x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Ciolaniada bănăţeană: Reciclare politică pe bandă rulantă!

Ciolaniada bănăţeană: Reciclare politică pe bandă rulantă!

de Mircea Opris    |    12 Feb 2009   •   00:00

La fel ca şi în celelalte judeţe, şi în Timiş, bătălia pentru ciolan e cruntă şi are două faze: lupta internă pentru putere şi cea cu partenerii de coaliţie. Primii care au anunţat lista cu pretendenţii la un post de director la deconcentrate, au fost democrat-liberalii. Nici pesediştii timişeni nu au rămas mai prejos, scoţănd din mânecă o listă  cu personaje scose de la naftalină, care a uimit pe toată lumea. Ilaritate, în toată regula.



Primul recompensat de preşedintele PD-L Timiş, senatorul Dorel Borza, a fost finul său, ex-deputatul Radu Lambrino, apropiat  şi fost şofer al scriitorului-politician Radu F. Alexandru. Fostul parlamentar a fost nominalizat pentru şefia Loteriei Române, filiala Timiş. Aşa cum stă bine unei familii unite, soţia acestuia, Gabriela Lambrino a fost şi ea reconfirmată, pentru alţi 4 ani, în fruntea Agenţiei Regionale de Mediu. în contrapartidă, pesediştii bănăţeni l-au propus la conducerea Gărzii de Mediu Timiş pe fostul senator Viorel Matei, înfrânt crunt de Dorel Borza pe colegiul 3 Senat. Chiar dacă partidul nu a dorit să-i ofere acestuia nicio funcţie din cauza scorului foarte slab şi a unor mai vechi scandaluri, fostul parlamentar a beneficiat de sprijinul ministrului agriculturii, Ilie Sârbu, preşedintele PSD Timis care, în schimbul numirii lui Viorel Matei, a obţinut "pacea sindicală”. De menţionat că Matei este preşedintele Federaţiei Naţionale a Producătorilor Agricoli din România.

Candidaţi cu umbre penale
O numire care a bulversat atât vameşii cât şi veterinarii din Timiş, a fost cea a dr. Ciceronis Cumpănăşoiu, în fruntea Direcţiei Regionale Vamale. Fostul şef al Direcţiei Sanitar Veterinare  nu deţine nicio funcţie în conducerea filialei Timiş, dar a fost implicat în toate campaniile electorale în ultimii ani, iar la recentele alegeri a pierdut detaşat în faţa lui Valeriu Tabără. Deşi veterinar, Ciceronis Cumpănăşoiu nu este străin de sistemul vamal, accize, taxe vamale şi controale în benzinarii, atât timp cât soţia sa, Ana, este una dintre cele mai celebre vămeşiţe din regionala bănăţeană. în perioada guvernării Adrian Năstase, Ana Cumpănăşoiu a şocat opinia publică, chiar şi pe prefectul de atunci Ion Răducanu, prin metodele "tradiţionale” de vămuire, surprinse de camerele de supraveghere de pe Aeroportul Internaţional Timişoara. Datorită manevrelor chinezeşti, cu referire strictă la cargourile asiatice, Ana Cumpănăşoiu a fost ascunsă prin direcţia vamală Timiş, ca să nu mai bată la ochi. Ulterior, după liniştirea apelor, ea a revenit aproape  de pistele aeroprotului, tot la control vamal. Cât despre viitorul şef al vămilor bănăţene, acesta a plecat cu scandal monstruos de la DSV Timiş, aproape 30 de medici disponibilizaţi arătându-l cu degetul pentru managementul defectuos şi chiar fraude. Mai mult, medicul Pavel Stoichescu s-a autodenunţat la vremea respectivă, afirmând că lunar Cumpănăşoiu le cerea subordonaţilor până la 100 de milioane de lei vechi, sub forma de cotizaţie pentru partid. Normal, fără chitanţă!

Clanul gugulanilor

Un alt apropiat la conducerii PSD Timiş a primit şi el o funcţie pe măsura afacerilor gestionate. Ilie Borţun a fost propus pentru şefia Autorităţii Rutiere Române Timiş, după ce patru ani de zile a fost angajatul CJ Timiş, cu acordul presedintelui Constantin Ostaficiuc, cu toate că Borţun îşi "vizita” foarte rar locul de muncă. Mai mult, colegi de la CJ Timis susţin că nici nu au auzit de el, cu excepţia celor de la contabilitate, unde se întocmesc statele de plată. Un alt om de casă al şefilor de la  PSD Timiş este şi Matei Suciu, fost apropiat al liberalului Viorel Coifan şi al lui Dan V. Poenaru, fost preşedinte al PSD Timis, adversar declarat al actualei conduceri a filialei PSD. Pentru consecvenţă şi asocieri păguboase, în tot felul de firme cu asociaţi sirieni şi ţepari notorii, Suciu a primit conducerea CFR Marfă. O altă numire surpiză, care i-a lăsat pe toţi mască la PSD Timiş, a fost propunerea tânărului Adrian Voicu în funcţia de şef al Gărzii Financiare, cu un vot mai mult decât strâns. Singura legătură dintre Adrian  Voicu şi Partidul Social Democrat Timiş este o prietenie apusă cu Daciana Sârbu.

Cimitirul elefanţilor
De cealaltă parte, chiar şi PD-L a promovat în funcţii cheie, pe criterii clientelare şi de prietenii, o serie de oameni care au pierdut lamentabil în faţa adversarilor politici, în alegerile din noiembrie 2008: fostul primar al Lugojului, Marius Martinescu, în funcţia de subsecretar de stat la MIRA, deşi pierduse atât primăria cât şi colegiul de deputaţi şi pe Viorel Oancea, secretar de stat la Ministerul Apărării, deşi acesta nu a avut nici un rezultat remarcabil în alegeri şi nici în activitatea partidului. Nu mai vorbim aici de promovarea unor grupuri de neoprotestanţi, atât de apropiată grupării din PD-L a senatorului Dorel Borza: Ioan Balaş, propus ca director Regionala de Poştă Timiş, Nelu ţutac visează la postul de amasador al României în SUA şi europarlamentarul Dinu Bulzesc care mai speră la cel puţin un mandatla Bruxelles, dacă nu secretar de stat la culte. Normal, lista ar putea continua şi cu alţi clienţi politici, atât de la PSD cât şi de la PD-L: Titu Bojin, Victor Dumitraşcu, Cristian Anton, Nicusor ţâtu, Lelica Crişan, Tiberiu Lelescu. Cel mai mult au isterizat clasa politică bănăţeană iluştrii anonimi, care urmează să fie instalaţi pe posturi de adjuncţi la diverse deconcentrate, fapt care a stârnit valuri uriaşe în ambele formaţiuni politice, aflate acum în pragul unei revolte.

×
Subiecte în articol: observator psd timiş