x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Cine beneficiază de locuinţe închiriate de la RA-APPS

Cine beneficiază de locuinţe închiriate de la RA-APPS

22 Sep 2010   •   00:00

Preşedintele Senatului, mai mulţi miniştri, preşedinţi de agenţii şi procurorul-şef al DNA figurează pe lista celor 207 beneficiari de locuinţe închiriate de la RA-APPS, situaţia regăsindu-se într-un răspuns transmis de SGG la o interpelare a deputatului PNL Relu Fenechiu.

Deputatul PNL Relu Fenechiu a depus la 7 iunie, la Camera Deputaţilor, o interpelare adresată premierului Emil Boc, prin care îi solicita o informare asupra cheltuielilor efectuate din bugetul de stat pentru cazarea în locuinţe de protocol şi de serviciu a persoanelor care ocupă demnităţi publice sau pentru angajaţii instituţiilor publice din România.
Prin aceeaşi interpelare, deputatul Relu Fenechiu a cerut şi comunicarea tuturor angajaţilor Guvernului care beneficiază de locuinţe închiriate de la RA-APPS, funcţiile ocupate de aceştia, contravaloarea chiriei pe care aceştia o plătesc, precum şi suprafaţa locuinţei ocupate pentru fiecare angajat în parte.

În luna august, Secretariatul General al Guvernului a transmis răspunsul scris al Guvernului la interpelarea formulată.
Deputatul PNL a făcut publică lista, postând-o pe blog.
Potrivit listei anexate răspunsului primit, 207 angajaţi beneficiază de locuinţe de la RA-APPS. Situaţia comunicată ca urmare a interpelării deputatului PNL se referă la locuinţe de serviciu şi de protocol la data de 17 iunie 2010 şi cuprinde un tabel în care sunt menţionate instituţia publică şi funcţia beneficiarului, precum şi date privind suprafaţa utilă a locuinţei şi situaţia cheltuielilor.

Astfel, preşedintele Senatului beneficiază de o locuinţă cu suprafaţă utilă de 246,34 metri pătraţi, cuantumul chiriei fiind de 689,41 lei.
Ministrul Afacerilor Externe beneficiază, contra unei chirii de 1.968,32 lei, de un imobil cu suprafaţa utilă de 239,75 metri pătraţi.
Ministrul Comunicaţiilor şi Societăţii Informaţionale beneficiază, pentru suma de 1.872,92 lei, de o locuinţă cu suprafaţa utilă de 181,15 metri pătraţi.

De asemenea, beneficiază de un imobil de la RA-APPS ministrul Educaţiei, contra unei chirii lunare de 1.810,26 lei, în suprafaţă de 209,11 metri pătraţi.
Ministrul Sănătăţii, la rândul său, are o chirie de 1.092,23 lei pentru un imobil cu suprafaţa utilă de 163,10 metri pătraţi.
În preambulul listei se precizează că, "în conformitate cu prevederile legale, indiferent de valoarea chiriei şi a cheltuielilor de întreţinere, suma forfetară care se achită pe un an de zile pentru angajaţi, alţii decât cei la nivel de miniştri care au o valoare identică cu parlamentarii, este în valoare de 18.600, deci în medie aproximativ 1.550 lei/lună, diferenţa fiind suportată de fiecare titular în parte de locuinţă".

Lista cu cei 207 beneficiari de imobile RA-APPS menţionează că preşedintele CNSAS, la rândul său, beneficiază de o locuinţă cu suprafaţa utilă de 128,8 mp. De asemenea, printre beneficiarii de imobile RA-APPS figurează preşedintele Administraţiei Fondului pentru Mediu, preşedintele Agenţiei Domeniilor Statului şi preşedintele Agenţiei Naţionale a Funcţionarilor Publici.
De asemenea, beneficiază de imobile de la RA-APPS preşedinţii Agenţiei Naţionale pentru Pescuit şi Acvacultură, preşedintele Agenţiei Naţionale pentru Prestaţii Sociale, Agenţiei Naţionale pentru Protecţia Mediului, precum şi cel al Agenţiei Naţionale pentru Egalitatea de Şanse între Bărbaţi şi Femei.

În imobile de la RA-APPS mai locuiesc preşedintele Agenţiei pentru Implementarea Proiectelor şi Programelor pentru Întreprinderi Mici şi Mijlocii, precum şi unul dintre vicepreşedinţii ICR, care achită o chirie de circa 465 lei pentru un imobil cu suprafaţă utilă de 58 metri pătraţi.
Preşedintele Autorităţii Electorale Permanente beneficiază, de asemenea, de un imobil de la RA-APPS, el plătind aproape 1.000 lei lunar chirie pentru o suprafaţă utilă de 120,7 metri pătraţi.
Totodată, procurorul general al DNA plăteşte lunar o chirie de 1.033,82 lei pentru un imobil cu suprafaţa de 137,45 metri pătraţi.

Un director general al ANI, un adjunct al Avocatului Poporului, mai mulţi judecători de la ÎCCJ şi Curtea Constituţională sunt, de asemenea, beneficiari de imobile cu chirie de la RA-APPS.
Beneficiari ai unor imobile RA-APPS sunt şi vicepreşedinţii mai multor agenţii şi institute, directori generali, consilieri personali ai unor miniştri, secretari de stat sau oficiali din aparatul de lucru al premierului.

Mai beneficiază de imobile de la RA-APPS doi consilieri prezidenţiali, 25 membri ai aparatului de lucru al primului-ministru, 11 din SGG, precum şi oficiali din CNA, Autoritatea Rutieră Română, Consiliul Concurenţei, CNCD, Curtea de Conturi, Agenţia Naţională Anti-Doping, ANPC, ANSVSA, DAE, Inspectoratul de Stat în Construcţii, Departamentul pentru Relaţii Interetnice, OSIM, Oficiul Naţional de Prevenire şi Combatere a Spălării Banilor, Secretariatul de Stat pentru Problemele Revoluţionarilor din decembrie, ANAF.

×
Subiecte în articol: observator