x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Ciolacu: Cooperarea economică și valorile comune fac și mai puternice relațiile româno-italiene

Ciolacu: Cooperarea economică și valorile comune fac și mai puternice relațiile româno-italiene

de Redacția Jurnalul    |    19 Iun 2024   •   22:45
Ciolacu: Cooperarea economică și valorile comune fac și mai puternice relațiile româno-italiene
Sursa foto: Marcel Ciolacu

Cooperarea economică, valorile comune și conexiunile între cetățenii noștri fac și mai puternice relațiile româno-italiene. Declarația aparține premierul Marcel Ciolacu și a fost făcută la finalul întrevederii cu președintele italian Sergio Mattarella.

Cei doi lideri s-au întâlnit miercuri la Palatul Victoria.

„Italia este partener strategic și prieten apropiat al României. Parteneriatul nostru consolidat se bazează pe relații politice, economice și culturale deosebit de strânse și a devenit mai puternic prin prezența în Italia a uneia dintre cele mai mari comunități românești și, în România, a comunității istorice și societății active de oameni de afaceri italieni”, a afirmat premierul Marcel Ciolacu la întrevederea cu președintele Sergio Mattarella.

Un punct important al discuțiilor de miercuri de la Palatul Victoria s-a referit la românii din Italia, una din cele mai numeroase comunități românești din străinătate.

„Mulțumim autorităților italiene pentru tot ce au făcut în sensul integrării comunității românești, respectării drepturilor și recunoașterii beneficiilor pe care aceasta le aduce societății italiene. Apreciez în mod deosebit contribuția statului italian la menținerea legăturii românilor care studiază, muncesc și trăiesc în Italia cu țara de origine, cu limba română”, a subliniat premierul Marcel Ciolacu.

Cooperarea economică a reprezentat un alt subiect important al dialogului, în condițiile în care anul trecut schimburile comerciale bilaterale au înregistrat o valoare record, depășind 20 de miliarde de euro.

„Cooperarea economică este pilon al relației noastre bilaterale. Italia este al doilea partener comercial al României, a doua piață de destinație a exporturilor românești și a doua țară de origine a importurilor în țara noastră”, a menționat prim-ministrul Marcel Ciolacu.

De asemenea, șeful Executivului a apreciat „nivelul excelent al cooperării bilaterale și dialogului în domeniul securității și apărării și a mulțumit președintelui Sergio Mattarella pentru participarea Italiei la misiunea de Poliție Aeriană Întărită și la programele de instruire comună cu piloții Forțelor Aeriene Române, în perioada 2021-2023”.

În acest context, oficialul român a arătat că „Italia poate avea o contribuție substanțială la viziunea României de transformare a Mării Negre într-o zonă a păcii, securității și conectivității, prin dezvoltarea cooperării între statele cu interese comune din regiune, pe de o parte, și dintre acestea și comunitatea euroatlantică, cu sprijinul NATO și al UE, pe de altă parte”.

Totodată, prim-ministrul României a apreciat „eforturile Italiei pentru includerea și promovarea susținerii Ucrainei pe agenda G7, subliniind, totodată, că securitatea Republicii Moldova este strâns conectată de stabilitatea din regiunea Mării Negre”.

„Avansarea procesului de extindere atât în ceea ce privește candidații din Balcanii de Vest, cât și cei din Est – Ucraina și Republica Moldova, consolidarea pieței interne, convergența și competitivitatea, următorul buget al UE și extinderea Schengen au importanță deosebită pentru România în viitorul ciclu instituțional”, a precizat prim-ministrul Marcel Ciolacu.

În 2024, România și Italia aniversează 145 de ani de la stabilirea relațiilor diplomatice, precum și 60 de ani de la ridicarea relațiilor la nivel de Ambasadă.

(sursa: Mediafax)

 

×
Subiecte în articol: ciolacu România italia