x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Cinci feline mari de la Zoo Baia Mare, transferate cu avionul în Africa de Sud

Cinci feline mari de la Zoo Baia Mare, transferate cu avionul în Africa de Sud

14 Oct 2015   •   15:56
Cinci feline mari de la Zoo Baia Mare, transferate cu avionul în Africa de Sud
Sursa foto: Karina Knapek/Intact Images

Leii Grădinii Zoologice din municipiul Baia Mare - Lidia, Lavinia, Petrică, Tarhon Big şi Marin au fost anesteziaţi după care a urmat o procedură medicală, au fost încărcaţi în cuşti speciale, îmbarcaţi în camionete şi transportaţi, miercuri, la aeroportul Frankfurt din Germania de unde, în cursul zilei de joi, vor ajunge în Africa de Sud cu un zbor cargo.

Cele cinci feline au fost pregătite pentru obositoarea călătorie de o echipă a fundaţiei Vier Pfoten din Bucureşti, ajutaţi de fostul îngrijitor şi director al Grădinii Zoologice Baia Mare, dr. Adin Miclăuş, care regreta faptul că după desfiinţarea grădinii, leii nu şi-au mai găsit un loc în ţară, deşi au fost numeroase încercări de a-i preda unei grădini zoologice.

"E un moment trist pentru mine, dar în acelaşi timp mă bucur pentru că vor ajunge să trăiască într-un habitat mult mai mare, practic revin în mediul lor de origine, deşi o parte dintre ei s-au născut în captivitate (...), posibilităţile de realocare a leilor au început în urmă cu doi ani, când s-a închis grădina zoologică, apoi am construit la marginea oraşului un centru de reabilitare şi îngrijiri, am început demersurile pentru transferul lor într-o unitate autorizată. Pe unul dintre aceştia am reuşit să-l predăm la zoo Hunedoara, iar colegii de la Vier Pfoten ne-au ajutat cu relocarea acestor în mediul lor natural. Chiar mă bucur pentru ei (...), i-am îngrijit 13 ani şi sunt bucuros că pleacă, iar prin demersul nostru se găseşte o finalitate prin reaşezarea lor în habitatul lor natural", a spus dr. Adin Miclăuş.

Potrivit unuia dintre reprezentanţii fundaţiei implicate în transferul felinelor din Baia Mare, spaţiul în care vor ajunge să trăiască în Africa de Sud se întinde pe zeci de hectare şi au hrana asigurată.

"Noi, în Africa de Sud avem o rezervaţie LIONSROCK, un spaţiu de sute de hectare, în care există ţarcuri pentru lei. Nu sunt reintegraţi în sălbăticie deoarece un animal sălbatic care stă atât de multă vreme în captivitate nu se mai poate integra 100%, să îşi reia comportamentul natural. Dacă ar fi să-i lăsăm liberi, procesul de reeadaptare ar fi unul foarte îndelungat şi atunci avem acest loc minunat în cadrul rezervaţiei în care leii sunt monitorizaţi, hrăniţi, dar stau liberi pe zeci de hectare", a spus Viorica Tulpan, coordonator programe naţionale al Fundaţiei Vier Pfoten.

Venerabilii Petrică, Lavinia şi Lidia s-au născut în captivitate, ca sute de alţi semeni de-ai lor destinaţi să distreze publicul nesăţios de la circ. Urmau să devină vedete ale circului Globus din Capitală, dar dresajul - care presupune corecţii fizice şi privare de hrană - nu le-a plăcut deloc tinerilor lei. Într-un moment de legitimă revoltă, Petrică şi-a atacat dresoarea. Indezirabilul leu, alături de Lavinia si Lidia, a fost trasferat la Baia Mare în 2002, pentru a schimba penitenţa circului cu închisoarea de ciment de la zoo. Ani la rândul, mii de plătitori de bilet le-au admirat trupurile zvelte şi blana pufoasă, uitând să-şi pună fireasca întrebare ce caută un leu după gratii în loc să alerge în natură, arată un comunicat al fundaţiei, remis, AGERPRES.

De-a lungul anilor petrecuţi în celula strâmtă de la zoo, singura consolare a lui Petrică a fost viaţa alături de Lavinia. În 2003 au venit pe lume puii lor, Tarhon Big şi Marin.

Pe 14 octombrie, întreaga familie va pleca în Africa de Sud, la sanctuarul pentru feline mari LIOSNROCK, cu un transport organizat de Vier Pfoten. În câteva zile, cele 5 feline vor afla pentru prima oară cum e să păşeşti pe pământ, cum miroase iarba după ploaie şi ce culoare are cerul african. Ca şi până acum, ei vor împărţi acelaşi spaţiu, însă într-un ţarc imens, în mijlocul naturii sălbatice, unde vor putea alerga după pofta inimii.

În grădinile zoo din România trăiesc în prezent 175 de feline mari, potrivit datelor oficiale. Cei mai mulţi sunt lei (82), tigri (57) şi jaguari (17), restul fiind lincşi (12), leoparzi (4) şi pume (3). 24 dintre aceste animale trăiesc în prezent în grădini zoo care şi-au pierdut autorizaţia, precum cele din Craiova, Râmnicu Vâlcea, Turda sau Galaţi. În multe dintre aceste grădini, animalele sunt ţinute în condiţii mizere, în ţarcuri foarte mici, fără un tratament medical de specialitate sau hrană adecvată.

×
Subiecte în articol: leu leu in cusca LIONSROCK