x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Cioacă, nearestat!

Cioacă, nearestat!

de Adriana Oprea-Popescu    |    Violeta Fotache    |    16 Ian 2008   •   00:00
Cioacă, nearestat!

19:35 Soţul Elodiei Ghinescu, poliţistul Cristian Cioacă, a fost dus ieri încătuşat la Curtea de Apel Braşov, unde nu a primit mandat de arestare pentru 29 de zile. Parchetul a declarat recurs. Cioacă este acuzat că a plătit 3.000 de euro unui specialist IT, instigându-l să spargă căsuţa poştei electronice a soţiei sale. Apărarea lui susţine că "povestea este cusută cu aţă albă"!

Interviu cu procurorul Marius Iacob
La 17 septembrie, procurorul Marius Iacob a preluat cazul avocatei dispărute din Braşov, "pentru că era poliţist şi era vorba despre o dispariţie". A doua zi, Cristian Cioacă a fost invinuit de omor calificat. Dosarul devenise, dintr-unul de dispariţie, unul penal. Intr-un interviu acordat in exclusivitate Jurnalului Naţional, procurorul Marius Iacob declară: "M-am oferit să-l fac eu. Pentru că altfel discut cu ei, altfel ne implicăm... Nu inseamnă că eu sunt cel mai bun. Aşa a fost să fie!".
• "Dacă Elodia trăieşte, eu imi dau demisia" • "Noi n-am zis că Cioacă a aruncat obiectele in răpă" • "Aş pune dosarul pe net, ca oamenii să-l vadă"

Corespondenţa dintre Elodia şi amant
Corespondenţa dintre avocata Elodia Ghinescu şi amantul său incepe din aprilie 2007, dată la care SPP-istul a fost trimis in Afganistan. Cei doi se cunoşteau din iunie 2006 şi, aşa cum reiese din mail-urile pe care şi le-au trimis, incepuseră relaţia incă de atunci.



Soţul Elodiei Ghinescu, poliţistul Cristian Cioacă, a fost dus ieri încătuşat la Curtea de Apel Braşov, unde nu a primit mandat de arestare pentru 29 de zile. Parchetul a declarat recurs. Cioacă este acuzat că a plătit 3.000 de euro unui specialist IT, instigându-l să spargă căsuţa poştei electronice a soţiei sale. Apărarea lui susţine că "povestea este cusută cu aţă albă"!


Nearestat pentru suspiciunea că şi-ar fi omorât soţia, avocata Elodia Ghinescu, rămas şi fără interdicţia de a părăsi ţara, pe motive de vicii procedurale, poliţistul Cristian Cioacă a intrat marţi seară pentru a doua oară în arest, timp de 24 de ore.


TREI ACUZAŢII. Ordonanţa de reţinere (care poate fi citită integral pe site-ul ziarului) a fost de această dată emisă de procurorii Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism (DIICOT) – Serviciul Teritorial Braşov în dosarul privind accesarea căsuţei poştale electronice a Elodiei Ghinescu, prin folosirea atât a computerului de la domiciliu, cât şi a celui de la cabinetul de avocat al soţiei sale. Dosarul penal a fost creat ca urmare a plângerilor depuse de familia avocatei dispărute şi de Baroul de Avocaţi din Braşov. Lui Cristian Cioacă i s-au adus marţi trei acuzaţii pentru care procurorii DIICOT au cerut ieri după-amiază judecătorilor să emită mandat de arestare preventivă pentru 29 de zile. Potrivit comunicatului Ministerului Public, acestea sunt: "instigare la acces fără drept la sisteme informatice, instigare la restricţionare fără drept a accesului la date informatice şi instigare la transferul neautorizat de date informatice, fapte aflate în concurs real". Ca autori ai acestor infracţiuni la care au fost instigaţi, procurorii au acuzat două persoane: pe poliţistul IJP Braşov Breazu Marius Sebastian, cercetat în stare de libertate, şi pe numitul Niţu Marin Adrian, reţinut şi el.


DOUÅ ADRESE DE E-MAIL SPARTE. Anchetatorii susţin că poliţistul Cristian Cioacă, înainte de a anunţa dispariţia soţiei sale de acasă, în septembrie 2007, i-a instigat pe cei doi la comiterea infracţiunilor, în scopul obţinerii conţinutului mesajelor de poştă electronică destinate avocatei Elodia Ghinescu la adresele ishalo2000@yahoo.com şi babyelodia@gmail.com. Totodată, el i-a determinat să restricţioneze fără drept accesul la cele două adrese de e-mail şi să transfere neautorizat date informatice dintr-un sistem informatic în altul, se arată în ordonanţa de reţinere emisă de procurorul Cristian Ichim la 15 ianuarie a.c., la ora 20:32.


