x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Chiuariu demască DNA, cu nume şi căteva iniţiale

Chiuariu demască DNA, cu nume şi căteva iniţiale

de Miruna Pasa Petru    |    Violeta Fotache    |    20 Sep 2007   •   00:00
Chiuariu demască DNA, cu nume şi căteva iniţiale
Sursa foto: Grigore Popescu/

In timp ce ministrul Justiţiei a ieşit ieri la scenă deschisă dănd exemple concrete care justifică acuzaţia de instituţie pentru şantaj politic lansată la adresa Direcţiei Naţionale Anticorupţie, DNA continuă seria cererilor de urmărire penală a membrilor Guvernului cu un ex. După Nagy şi Chiuariu, ieri a venit răndul fostului ministru PD al Apărării, Victor Babiuc, să ajungă in vizorul Comisiei de la Cotroceni.


Ministrul Justiţiei a dat ieri exemple de dosare ale unor politicieni PD muşamalizate de DNA, dar şi exemple de dosare intocmite degeaba unor membri PC şi UDMR. Parcă pentru a contracara acuzaţia, DNA l-a scos ieri "pe tavă" pe fostul ministru PD al Apărării Victor Babiuc.

Războiul DNA - Ministerul de Justiţie este departe de a fi atins punctul critic, dar a intrat intr-o fază ale cărei urmări vor influenţa cu certitudine spectrul politic dămboviţean. Ieri, ministrul Justiţiei Tudor Chiuariu a ieşit din nou la rampă, continuănd să catalogheze DNA drept un "instrument de şantaj politic". Oficialul a adus in sprijinul afirmaţiei sale date concrete din raport, cu nume şi prenume, creionănd "configuraţia politică foarte interesantă" care transpare din activitatea DNA.


"MODUS-OPERANDI". Din prezentarea făcută de ministrul Chiuariu, DNA ar apărea ca un grup organizat in scopul influenţării vieţii politice romăneşti care ar avea şi un "modus-operandi", precum grupările de crimă organizată. Ministrul pentru a cărui urmărire penală DNA a cerut luni avizul preşedintelui Traian Băsescu a declarat că DNA are două moduri prin care se implică in lupta politică: "Pe de o parte, prin faptul că DNA deschide dosare penale in privinţa unor oameni politici fără să existe elementele unei fapte penale. După aceea nu mai face nici un fel de acte in acele dosare perioade lungi de timp, pentru a se putea spune despre acei «politicieni» că «au dosar» şi, poate, pentru ca acele cauze să fie folosite in scop de şantaj. Pe de altă parte, prin faptul că inchide anumite dosare in care există elementele unei fapte penale, pentru a proteja anumiţi oameni politici sau cercuri de afaceri din jurul acestora".


VICTIMELE. Exemplele de dosare deschise degeaba, fără temei, enumerate de Chiuariu au fost cazurile liderului Partidului Conservator (PC), Dan Voiculescu, şi al UDMR, Marko Bella. In primul caz, o simplă verificare ar fi scos la iveală nu doar faptul că un dosar cu acelaşi obiect fusese soluţionat mai inainte de Parchetul General cu neinceperea urmăririi penale, dar ar fi şi descoperit că "faptele constatate in Raportul de control al ministrului Agriculturii in legătură cu privatizarea Institutului de Cercetări Alimentare nu sunt prevăzute de legea penală". In cazul Marko Bella, privind incasarea "fără drept" a unor sume cu titlu de drepturi de autor, suspectate a proveni din investiţii din afara ţării, ministrul a cerut explicaţii procurorului Ţuluş de ce nu a făcut cercetări timp de şase luni, dacă a avut motive intemeiate să deschidă acest dosar.


"FAVORIZAŢII".
Potrivit observaţiilor ministeriale, printre dosarele ce ar fi fost muşamalizate de procurorii DNA s-ar afla "afacerile imobiliare" ale grupului NIRO, in care ar fi implicaţi fostul ministru PD al Internelor, Vasile Blaga, primarul Sectorului 2 Bucureşti, pesedistul Nicolae Onţanu, consilierul local Clitemnestra Gădea. Dar şi cazul privind avantajarea societăţilor comerciale ale membrilor familiei senatorului PD Cornelia Cazacu şi SC "Euroconstruct Trading" SRL (n.r. - patronată de acţionarii de la Golden Blitz) in acordarea unor contracte de către Administraţia Străzilor.


