Cătălin-Laurenţiu Borcoman este unul dintre cei 22 de procurori europeni ce vor forma Parchetul European (EPPO), condus de Laura Codruţa Kovesi. Mandatul lui Borcoman va fi pe şase ani şi va putea fi prelungit, o singură dată, cu cel mult trei ani.
Cătălin Borcoman vine de la DIICOT Braşov, instituţie pe care a şi condus-o între 2012 şi 2018, şi a fost consilier al Laurei Codruţa Kovesi într-o perioadă în care aceasta a deţinut funcţia de procuror general.
Potrivit ultimei declaraţii de avere, întocmită în 2017 şi publicată pe site-ul Consiliului Superior al Magistraturii, Cătălin Borcoman deţine mai multe terenuri în Braşov şi Timiş, unele dintre acestea fiind terenuri agricole dobândite prin moştenire sau donaţie. Alături de soţia sa, de profesie avocat, procurorul deţine trei apartamente în Braşov şi are mai multe credite contractate între 2009 şi 2016, unul dintre acestea scadent în 2043.
În 2019, Cătălin Borcoman a fost una dintre cele trei propuneri înaintate de o comisie a Ministerului Justiţiei, condusă de Cătălin Predoiu, pentru funcţia de procuror european.
Parchetul European va fi un organism independent al UE, responsabil cu investigarea, urmărirea penală şi trimiterea în judecată a autorilor infracţiunilor împotriva intereselor financiare ale Uniunii, precum corupţie sau fraudă transfrontalieră în materie de TVA de peste zece milioane de euro. În acest scop, EPPO va desfăşura investigaţii, va efectua acte de urmărire penală şi va exercita acţiunea publică în faţa instanţelor competente din statele membre.
În 2019, Laura Codruţa Kovesi a fost numită de Consiliul UE şi de Parlamentul European primul procuror şef european pentru un mandat de şapte ani care nu poate fi reînnoit. În prezent, 22 de state membre participă la EPPO, organism ce va avea sediul la Luxemburg şi care ar urma să îşi înceapă activitatea până la finele anului în curs. Din noul organism european au refuzat să facă parte ţări precum Ungaria, Polonia, Suedia, Danemarca şi Irlanda.
(sursa: Mediafax)