Ministrul Justiţiei, Tudor Chiuariu, a lansat ieri acuzaţii foarte grave la adresa predecesoarei sale, Monica Macovei, făcănd trimitere la licitaţia căştigată in 2005 de Freedom House.
Ministrul Justiţiei, Tudor Chiuariu, a lansat ieri acuzaţii foarte grave la adresa predecesoarei sale in funcţie, Monica Macovei. Oficialul a precizat că lupta anticorupţie este "o mascaradă", pentru că "e intemeiată pe o licitaţie trucată", făcănd trimitere la licitaţia căştigată in 2005 de Organizaţia Freedom House.
Â
Străns in corzi de cererea şefului Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA), de aviz pentru inceperea urmăririi penale a ministrului actual al Justiţiei, Tudor Chiuariu a făcut ieri o declaraţie de presă pătimaşă, lansănd acuzaţii foarte grave la adresa predecesorului său in funcţie, Monica Macovei.
CU DEDICAŢIE. Chiauriu o acuză pe Macovei pentru auditul privind Strategia anticorupţie, realizat de către Freedom House (FH). "Se vorbeşte mult in Romănia despre licitaţii trucate, falsificate, aranjate. Una dintre modalităţile de fraudare a licitaţiilor este aceea că o anumită firmă participă, căştigă licitaţia şi apoi subcontractează mare parte sau intreaga lucrare unei firme a unui «prieten». Altă modalitate de falsificare e aceea in care «un prieten» are deja bunurile sau serviciile care vor face obiectul licitaţiei şi trebuie ajutat să le valorifice", a declarat ministrul, precizănd că o astfel de licitaţie "cu dedicaţie" a fost cea in urma căreia a fost realizat auditul independent privind impactul strategiei anticorupţie 2001-2004, "celebrul" de acum raport FH.
FALSIFICĂRI. Potrivit ministrului Justiţiei, raportul FH a fost elaborat in anul 2004, adică inainte de lansarea procedurii de licitaţie de la inceputul anului 2005. Potrivit ministrului, toată documentaţia din dosarul de achiziţii este falsificată. "Unele documente nu există, iar altele nu se regăsesc in registratură la numerele indicate. Se află in această situaţie: ordinele de numire a comisiei de evaluare, documentaţia pentru elaborarea şi prezentarea ofertei, invitaţii de participare la achiziţie, procesul-verbal de deschidere a ofertei adresate Fredoom House pentru atribuirea contractului", a afirmat Chiuariu. El a subliniat că FH a depus oferta la MJ la data de 10 ianuarie, ora 9:00, cu mai mult de patru ore mai inainte de a primi, prin fax, invitaţia de a participa la licitaţie. El spune că echipa FH ar fi trebuit respinsă deoarece documentaţia depusă nu era completă. In plus, procesul-verbal de deschidere a ofertelor referitoare la documentele de calificare ale ofertantului nu este semnat de preşedintele Comisiei de evaluare, fostul secretar de stat in MJ, Ionuţ Codescu, a mai spus Chiuariu.
CONFLICT DE INTERESE. Chiuariu a acuzat de conflict de interese anumite persoane din Ministerul Justiţiei care erau angajate ale instituţiei, dar şi ale organizaţiei Fredoom House. In speţă, ministrul s-a referit la Laura Ştefan, fost consilier al Monicăi Macovei. "A venit timpul ca mascarada luptei anticorupţie să ia sfărşit, pentru că lupta anticorupţie din Romănia e intemeiată pe o licitaţie trucată. Vedem astăzi că aceia care ne vorbeau de necesitatea sancţionării conflictului de interese practică vărtos conflictul de interese. Vedem că aceia care propovăduiau respectarea legii incalcă grosolan legea. Vedem că aceia care acuzau licitaţiile trucate sunt mari aranjori de licitaţii", a spus ministrul in funcţie incă.
COMPLICITĂŢI MURDARE. "Vedem astăzi că aceia care ne vorbeau de necesitatea sancţionării conflictului de interese practică vărtos conflictul de interese. Vedem că aceia care propovăduiau respectarea legii incalcă grosolan legea. Vedem că aceia care acuzau licitaţiile trucate sunt mari aranjori de licitaţii", a spus ministrul in funcţie incă. "Această situaţie este cu atăt mai gravă cu căt in baza documentului rezultat a fost schimbată conducerea". Parchetului Naţional Anticorupţie. "După cum vedem, totul s-a desfăşurat după un plan bine stabilit: nişte prieteni fac un raport ca să putem pune oamenii noştri la DNA (fostul PNA n.r.) şi să facem puţină poliţie politică. Şi mai grav mi se pare faptul că două dintre organizaţiile şi mai multe dintre persoanele implicate in această inginerie politico-financiară au constituit o aşa-numită Iniţiativă pentru o justiţie curată. Acum vedem că in spatele mult clamatei curăţenii stau de fapt complicităţi murdare", a declarat ministrul Tudor Chiuariu.
REPLICĂ.Liderul Freedom House Romănia, Cristina Guseth, a susţinut ieri că acuzaţiile ministrului Tudor Chiuariu nu sunt corect indreptate, arătănd că Freedom House Washington şi nu filiala romănească ar fi primit contractul.
"Organizaţia Freedom House Washington este cea care a fost desemnată să realizeze auditul, nu cea din Romănia", a declarat Cristina Guseth, care a refuzat să facă alte precizări, insă a promis că va remite un comunicat de presă in replică la acuzaţiile lui Tudor Chiuariu.