STRATEGIE? DNA a refuzat ieri să dea vreo replică la acuzaţiile extrem de dure lansate de ministrul Justiţiei. Procurorii anticorupţie au "răspuns" doar prin continuarea cererilor de invinuire a unor foşti miniştri adresate preşedintelui Romăniei. De data aceasta, parcă pentru a contrazice acuzaţiile de inregi-mentare politică, a venit răndul lui Victor Babiuc, fost ministru PD al Apărării Naţionale in perioada decembrie 1996-februarie 1998, aprilie 1998-martie 2000, politician care a cochetat o vreme cu PNL-ul.

Procurorul-şef al DNA, Daniel Morar, a cerut aviz pentru urmărirea penală a lui Victor Babiuc pentru luare de mită şi abuz in serviciu cu consecinţe deosebit de grave. Faptele pentru care fostul ministru este cercetat se referă la schimbul de terenuri incheiat intre Ministerul Apărării Naţionale şi Gigi Becali la data de 2 iunie 1999. Finanţatorul echipei Steaua a primit un teren de 20,9 hectare in zona Băneasa-Pipera şi a dat statului in schimb 21,5 hectare in satul Ştefăneştii de Jos, judeţul Ilfov. Diferenţa de valoare, in favoarea lui Becali, a fost estimată in urmă cu cinci ani la aproximativ
3,3 milioane de dolari. Cazul s-a aflat iniţial la Secţia Militară din cadrul Parchetului instanţei supreme, care a dispus invinuirea mai multor generali şi a lui Gigi Becali, şi a fost declinat in anul 2006 către DNA.


"CREŞTE POPULARITATEA". Finanţatorul Stelei a respins ieri acuzaţiile potrivit cărora i-ar fi dat mită lui Victor Babiuc, cu care susţine că a dat o singură dată măna. "Aşa că unde este mita? Mie de ce să-mi fie teamă, dacă nu am dat nici o mită. Pot să urmărească penal toată ţara, pentru că a luat trei păini de la o brutărie. A fost doar o tranzacţie, poate să fie şi cu tentă spre mine, poate este vorba de creşterea mea in sondaje, nu-mi dau seama. Oricum pe mine nu mă afectează, imi creşte şi mai mult popularitatea", a comentat Gigi Becali.


DETALII CAZ VOICULESCU. La data de 7 martie 2007, la DNA a fost inregistrată o plăngere anonimă care făcea trimitere la articolul publicat intr-un cotidian central in ediţia din 27 februarie sub titlul . Chiuariu a arătat că lucrarea s-a inregistrat la cauze penale in baza referatului din 26 aprilie 2007, intocmit de ofiţerul de poliţie judiciară din cadrul serviciului de investigaţii. "Ceea ce nu au vrut să verifice cei de la DNA este informaţia din articolul de presă care făcea referire la ingroparea dosarului la Parchet", a susţinut ministrul. El a arătat că dacă DNA ar fi verificat, ar fi aflat că un dosar cu acelaşi obiect se soluţionase deja de către Secţia de Urmărire Penală şi criminalistică din cadrul Parchetului instanţei supreme, incă din luna iunie 2005. Atunci s-a dispus neinceperea urmăririi penale sub aspectul comiterii infracţiunii prevăzute de articolul 248 Cod penal in dosarul referitor la sesizarea Ministerului Agriculturii in legătură cu privatizarea Institutului de Cercetări Alimentare. "In motivarea soluţiei adoptate de procuror se arăta că faptele constatate in raportul de control al Ministerului Agriculturii nu erau prevăzute de legea penală. Impotriva acestei soluţii de NUP nu a fost exercitată calea de atac. Să ne explice DNA de ce mai cercetează o cauză in care un procuror s-a pronunţat deja in sensul că faptele sesizate nu sunt prevăzute de legea penală", a afirmat Chiuariu.