CABINETUL DE AVOCATURÅ.
Anchetatorii au stabilit că la 2 septembrie 2007, Cioacă şi colegul său Breazu Marius Sebastian s-au dus la Cabinetul de Avocatură "Ghinescu Elodia" din Braşov. Acolo, Breazu a accesat fără drept laptopul utilizat în mod exclusiv de către avocată, prin utilizarea frauduloasă a parolei de autentificare, se arată în comunicatul emis de Parchetul Instanţei Supreme. Datele informatice obţinute astfel au fost transferate neautorizat din laptop pe memory-stick-ul cu care era dotat poliţistul Breazu. După efectuarea transferului corespondenţei electronice, poliţistul judiciarist Marius Breazu a aplicat o nouă parolă de acces la adresa de poştă electronică a avocatei dispărute. Expertiza tehnico-ştiinţifică la care au fost supuse computerul din locuinţa soţilor Ghinescu-Cioacă şi laptopul de serviciu (ridicat de autorităţi la 13 septembrie 2007) confirmă realizarea celor trei infracţiuni în cursul zilei de 2 septembrie.


ŞI-A BÅGAT SORA. Douăzeci de zile mai târziu, la data de 22 septembrie anul trecut, la cererea soţului Elodiei, poliţistul Breazu a "transmis conţinutul mesajelor tip e-mail de pe memory stick-ul său la adresa de e-mail aparţinând surorii lui Cioacă, Ana-Maria Ene. Motiv pentru care a şi avut loc marţi percheziţia la domiciliul acesteia. În sarcina celui de-al doilea reţinut, inculpatul Niţu Marin, procurorii DIICOT au reţinut că la 24 septembrie, la "îndemnurile" repetate ale lui Cristian Cioacă, a accesat adresa de e-mail identificată în conţinutul mesajelor electronice rămase la adresa avocatei Ghinescu, încălcând măsurile de securitate şi utilizând fraudulos parola de autentificare. Şi el a schimbat apoi parola contului de
e-mail. Nu înainte însă de a transfera corespondenţa electronică a avocatei către sora lui Cioacă, precum şi către alte adrese. Anchetatorii susţin că Niţu a fost plătit pentru serviciile sale cu suma de 3.000 de dolari (8.000 lei), bani depuşi în contul bancar al prietenei sale. DIICOT a avut sprijinul Serviciului Român de Informaţii (SRI) în efectuarea acestei anchete.


APÅRARE. Cristian Cioacă susţine în continuare că este nevinovat. La descinderea din utilitara poliţiei, el s-a arătat surprins de reacţia reporterilor: "Înainte mi-eraţi prieteni, acuma... Vedeţi şi dumneavoastră la ce s-a ajuns, eu nu mai înţeleg nimic!". Avocatul său, Florentin Sorescu, susţine că "povestea este cusută cu aţă albă!". Referitor la invocarea de către procuror în susţinerea arestării articolului 148, literele d şi f, Cioacă a declarat: "N-am săvârşit nici o faptă penală! Nu sunt un pericol public!". Litera "d" prevede arestarea dacă inculpatul a săvârşit cu intenţie o nouă infracţiune, iar litera "f" prevede arestarea dacă fapta comisă de inculpat este prevăzută de lege cu detenţiunea pe viaţă sau o pedeapsă cu închisoarea mai mare de 4 ani, condiţie cumulată cu existenţa probelor că lăsarea lui în libertate prezintă un pericol concret pentru ordinea publică.


