Cinci medici de la IML Cluj solicită demisia directorului interimar al instituţiei, Marius Vartic, pe care îl acuză de "management defectuos şi dăunător", de desfiinţarea raportului de gardă util rezidenţilor, de "dezorganizarea activităţii" institutului, Vartic susţinând însă că nu va demisiona, informează mediafax.ro.
Cinci medici de la Institutul de Medicină Legală (IML) Cluj, Dan Paul Mucichescu, Dan Perju-Dumbravă, Costel Siserman, Cristian Gherman şi Mugur Pop, au transmis, sâmbătă, o scrisoare deschisă în care solicită demisia directorului interimar al instituţiei, Marius Vartic.
"Vă cerem demisia din funcţia de director interimar. Considerăm că managementul dumneavoastră este defectuos şi dăunător institutului. Nu ne referim numai la conducerea defectuoasă a compartimentului de prosectură, care a dus la pierderea unor cadavre sau găsirea neaşteptată a altora, ci şi la faptul că o serie de expertize de importanţă majoră nu pot fi efectuate din cauza faptului că medicii psihiatri refuză să participe la efectuarea lor. De altfel, aţi fost demis pentru management defectuos în urma controlului efectuat de Ministerul Sănătăţii (în 2011 - n.r.). De asemenea, considerăm că nu poate fi directorul unui institut medico-legal o persoană care cenzurează şi violează corespondenţa privată a colaboratorilor. (...) Avem convingerea că veţi aprecia motivele noastre ca fiind rezonabile şi veţi da curs solicitării noastre întrucât rămânerea dumneavoastră în funcţie devine penibilă atât pentru persoana dumneavoastră, cât şi pentru puţinii susţinători ai dumneavoastră", se arată în documentul citat.
Cei cinci medici îl acuză pe Vartic că a desfiinţat raportul de gardă care dă posibilitatea rezidenţilor să exerseze şi să sistematizeze limbajul medico-legal, să îşi lămurească mecanismele producerii leziunilor şi să evalueze corect cauzele producerii deceselor.
"A desfiinţa raportul de gardă însemnă a afecta fundamental procesul didactic, trăsătură sine qua non a unui institut. Aţi dezorganizat activitatea institutului blocând la dispoziţia dumneavoastră două cadre medii care înainte se ocupau numai de redactarea actelor medico-legale şi de asigurarea asistenţei medii la nivelul cabinetului de consultaţii medico-legale. În felul acesta aţi reuşit să determinaţi apariţia unor întârzieri masive în redactarea actelor medico-legale", se mai arată în scrisoare.
Lui Vartic i se reproşează că nota 2,97 pe care a obţinut-o la examenul susţinut pentru ocuparea funcţiei de director al IML Cluj, în vara acestui an, îl descalifică pentru ocuparea acestei funcţii, chiar şi în calitate de interimar.
"Apreciem că nu puteţi fi directorul unui Institut de Medicină Legală atâta timp cât, în mod sistematic, evitaţi să rezolvaţi cazurile medico-legale complicate - omoruri, culpe medicale. Comportamentul dumneavoastră faţă de angajaţii institutului este inadecvat: raptusuri manifestate prin urlete, înjurături, lovirea colegilor, ameninţări etc. Atmosfera tensionată pe care institutul o are cu beneficiarii activităţii noastre - poliţie, procuratură, instanţe - este tot rezultatul modului în care înţelegeţi să conduceţi institutul şi să comunicaţi cu reprezentanţi ai acestor instituţii, atât prin comportament, cât şi prin plângerile penale având sursă institutul, cu care acestea au fost sufocate", se menţionează în document.
În replică, Marius Vartic a declarat că respinge acuzaţiile şi că nu îşi va demisia.
"Scrisoarea este o manipulare după toate regulile de manual. Nu am de ce să îmi dau demisia, pentru că nu văd unde este managementul defectuos. În această scrisoare deschisă s-a mers pe ideea «hai să inventăm ceva şi apoi să dezvoltăm». Scrisoarea este semnată de Dan Paul Mucichescu, care este trimis în judecată pentru două capete de acuzare, din care unul este de mărturie mincinoasă, de Dan Perju-Dumbravă, care vrea să devină director şi poate nu îi ajung cele trei locuri de muncă pe care le are acum, de Costel Siserman, care a fost directorul IML Cluj, de Cristian Gherman şi Mugur Pop, care sunt «locotenenţii» lui Siserman", a spus Vartic.
El a explicat că a luat nota 2,97 la proba scrisă a concursului pentru funcţia de director al IML Cluj, desfăşurată în 22 iulie, pentru că proba ţinea de "interpretarea unor cuvinte, subiectele fiind inclusiv din Geografia României".