AMĂNUNTE CAZUL BELLA. Dosarul liderului UDMR, Marko Bella, este unul dintre cele nouă in care DNA a intărziat efectuarea cercetărilor, potrivit raportului de control, a spus Chiuariu. Cercetările deschise la 28 noimebrie anul trecut privesc faptul că in anul 2005 Bella ar fi incasat drepturi de autor in valoare de 90 de mii de lei şi 16 mii de forinţi fără să publice creaţiile literare promise, in cauză existănd indicii că respectivele sume de bani proveneau din investiţii din afara ţării. Singurele activităţI desfăşurate de DNA timp de şase luni au constat in emiterea a două adrese, una către comisarul general al Gărzii Financiare in 19 ianuarie 2007, şi o alta către Primăria Miercurea-Ciuc, in 18 iunie (la o lună după ce CSM a hotărăt un control amănunţit la DNA - n.r.). "Să ne explice domnul Ţuluş, dacă a avut motive intemeiate să deschidă acest dosar, de ce nu face cercetări", a cerut ministrul Justiţiei.


CAZUL NIRO. Un alt caz dat ca exemplu este cel referitor la Vasile Blaga şi grupul NIRO, sesizat de către Mugur Ciuvică, preşedintele Grupului de Investigaţii Politice. "Se solicita DNA să se autosesizeze in cazul afacerii Centrului Rezidenţial Park şi impotriva fostului ministru de Interne BV (Blaga Vasile - n.r.), preşedintelui executiv al PSD Bucureşti şi primar al sectorului 2 Bucureşti, N.O. (Neculai Onţanu - n.r.), consilierului local PSD la Primăria sectorului 2, Clitemnestra Gădea, reprezentanta grupului NIRO care şi-ar fi aprobat un cartier de blocuri in curtea poliţiei", a precizat Tudor Chiuariu, evitănd să spună numele in clar. "Deşi e-mail-ul transmis DNA conţinea datele de identificare ale creatorului de mesaj, sesizarea a fost trecută la categoria . Ca să nu lase prea multe urme, nu a fost incheiat nici proces-verbal de sesizare din oficiu, aşa cum prevede legea. Ulterior, la 7 mai 2007, ofiţerul de poliţie judiciară propune trecerea lucrării la cauze penale in vederea efectuării de cercetări numai faţă de Gădea", a afirmat ministrul, adăugănd că propunerea a fost insuşită de procurorul şef secţie Doru Ţuluş. "Să ne spună domnul Ţuluş de ce nu s-au făcut cercetări şi faţă de celelalte persoane la care se referea sesizarea. Dosarul, intr-un mod previzibil, a fost soluţionat prin neinceperea urmăririi penale faţă de făptuitoarea Clitemnestra Gădea", a subliniat ministrul Justiţiei.


EUROCONSTRUCT. "Intr-un alt dosar s-au efectuat acte premergătoare in urma unor aspecte semnalate in presă, referitoare la avantajarea societăţilor comerciale aparţinănd membrilor familiei senatorului CC (Cornelia Cazacu - n.r.) şi firmei Euroconstruct Trading SRL(patroni Sorin Vulpescu şI Dan Besciu, de la GoldenBlitz - n.r.) in acordarea unor contracte de către Administraţia Străzilor Bucureşti". Prin rezoluţia din 19 iunie 2007, DNA a dispus NUP privind actele de corupţie semnalate. "Cercetarea in acest caz a fost o pură formalitate. In rezoluţia de neincepere a umăririi penale nu se menţionează nici măcar persoanele vizate şi nici infracţiunile pentru care au fost cercetate", a declarat ministrul Chiuariu, de-a dreptul indignat.


ANCHETE DE MĂNTUIALĂ.
Oficialul a susţinut că şi ancheta impotriva lui şi a ex-ministrului Zsolt Nagy, in cazul "Poşta Romănă" este o investigaţie netemeinică. O "răzbunare prostească", o "reacţie la constatările inspecţiei judiciare şi la cererea pe care am făcut-o pentru excluderea din magistratură a procurorului Ţuluş. Şi vă prezint o dovadă concretă in acest sens" a spus ministrul. El a prezentat o cerere la care procurorii nu au mai aşteptat răspuns, şi prin care se DNA cerea Ministerului Justiţiei documentaţia primită de la Ministerul Cominicaţiilor in scopul avizării proiectului de Hotărăre de Guvern nr. 377. "Adresa a ajuns ieri 18 septembrie la MJ. Este evident că DNA a cerut cercetarea mea nu ca urmare a unei investigaţii temeinice sau măcar finalizate, pentru că altfel, de ce ar mai solicita documente? Ci ca o reacţie la constatările inspecţiei judiciare şi la cererea mea de exludere din magistratură. Voi reveni cu alte precizări in zilele următoare", a incheiat Tudor Chiuariu. Documentul prezentat de ministru presei este emis de la cabinetul procurorului-şef al DNA, Daniel Morar, fiind semnat personal de acesta. Cererea poartă numărul 1518/C/2007 şi este datată "14 septembrie 2007".


