Poliţiştii Serviciului de Investigaţii Criminale Galaţi au destructurat o grupare infracţională care racola persoane în vederea exploatării prin muncă. Membrii grupării sunt cercetaţi pentru comiterea infracţiunilor de sclavie, lipsire de libertate în mod ilegal, furt calificat, viol, tâlhărie şi distrugere.
Descinderi la stână
În această dimineaţă, poliţiştii din Galaţi, cu sprijinul Serviciului de Intervenţie Rapidă, au efectuat şapte percheziţii pe raza judeţului Galaţi, la stâne, saivane şi grajduri. 24 de persoane au fost duse la sediul Inspectoratului de Poliţie al Judeţului Galaţi pentru audieri.
Potrivit unui comunicat al IGPR, acţiunea poliţiştilor a vizat documentarea activităţii infracţionale a unui grup de crescători de animale (ciobani), care, de la începutul anului 2010 a racolat, prin interpuşi, mai multe persoane, bărbaţi şi femei. Persoanelor racolate li se promiteau sume de bani pentru munca prestată, cazare şi masă, însă în realitate acestea erau exploatate prin muncă. Puşi să îngrijească animalele de la stână, oamenii erau cazaţi în condiţii insalubre şi obligaţi să facă foamea, ciobanii interzicându-le să plece. Femeile, pe lângă munca prestată, erau obligate să întreţină, împotriva voinţei lor, relaţii sexuale cu membrii grupării.
Printre sclavi de la stână au fost găsiţi şi minori. Conform poliţiei, copiii erau luaţi din centrele de asistenţă socială sau din familii cu o situaţie materială precară. Poliţiştii urmează să stabilească exact condiţiile în care minorii au ajuns pe mâna ciobanilor.
Până la această oră, în urma cercetărilor efectuate, anchetatorii au stabilit că au fost racolate peste 40 de persoane din judeţele Galaţi, Vaslui şi Vrancea, însă numărul victimelor creşte, pe măsură ce, la audieri, apar noi informaţii.
Cercetările continuă, sub supravegherea unui procuror de la Parchetul de pe lângă Judecătoria Galaţi, pentru documentarea activităţii infracţionale a tuturor membrilor grupării sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de sclavie, lipsire de libertate în mod ilegal, furt calificat, viol, tâlhărie şi distrugere.
Cu căluş la gură
Coditianul local "Viaţa Liberă” (http://www.viata-libera.ro) din Galaţi scrie că gruparea infracţională este condusă de "fraţii Enache, ciobanii care de ani de zile au instaurat teroarea în comuna Frumuşiţa şi în localităţile aferente. (...) Informaţiile pe care le-au adunat anchetatorii până la momentul celor 17 descinderi efectuate joi dimineaţă la mai multe locaţii din Frumuşiţa, Măstăcani şi Stoicani sunt terifiante, indicând că fraţii Enache, proprietari a circa 4.000 de oi, instituiseră un regim de teroare nu numai în legătură cu localnicii, dar şi privitor la modul în care îşi recrutau şi tratau angajaţii. Oameni maturi, copii sau femei au suferit abuzuri incredibile din partea stăpânilor de animale, care îi chinuiau prin metode demne de Evul Mediu”.
"Aceşti membri ai grupării racolau persoane, bărbaţi şi femei, printre care şi minori, din judeţele Galaţi, Vrancea şi, cu precădere, Vaslui, cărora le promiteau că îi vor aduce la muncă şi le vor da nişte bani, despre care spuneau că îi vor pune pe CEC, deşi niciunul nu a văzut niciodată niciun leu”, le-a declarat reporterilor de la "Viaţa Liberă” cms. şef Ştefan Căpătan, şeful Servicilui de Investigaţii Criminale din cadrul IPJ Galaţi. "Îi exploatau, de dimineaţă, de la ora 4.00 la ora 22.00 - 23.00, aceşti oameni munceau fără niciun fel de pauză. Mâncarea era foarte puţină, uneori se rezuma la un codru de pâine şi ăla mucegăit sau ros de şobolani, dormeau în nişte condiţii primitive, în bordeie din paie. Cei care se răzvrăteau în vreun fel şi îşi cereau drepturile erau bătuţi în faţa celorlalţi ciobani. Au fost şi situaţii în care, după ce unii au reuşit că plece, i-au adus înapoi, i-au bătut, i-au băgat în beci, i-au legat de mâini şi de picioare, le-au pus şi căluş în gură. Au fost şi câteva femei care au muncit pe brânci fără a primi niciun ban. Majoritatea au fost violate, obligate să întreţină raporturi sexuale şi cu membrii grupării, dar şi cu toţi ciobanii. Au distrus importante culturi agricole de pe raza mai multor comune, au furat produse agricole”.
Cei şapte suspecţi sunt acuzaţi deocamdată de sclavie, lipsire de libertate, tâlhărie, complicitate la tâlhărie, furt, distrugere şi viol. Ei vor fi prezentaţi procurorilor de pe lângă Judecătoria Galaţi, şi cel mai probabil, magistraţilor cu propunere de arestare preventivă.
Citește pe Antena3.ro