PEDEPSELE. Legea 161/2003, în articolul 42, alin. 1, 2 şi 3, şi art. 44 alin. 1 şi 2, fapte reţinute în sarcina lui Cristian Cioacă, prevede pedepsele pe care le riscă acesta şi cei doi prieteni ai lui. Accesul fără drept la un sistem informatic constituie infracţiune şi se pedepseşte cu închisoare de la 3 luni la 3 ani sau cu amendă. Dacă fapta e săvârşită în scopul obţinerii de date informatice, se pedepseşte cu închisoare de la 6 luni la 5 ani. Iar dacă aceste două fapte sunt comise prin încălcarea măsurilor de securitate, pedeapsa este închisoarea de la 3 la 12 ani. Fapta de a modifica, şterge sau deteriora date informatice ori de a restricţiona accesul la aceste date, fără drept, constituie infracţiune şi se pedepseşte cu închisoare de la 2 la 7 ani. Iar transferul neautorizat al acestor date se pedepseşte cu închisoare de la 3 la 12 ani.
Ordonanţa de reţinere a expirat aseară la ora 20.32, iar recursul declarat de procurori împotriva nearestării lui Cioacă va fi judecat la Instanţa Supremă.


Percheziţie acasă la soră

O echipă formată din patru ofiţeri ai Brigăzii de Combatere a Crimei Organizate Argeş au efectuat marţi seara la cererea DIICOT Braşov o percheziţie în apartamentul din Piteşti al surorii poliţistului Cristian Cioacă. Ana Maria Ene a declarat că din casă i-au fost ridicate două calculatoare, unul al ei pe care îl avea de dinainte de a se căsători şi celălalt al soţului ei achiziţionat în rate şi care nu este încă achitat, aproximativ 50 de CD-uri şi DVD-uri şi câteva memory-stick. Tânăra a refuzat să semneze procesul-verbal de percheziţie spunând că este un abuz din partea anchetatorilor, care nu vor altceva decât să-l vadă închis pe fratele ei: "Este un abuz şi o încercare de a-l intimida. Am fost de acord cu mandatul de percheziţie pentru că nu aveam de ales. Însă nu am semnat procesul-verbal. Nu mi se pare normal ce se întâmplă. În mandat nu era nici măcar specificat ce anume se caută. Oricum nu mi se pare că au căutat bine. Nu au verificat nici balconul. Ca să nu mai vorbim de faptul că eu am un telefon performant cu card de 512 pe care pot stoca informaţie câtă vreau". Sora lui Cristian Cioacă este în continuare convinsă de faptul că Elodia Ghinescu trăieşte şi spune că are şi  dovezi: "Sunt absolut convinsă că Elodia trăieşte. Cred că se ascunde de frică, pentru că nu a vrut să se ajungă la aşa ceva. În urmă cu câteva zile eu am primit din partea unui bărbat un colet. L-am întrebat cine este şi pentru cine este pachetul, dar mi-a spus că a fost obligat să semneze un contract de confidenţialitate. Înăuntru se aflau un ceas de mână bărbătesc şi un parfum Versace. Ştiu că în trecut cumnata mea îi făcea cadouri fratelui meu ceasuri şi parfumuri scumpe. Mai ştiu că din colecţia de parfumuri lipsea Versace pe care l-a primit acum. În colet erau şi câteva jucării pentru Patrick." (Elly Cîrstea)


Al treilea acuzat

Poliţia Română a început ieri procedurile de aducere în ţară a celui de-al treilea acuzat din dosarul privind spargerea adreselor de e-mail a avocatei Elodia Ghinescu. Subcomisarul Marius Sebastian Breazu, ofiţer de poliţie judiciară la Braşov, este învinuit de acces fără drept la sisteme informatice, restricţionare fără drept a accesului la date infor- matice şi transfer neautorizat al acestora. El  nu a putut să fie însă audiat de procurorii braşoveni pentru că se află, începând cu data de 9 ianuarie, într-o misiune ONU de menţinere a păcii în Timorul  de Est. (M. Pasă Petru)





Comunicatul integral al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie. - format .doc

 

  • Violeta Fotache




Poliţistul Cristian Cioacă, suspectat de uciderea soţiei sale Elodia Ghinescu, dispărută în 29 august 2007, a fost reţinut, în această seară, pentru 24 de ore, de procurorii braşoveni, într-un alt dosar, fiind acuzat de violarea corespondenţei, alte două persoane fiind audiate de procurori în acest caz.


Soţul Elodiei Dinescu, avocata dipărută vara trecută, a fost reţinut aseară, pentru 24 de ore. De data aceasta ordonanţa de reţinere a fost emisă de procurorii DIICOT Braşov, cei care investighează cazul de acces neautorizat la sistemele informatice, şi nu de procurorii care îl suspectează de omor calificat pe poliţistul Cioacă.


