Ministrul Sanatatii suspecteaza de ilegalitati pe unii directori de spitale. Este motivul pentru care a afirmat ca "va face curatenie in sistem", dispunand efectuarea unor controale, in urma carora unii directori ar putea fi sanctionati.
|
|
Datorii neplatite
IGNORARE. Ministrul Mircea Cinteza se face ca nu vede adevaratele probleme din sistemul sanitar
|
Directorii unitatilor sanitare care nu au respectat plafoanele din motive nejustificate vor fi sanctionati administrativ. Potrivit ministrului Sanatatii, suma datorata - stipulata in Protocolul incheiat intre minister, Asociatia Furnizorilor de Produse Medicale (AFPM) si Casa Nationala de Asigurari de Sanatate (CNAS) - este de 811 miliarde de lei, suma angajata legal de directorii de spitale, si nu de 1.000 de miliarde, cum sustin reprezentantii AFPM. Directorul executiv al AFPM, Ioan Ciceala, sustine ca, in realitate, este vorba de "datorii acumulate in 2003 si 2004, de 1.000 miliarde de lei, din care, potrivit Protocolului semnat de AFPM, CNAS si MS, pana la finele lunii aprilie, trebuiau achitate 304 miliarde. Dar pana in prezent au fost achitate aproximativ 65 miliarde de lei".
CURATENIE. "Dorim sa facem curatenie in sistem, sa eliminam acei parteneri care nu respecta normele elementare de contract si au furnizat materiale infectate", a spus ministrul Sanatatii. El a anuntat ca in urmatoarele trei zile vor fi convocate la minister conducerile spitalelor cu cele mai mari datorii, in numar de 38, pentru a analiza situatia. Aceste unitati sanitare vor fi controlate de echipe mixte ale MS, CNAS si ale directiilor de sanatate publica pentru a identifica spitalele care nu si-au platit datoriile motivat.
MOTIVE. Directorul executiv al AFPM considera ca obiectul protocolului invocat nu este calitatea materialelor, ci achitarea la termenele stabilite a datoriilor. In conditiile neachitarii datoriilor, AFPM a anuntat sistarea livrarii de materiale sanitare. Presedintele Asociatiei Spitalelor din Romania, prof. dr. Florian Popa, este de parere ca decizia AFPM de a opri livrarea de materiale sanitare, incepand din aceasta sapatamana, este extrem de grava.
LISTA
|
Pe lista spitalelor cu cele mai mari datorii se afla, intre altele, urmatoarele unitati sanitare din Bucuresti: Spitalul Clinic de Urgenta pentru Copii "Grigore Alexandrescu", Institutul Clinic de Cardiologie "C.C. Iliescu", Spitalul Clinic de Urgenta "Sf. Pantelimon", Spitalul Clinic Universitar de Urgenta, Spitalul Clinic de Urgenta "Dr. Bagdasar-Arseni", cu un total al datoriilor de peste 66 miliarde lei. La nivelul tarii, judetul Mures inregistreaza datorii de 18 miliarde lei, Arges - 16 miliarde lei, Iasi - 11 miliarde lei, Timis - 12 miliarde lei, Maramures - 18 miliarde lei etc.
|
Citește pe Antena3.ro