SEMNAT "CU STIMĂ". Cererea DNA este adresată Ministerului Justiţiei şi are următorul conţinut: "in scopul soluţionării dosarului penal cu numărul 218/P/2006 şi in temeiul dispoziţiilor articolului 27 litera d din Legea 78/2000, articolului 16 alineat 4 din Ordonanţa de Urgenţă numărul 43 din 2002 şi articolelor 96 şi 97 din Codul de Procedură Penală, vă solicităm să ne transmiteţi in copie intreaga documentaţie ce v-a fost pusă la dispoziţie de Ministerul Comunicaţiilor şi Tehnologiei Informaţiilor in scopul avizării proiectului ce a stat la baza Hotărării de Guvern numărul 377 din 25.04.2007". Documentul se incheie cu textul "Cu stimă, procuror şef direcţie, Daniel Marius Morar".

Alături de documentul DNA, Chiuariu a prezentat şi un borderou al Secretariatului Ministerului Justiţiei care atestă faptul că cererea procurorilor anticorupţie a fost inregistrată in ziua de 18 septembrie 2007.Mai mult, potrivit Departamentului de Comunicare al MJ, cererea DNA a ajuns la Minister in jurul orei 16.00, "la căteva ore de la emiterea comunicatului DNA" prin care se anunţa solicitarea trimisă Cotroceniului pentru avizarea declanşării urmăririi penale a ministrilor Chiuariu şI Nagy.

Premierul il susţine pe Chiuariu

Premierul Călin Popescu Tăriceanu nu crede că are motive să-i ceară demisia ministrului Justiţiei, Tudor Chiuariu, in opinia sa acţiunea DNA impotriva acestuia fiind "o problemă de ordin politic". "Ceea ce se intămplă insă astăzi seamănă mai degrabă cu o problemă de ordin politic in care e implicată, din păcate, o instituţie care ar trebui să stea in afara jocurilor politice, şi mă refer aici clar la Parchet. Nu am nici cea mai mică intenţie să ii cer ministrului Justiţiei să demisioneze, insă vreau să trag un semnal de alarmă, deoarece nu e prima dată cănd un ministru e pus sub acuzare, pentru ca apoi să se dovedească faptul că e complet nevinovat", a spus premierul. Acesta a amintit de fostul ministru al Apărării, Teodor Atanasiu, de fostul ministru al Economiei, Codruţ Şereş, şi de fostul ministru al Comunicaţiilor, Zsolt Nagy. (M.I.A.)
Â
Â

Bolcaş: Doru Ţuluş trebuie arestat imediat

Vicepreşedintele executiv al PRM Lucian Bolcaş l-a criticat ieri pe procurorul Doru ţuluş, arătănd că acesta nu trebuie inlăturat din magistratură, ci "arestat imediat pentru gravele abuzuri pe care le-a săvărşit".
"Cererea domnului ministru al Justiţiei privind demiterea şi inlăturarea din magistratură a acestui individ, pe care nu pot să-l numesc procuror, nu este intemeiată. Omul ăsta trebuie arestat imediat pentru gravele abuzuri impotriva drepturilor omului pe care le-a săvărşit. Asta este singura soluţie rezonabilă in cazul Ţuluş", a precizat Bolcaş, intr-o conferinţă de presă
El a spus că Tuluş a rezolvat "in stil fascist" acte care erau de competenţa instanţei de judecată, iar ministrul Justiţiei, Tudor Chiuariu, a cerut verificarea lui. "Răspunsul DNA, de o onestitate feroce, este cererea de anchetare penală a ministrului de Justiţie, Chiuariu. Tocmai acum. Nu cred in coincidenţe", a adăugat Bolcaş. Liderul PRM a mai spus că DNA este un instrument politic şi că PRM a avertizat, incă de la constituirea acestui organism, asupra faptului că atribuţiile privind procesul de numire a procurorilor la DNA vor aduce grave prejudicii ideii de justiţie. (Mediafax )
   Â
Â

×