la alegeri 148 de judecători din 172 înscrişI pe liste la această curte. Trei voturi au fost anulate. Dan Lupaşcu a obţinut 110 voturi, Mihai Tudoran 103, Alexandru Şerban 68, Cezar Hîncu - 62, Horaţius Dumbravă - 39, Dana Gîrbovan - 35, Lidia Barac - 10 şI Gheorghe Diaconu 8 voturi. Dan Lupaşcu a fost văzut primul şI la Curtea de Apel Craiova unde candidatul a întrunit 63 de voturi, fiind urmat îndeaproape de Alexandru Şerban (50) şI Mihai Tudoran (47). La Curtea de Cluj cele mai multe sufragii le-a întrunit Alexandru Şerban - 27 de voturi, pe locul doi fiind Dana Gîrbovan, lider al Uniunii Judecătorilor din România, cu 25 de voturi, Horaţius Dumbravă ocupând locul trei cu 23 de voturi. În viziunea acestei instanţe Dan Lupaşcu ocupa abia locul patru, adică nu intra în CSM. La Târgu Mureş Lupaşcu a obţinut doar 12 voturi, în timp ce candidatul Horaţiu Dumbravă a primit 23. La Curtea de Apel Timişoara însă Dan Lupaşcu a obţinut 31 de voturi depăşind-o pe candidate acestei instanţe, Lidia Barac, secretar de stat în Ministerul Justiţiei, care a obţinut doar 25 de voturi. Reamintim că la alegerile din 2004, Dan Lupaşcu a fost desemnat ca reprezentant al curţilor de apel în CSM cu 406 voturi.

Reamintim că cei opt candidaţI care s-au bătut pe trei locuri sunt: Lidia Barac, de la Curtea de Apel Timişoara, Gheorghe Diaconu - Curtea de Apel Piteşti, Nicolae Horaţius Dumbravă - Curtea de Apel Târgu Mureş, Dana Cristina Gîrbovan - Curtea de Apel Cluj, Cezar Hîncu - Curtea de Apel Suceava, Dan Lupaşcu - Curtea de Apel Bucureşti, Alexandru Şerban - Curtea de Apel Braşov şi Mihai Viorel Tudoran - Curtea de Apel Ploieşti.

Numărătoarea pentru voturile de la tribunale nu s-a terminat. Din partea tribunalelor au candidat Lăcrămioara Axinte (Botoşani), Gabriela Baltag (Neamţ), Rustin Petru Ciasc (Caraş-Severin), Adrian Toni Neacşu (Vrancea), Mona-Lisa Neagoe (Bucureşti), Norel Popescu (Mehedinţi), Ovidiu Puţura (Bistriţa-Năsăud), Marcel Ion Rusu (Sibiu) şi Mariana Vârgă (Vâlcea).

Tudose şI Danileţ

Pentru cele două locuri care revin judecătoriilor în CSM, surse judiciare ne-au precizat că pe primele locuri s-ar afla Marius Tudose Badea (Judecătoria Sectorului 3) şI Cristi Danileţ(Oradea). A candidat şi Elena Popescu (Târgu Jiu)

George Bălan a obţinut 34 de voturi

Potrivit unui comunicat primit de la Parchetul Curţii de Apel Bucureşti, magistratul Geroge Bălan a obţinut 34 de voturi, fiind urmat de Elena Hach(Parchetul Curţii de Apel Braşov) - 3 voturi, Elisabeta Drăguţ (Parchetul Curţii de Apel Craiova) - 1 vot şI Alexandru Gigel Marian (Parchetul Curţii de Apel Constanţa) - 1 vot. Reamintim că

de la parchetele de pe lângă curţile de apel au mai candidat Vasile Mandici (Suceava), Valentin Mirişan (Oradea) şi Ilie Nariţa (Alba Iulia).  Potrivti unor surse judiciare, până la această oră rezultatele parţiale îl dădeau câştigător pe procurorul George Bălan.

De la parchetele de pe lângă tribunale au candidat Ioan Marius Aron (Sibiu), Origel Cotoi (Iaşi), Cristian Deliorga (Constanţa), Costinel Claudiu Minea (Mehedinţi) şi Oana Andrea Schmidt - Hăineală (Braşov). De la parchetele de pe lângă judecătorii au candidat la alegeri Cristina-Andreea Cardaşol (Zărneşti) şi Dan Nicolae Chiujdea (Parchetul de pe lângă Judecătoria Sectorului 1 din Bucureşti).

Posturile pentru care se fac alegeri la CSM sunt: două de judecător de la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie; trei de judecător de la curţile de apel; unul de judecător de la tribunale; două de judecător de la judecătorii; unul de procuror de la parchetele de pe lângă curţile de apel; unul de procuror de la parchetele de pe lângă tribunale; unul de procuror de la parchetele de pe lângă judecătorii.

Luni au avut loc adunările generale la instanţe şi parchete pentru desemnarea celor 11 noi membri în CSM, care şi vor începe activitatea la 12 ianuarie 2011, ei urmând a avea un mandat de şase ani.

Au participat la vot 729 de judecători de la curţi de apel, 1.333 de la tribunale, 1.857 de la judecătorii, 230 de procurori de la parchete de curţi de apel, 514 de la parchete de tribunale şi 1.109 de la parchetele de judecătorii.

Senatul este cel care va valida rezultatele alegerilor, el fiind obligat de lege să se pronunţe cu privire la îndeplinirea condiţiilor de formă nu de fond.

×
Subiecte în articol: observator