"Concursul s-a anulat după prima probă, cea scrisă, pentru că nici Dan Perju-Dumbravă, care a candidat, nu a obţinut decât nota 5, astfel că eu am rămas mai departe la conducerea IML Cluj", a precizat Marius Vartic.
El a menţionat că nu a cenzurat şi nu a violat corespondenţa nimănui şi că a suspendat raportul de gardă pentru că Dan Paul Mucichescu "a adus jigniri la adresa colegilor".
"Consiliul Superior de Medicină Legală l-a suspendat pe dr. Mucichescu ca expert de medicină legală, probabil de aceea este aşa de supărat", a comentat Vartic.
Totodată, el a negat că în 2011, atunci când a fost schimbat din funcţie în urma unui control al Ministerului Sănătăţii, i s-a imputat "managementul defectuos": "Nu e adevărat că am fost demis în urma managementului defectuos. A fost un control, s-au găsit deficienţe şi s-au dat termene de remediere. Nu ştiu de ce am fost demis în 2011".
Marius Vartic este director interimar al IML Cluj din luna aprilie a acestui an, după ce l-a înlocuit în funcţie pe Costel Siserman, schimbat de Ministerul Sănătăţii în urma unui scandal care a avut la bază dispariţia unor cranii din sediul IML Cluj.
Marius Vartic a mai deţinut funcţia de director al IML Cluj în perioada 2001-2011. El a fost schimbat în 9 februarie 2011 şi înlocuit cu Costel Siserman, în urma unui control al Ministerului Sănătăţii.
În martie anul acesta, poliţiştii clujeni au declanşat o anchetă în urma unei plângeri penale privind profanarea de cadavre la Institutul de Medicină Legală (IML) Cluj, plângerea referindu-se la decapitarea a şase corpuri, în acest caz fiind sesizat şi Parchetul Judecătoriei Cluj-Napoca.
Surse din cadrul anchetatorilor declarau atunci că cele şase cranii de la IML Cluj au dispărut după un curs postuniversitar organizat de Universitatea de Medicină şi Farmacie (UMF) Cluj, la care au participat mai mulţi studenţi străini.
Potrivit surselor citate, capetele celor şase cadavre nerevendicate au dispărut din frigiderul IML Cluj. După ce o persoană din cadrul IML a sesizat Poliţia şi Parchetul, capetele au reapărut la sediul IML, înainte ca poliţiştii şi procurorii să ajungă acolo.
Conform acestor surse, cadavrele decapitate nu puteau fi folosite ca material didactic, fiind cazuri de medicină legală.
Atunci, Ministerul Sănătăţii a solicitat Direcţiei de Sănătate Publică (DSP) Cluj să facă o verificare la IML Cluj, "în urma informaţiilor apărute în mass-media privind prezenţa a cinci cadavre decapitate, presupus profanate".
Potrivit unui comunicat de presă al MS, în urma anchetei efectuate, DSP Cluj a comunicat Ministerului Sănătăţii că nu a fost încălcată legea. "IML a furnizat cinci cadavre, în baza unui protocol de colaborare cu UMF Cluj, ca material didactic pentru cursul organizat de UMF în perioada 18 - 21 februarie 2013, în colaborare cu Academia Chirurgică «Durante Scacchi» din Italia. S-au efectuat proceduri diferite în timpul demonstraţiilor practice, iar la terminarea cursului cadavrele au fost depozitate în mod corespunzător în camera frigorifică a serviciului de prosectură IML Cluj, şeful serviciului fiind domnul doctor Vieru Socaciu Radu", se arăta în comunicat.
Conform sursei citate, "toate cele cinci cadavre au fost înhumate în 7 martie 2013". "Nu s-au constatat abateri de la prevederile legale referitoare la manipularea cadavrelor umane. Aspectele sesizate în presă sunt eronate şi sunt în contradicţie cu cele constatate la faţa locului şi certificate de documente", se arăta în comunicat.
În aprilie, Ministerul Sănătăţii a anunţat faptul că directorul IML Cluj Costel Siserman a fost înlocuit cu Marius Vartic.
"Având în vedere numeroasele sesizări depuse la Ministerul Sănătăţii privind activitatea directorului IML Cluj, dr. Costel Siserman, conducerea Ministerului Sănătătii a dispus eliberarea acestuia din funcţia de director al IML Cluj, începând cu data de 8 aprilie. Începând cu aceeaşi dată, ministrul Sănătăţii, Eugen Nicolăescu, a dispus numirea cu delegaţie, în funcţia de director al IML Cluj, a dr. Marius Vartic", se arăta într-un comunicat de atunci.