x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Ciolacu anunță sesiune extraordinară pentru ratificarea Protocoalelor de aderare la NATO ale Suediei și Finlandei

Ciolacu anunță sesiune extraordinară pentru ratificarea Protocoalelor de aderare la NATO ale Suediei și Finlandei

07 Iul 2022   •   10:29
Ciolacu anunță sesiune extraordinară pentru ratificarea Protocoalelor de aderare la NATO ale Suediei și Finlandei

Președintele Camerei Deputaților, Marcel Ciolacu, a anunțat, joi, la deschiderea Forumului de Securitate de la Bucureşti, convocarea unei sesiuni extraordinare a Parlamentului pentru ratificarea cu celeritate a Protocoalelor de aderare la NATO pentru Suedia și Finlanda.

„Războiul ilegal și nejustificat declanșat de Federația Rusă împotriva Ucrainei a schimbat fundamental parametrii de securitate cu care lucram până în prezent. (...) Evenimentul pe care îl deschidem azi (joi - n.r.) este organizat la puțin timp de la încheierea Summit-ului NATO de la Madrid, unde s-au luat decizii istorice. Mă refer aici invitarea Suediei și Finlandei să adere la Alianță, întărirea capacității de apărare a Flancului Estic și reflectarea, pentru prima dată, a Mării Negre într-un Concept Strategic al NATO”, a spus Marcel Ciolacu, prezent la deschiderea Forumului de Securitate de la Bucureşti.

El a anunțat că Parlamentul României va parcurge cu celeritate tot ce ține de procesul de ratificare a Protocoalelor de aderare la NATO pentru cele state nordice.

„Chiar vom convoca o sesiune extraordinară a Parlamentului pe această temă pe care o vom anunța în perioada următoare. De asemenea, trebuie să remarc anunțurile făcute de Statele Unite și Franța privind creșterea prezenței militare în România. Suntem recunoscători aliaților noștri pentru această nouă confirmare a importanței Parteneriatelor Strategice pe care le avem cu SUA și Franța. Prin reacțiile pe care le-am avut după declanșarea agresiunii Rusiei, România a reconfirmat rolul său de aliat de încredere pe Flancul Estic al NATO, dar și statutul de partener strategic al SUA, și, în același timp, de stat membru al Uniunii Europene, matur și responsabil, implicat activ la Marea Neagră. Subliniez, totodată, importanța consolidării sprijinului pentru partenerii vulnerabili, precum Republica Moldova (alături de Georgia și Ucraina), în vederea creșterii rezilienței acestora, prin adoptarea unor pachete consistente de sprijin. În pofida riscurilor de destabilizare la adresa statului, angajamentul Chișinăului în implementarea reformelor și combaterea corupției reprezintă cheia primirii Republicii Moldova în familia europeană”, adaugă președintele Camerei Deputaților.

Ciolacu apreciază că prin formatele de cooperare regională pe care le-a propus și dezvoltat România, cum ar fi București 9 și Inițiativa celor Trei Mări, „și-au dovedit eficiența, contribuind la creșterea coeziunii regionale, la un răspuns comun mai ferm în fața provocărilor menționate și, în același timp, generând dezvoltare și favorizând creșterea prosperității”.

 

(sursa: Mediafax)

×
Subiecte în articol: Marcel Ciolacu