Din 1998, Cristina Guseth este directorul Freedom House-Romănia, o instituţie recunoscută datorită rapoartelor sale anuale in ce priveste "stadiul democraţiei" in aproape toate ţările lumii şi cunoscută in Romănia, mai ales, datorită numeroaselor programe dedicate presei. Intrucăt multe dintre proiectele Freedom House au o componentă intrinsecă de PR, s-a specializat in media relations, managementul crizelor şi marketing PR, desfăşurănd acţiuni de gen pentru companii precum Renault, Wyet Whitehall, Ambasada Canadei, Prietenii Muzeului Naţional de Artă şi Fundaţia Parteneri pentru Dezvoltare Locală.
APĂRARE. Freedom House Romănia afirmă că ministrul Chiuariu "s-a legat de o greşeală de dactilografie" atunci cănd a declarat că Raportul de audit a fost făcut incă din 2004 şi dat publicităţii ca fiind redactat in 2005, subliniind că documentul a fost "girat şi asumat" de Freedom House Washington.
"Ministrul Chiuariu afirmă că raportul a fost redactat in 2004, citănd in acest sens o informaţie eronată din capitolul de metodologie al raportului de audit. Raportul a fost realizat in perioada 1 februarie-15 martie 2005, aşa cum rezultă din multiplele referiri la intălnirile organizate in această perioadă cu persoane publice precum procurorul general la acea dată, Ilie Botoş, procurorul general al PNA, Ioan Amarie, şi preşedintele Curţii de Conturi, Dan Drosu Şaguna. De asemenea, sunt analizate in raport iniţiative legislative de la inceputul anului 2005, cum ar fi legislaţia privind ridicarea imunităţii foştilor miniştri", precizează filiala romănă a organizaţiei.
"Freedom House a fost singurul competitor care a depus o propunere, deşi caietul de sarcini a fost cumpărat de mai mulţi potenţiali ofertanţi. In aceste condiţii, Freedom House a fost desemnată căştigătoarea acestei proceduri de achiziţii publice", se precizează in comunicat. FH mai arată că s-a achitat de toate responsabilităţile contractuale, depunănd raportul de audit la Ministerul Justiţiei la termenele prevăzute in caietul de sarcini 10 martie raportul iniţial şi 17 martie raportul consolidat.
"Freedom House consideră nejustificate acuzaţiile ministrului şi consideră total neadecvat atacul dur al acestuia asupra societăţii civile chiar dacă dănsul este direct afectat de rapoartele Iniţiativei pentru o Justiţie Curată. Considerăm că incercările de intimidare ale ministrului asupra acestor organizaţii neguvernamentale se inscriu pe aceeaşi linie cu atacurile recente asupra DNA. Il asigurăm insă că organizaţia Freedom House va continua să monitorizeze şi să işi exprime punctele de vedere, chiar dacă acestea vor fi critice, cu privire la evoluţiile din domeniul justiţiei şi luptei anticorupţie. Credem că vremea in care miniştrii se bucurau de imunitate deplină indiferent de faptele lor este incheiată şi ne exprimăm speranţa că acţiunile ministrului Chiuariu nu vor intoarce Romănia in trecut", conchid reprezentanţii Freedom House.
MUNGIU PIPPIDI. Preşedintele Societăţii Academice Romăne (SAR), Alina Mungiu-Pippidi, consideră acuzaţiile ministrului Tudor Chiuariu drept "nişte aberaţii de la un cap la altul", spunănd că nimeni "din prietenii Monicăi Macovei" nu a beneficiat de avantaje materiale.
"Ministrul Chiuariu spune că a avut loc o licitaţie. Nu este adevărat, nu a avut loc nici o licitaţie, nu exista termen legal pentru organizarea unei licitaţii. Ministerul Justiţiei a trimis la toate agenţiile interesate anunţul ofertelor, iar caietul de sarcini a fost cumpărat de mai multe, insă din cauza timpului scurt nu s-au putut realiza oferte. I-am implorat pe cei de la Freedom House Washington să facă ei acest raport, fiind timpul foarte scurt", a precizat Alina Mungiu-Pippidi. Aceasta a respins acuzaţiile conform cărora "prietenii Monicăi Macovei" ar fi avut unele avantaje materiale. "Nimeni nu a luat bani dintre prietenii doamnei Macovei, nici eu, nici altcineva", a subliniat Mungiu-Pippidi. Potrivit ministrului Tudor Chiuariu, "nişte prieteni" angajaţi la SAR, "la doamna Mungiu Pippidi, la răndul ei prietenă cu Monica Macovei", au acceptat să fie trecuţi ca experţi in ofertă. "Doamnei Mungiu Pippidi, de obicei foarte atentă cu conflictele de interese ale altora, nu i s-a părut nimic dubios in faptul că două organizaţii aflate intr-o procedură de licitaţie folosesc aceiaşi experţi. Faptul că totul a fost pus la punct cu premeditare este intărit de imprejurarea că fostul ministru al Justiţiei, Monica Macovei, a refuzat să răspundă la trei interpelări venite din partea unor deputaţi care solicitau să prezinte CV-urile experţilor", a subliniat Tudor Chiuariu, in conferinţă de presă, precizănd că fapta reprezintă infracţiune, potrivit legii răspunderii ministeriale.
                      Â
Fraudă
"Se vorbeşte mult in Romănia despre licitaţii trucate, falsificate, aranjate. Una dintre modalităţile de fraudare a licitaţiilor este aceea că o anumită firmă participă, căştigă licitaţia şi apoi subcontractează mare parte sau intreaga lucrare unei firme a unui «prieten». Altă modalitate de falsificare e aceea in care «un prieten» are deja bunurile sau serviciile care vor face obiectul licitaţiei şi trebuie ajutat să le valorifice"
Tudor Chiuariu,ministrul Justiţiei
          Â