Surse judiciare ne-au declarat că poliţistul este acuzat de comiterea infracţiunii de instigare la accesul neautorizat la sisteme informatice, prevăzută de Legea 161/2003. În acelaşi dosar mai sunt audiate două persoane, una dintre acestea fiind specialistul IT la care Cristian Cioacă a apelat pentru spargerea bazei de date din calculatoarele Elodiei, încercând să intre pe mail-ul acesteia.


AUDIERI. Procurorii DIICOT au avut nevoie de mai bine de trei săpătămăni pentru identificarea acestei persoane. Surse din parchet au precizat că şi acesta a fost reţinut pentru 24 de ore, ca autor al infracţiunii de acces neautorizat la sisteme informatice. Procurorii DIICOT Braşov au făcut ieri percheziţii atât la domiciuliul surorii lui Cristian Cioacă cât şi la cel al specialistului IT acuzat că ar fi pătruns fără autorizaţie în bazele de date. Anchetatorii au ridicat un calculator şi un laptop. Reamintim că în urmă cu circa două luni, au mai fost ridicate două calculatoare: unul de la domiciliul soţilor Cioacă, iar altul de la cabinetul avocatei dispărute. Ordonanţele de reţinere au fost emise aseară, în jurul orelor 20:00 iar la închiderea ediţiei audierile celor trei persoane implicate nu se încheiaseră.


REPLICA. Apărătorul lui Cristian Cioacă, avocatul Florentin Sorescu, a declarat: “Povestea aceasta este cusută cu aţă albă. Este făcută ca să sprijine acel dosar făcut pentru infracţiunea de omor, unde procurorilor le-a fost respinsă solicitarea de arestare şi de curând nu mai este valabilă nici măsura obligării de a nu părăsi ţara. Eu am avertizat mai demult că se va încearca o nouă arestare, invocând-se articolul 148, litera d, aceea că ar mai fi săvârşit o infracţiune cu intenţie. Cred că este o acţiune specifică unui stat poliţienesc”.

Urmează arestarea?

Cristian Ciocă a primit ieri, în jurul orelor 14:00, o citaţie de la DIICOT Braşov, în care avea calitatea de învinuit şi prin care i se cerea să se prezinte la audieri peste două ore. În condiţiile în care, procedural, trebuia acordat timp util pentru apărare, procurorul DIICOT a refuzat să stabilească alt termen. Singurul “compromis” pe care l-a făcut a fost să amâne audierea până la ora 19:30 pentru ca avocatul Sorescu să poată ajunge de la Piteşti la Braşov. Ordonanţa de reţinere emisă aseară ar putea fi urmată azi de propunerea de arestare, care se va judeca la Curtea de Apel Braşov.

Avocata Elodia Marilena Ghinescu (38 de ani) a dispărut de acasă în data de 30 august 2007. Soţul acesteia, poliţistul Cristian Cioacă, a anunţat Poliţia despre dispariţia femeii în 5 septembrie.

Anchetatorii braşoveni au luat în calcul varianta crimei în cazul avocatei, principalul suspect fiind soţul femeii, deoarece s-au găsit urme de sânge în apartamentul celor doi soţi şi în autoturismul bărbatului.

 

Cititi si:

Interviu cu procurorul Marius Iacob
La 17 septembrie, procurorul Marius Iacob a preluat cazul avocatei dispărute din Braşov, "pentru că era poliţist şi era vorba despre o dispariţie". A doua zi, Cristian Cioacă a fost invinuit de omor calificat. Dosarul devenise, dintr-unul de dispariţie, unul penal. Intr-un interviu acordat in exclusivitate Jurnalului Naţional, procurorul Marius Iacob declară: "M-am oferit să-l fac eu. Pentru că altfel discut cu ei, altfel ne implicăm... Nu inseamnă că eu sunt cel mai bun. Aşa a fost să fie!".
• "Dacă Elodia trăieşte, eu imi dau demisia" • "Noi n-am zis că Cioacă a aruncat obiectele in răpă" • "Aş pune dosarul pe net, ca oamenii să-l vadă"

Corespondenţa dintre Elodia şi amant
Corespondenţa dintre avocata Elodia Ghinescu şi amantul său incepe din aprilie 2007, dată la care SPP-istul a fost trimis in Afganistan. Cei doi se cunoşteau din iunie 2006 şi, aşa cum reiese din mail-urile pe care şi le-au trimis, incepuseră relaţia incă de atunci.

×