x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Ciopârţită chiar de autorităţi!

Ciopârţită chiar de autorităţi!

de Monica Andrei Capatos    |    22 Ian 2008   •   00:00
Ciopârţită chiar de autorităţi!

O lucrare obişnuită de rărire a arborilor din Pădurea Băneasa s-a transformat într-una de defrişare în toată regula. Parcela se află lângă Grădina Zoologică şi a fost tăiată cu acordul Direcţiei Silvice Bucureşti.



O lucrare obişnuită de rărire a arborilor din Pădurea Băneasa s-a transformat într-una de defrişare în toată regula. Parcela se află lângă Grădina Zoologică şi a fost tăiată cu acordul Direcţiei Silvice Bucureşti.


Dacă am lua în calcul câte ministere, direcţii, regii şi primării administrează Pădurea Băneasa, ar trebui să fie cea mai protejată zonă verde din ţară. Însă, ca de fiecare dată, lucrurile stau pe dos. Anchetele publicate până acum de Jurnalul Naţional semnalau faptul că Pădurea Băneasa a fost defrişată de particulari, iar ieri am descoperit că arborii din pădure sunt tăiaţi, mai nou, chiar la îndemnul autorităţilor. Având la bază o simplă lucrare tehnică de rărire a copacilor din Pădurea Băneasa, o firmă din Dâmboviţa a măcelărit o porţiune din zona verde. Theodor Chiriac, directorul tehnic al Direcţiei Silvice Bucureşti, priveşte cu relaxare acest fapt, declarând simplu că nu ştie mai nimic.

"Nu ştiu, se va face un raport, o să vedem ce s-a întâmplat, vom constata, vom număra, de ce ne grăbim atâta? Doamnă, sunt nişte norme tehnice care trebuie respectate, nu vă spun aşa la telefon, nici nu vă cunosc", ne-a declarat ironic directorul Chiriac.

Răspunsul este simplu la întrebarea domnului Chiriac, ne grăbim pentru că dacă astfel de "lucrări de rărire" se fac în stilul ăsta, în câţiva ani despre Pădurea Băneasa vom vorbi doar la trecut. Însă problema domnului Chiriac se pare că era alta şi n-avea legătură cu situaţia semnalată.

"Lucrarea a fost făcută aiurea. Au fost tăiaţi mai mulţi arbori decât cei marcaţi. Nimeni nu vrea să spună nimic", ne-a spus Mirel Iordaş, inspector-şef adjunct în cadrul Inspectoratului de Regim Silvic.


PROIECTE IMOBILIARE. Interesant este că aceste "lucrări de rărire" au loc chiar în perioada în care zona verde este deja împărţită pe grupuri de interese. Au fost deja desenate câteva cartiere rezidenţiale. Unul ar fi pe spaţiul Grădinii Zoologice, mai ales că 20.000 de metri pătraţi au fost deja revendicaţi. Un alt ansamblu rezidenţial este, culmea, denumit ironic "ZONA VERDE", întins pe o suprafaţă de 20 de hectare din pădure. Desfiinţarea Restaurantului Privighetorilor şi a părculeţului din imediata apropiere pregăteşte, de asemenea, construirea de vile de lux.

"Singura şansă a bucureştenilor de a scăpa de praful din Bărăgan era o pădure. Strămoşii noştri au făcut acest lucru, spre deosebire de contemporanii noştri, care vor să o distrugă", zice Nicolae Rădulescu-Dobrogea, preşedinte Eco-civica. Meteorologul Ortansa Jude întăreşte şi mai mult ideea, spunând că "Pădurea Băneasa asigură în nordul Bucureştiului o protecţie pe lângă rolul de oxigen, având în vedere că vorbim de un oraş suprapopulat. Este o protecţie a aerului care vine plin de praf din Bărăgan, unde pământul este uscat. Zona verde filtrează aerul", ne-a declarat meteorologul Ortansa Jude.


×