x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Ciorapii murdari, arma antimalarie

Ciorapii murdari, arma antimalarie

13 Iul 2011   •   12:20

Mirosul neplacut al ciorapilor murdari va pune, poate, capat malariei, boala transmisa de tantari si care ucide anual circa 800.000 de persoane la nivel mondial, afirma o echipa de cercetatori aflata in Africa si citata de AFP.

Echipa, condusa de doctorul Fredros Okumu de la Institutul pentru sanatate Ifakara din Tanzania, a descoperit ca mirosul picioarelor este cea mai eficienta metoda de a atrage intr-o capcana mortala insectele care inteapa.

Sprijinita de Fundatia Bill si Melinda Gates, echipa a pus la punct doua prototipuri de capcane odorante ce atrag si ucid tantarii. 'Aceste capcane atrag de patru ori mai multi tantari decat un om', a declarat Okumu, contactat telefonic in Tanzania, tara unde au fost testate dispozitivele.

Prototipurile, sub forma unei cutii, contin sosete murdare sau obiecte sintetice care reproduc mirosul tipic si dezagreabil al picioarelor transpirate.

'Atunci cand tantarii intra in capcana, simt un miors pe care il cred a fi al unei fiinte omenesti, incearca sa o intepe si, in loc sa suga sange, sunt omorati de un insecticid sau un agent biologic', a adaugat cercetatorul.

Okumu spera ca in maxim doi ani sa fie in masura sa implanteze capcane intr-un anumit numar de sate din Tanzania si sa testeze impactul lor global asupra sanatatii populatiei, si aceasta datorita unei noi burse in valoare de 775.000 de dolari acordata, miercuri, de Fundatia Gates si organizatia nonguvernamentala canadiana Grand Challenges.

Entomologist de formatie, Okumu a afirmat ca a simtit nevoia sa puna la punct o noua metoda de lupta impotriva tantarilor dupa ce a constatat limitele principalelor mijloace folosite in prezent, cum ar fi perdelele din jurul paturilor si odorantele.

In opinia lui, avantajul capcanelor este ca acestea vor fi utilizate in exteriorul locuintelor si vor fi o metoda complementara de lupta impotriva tantarilor ce transmit malaria prin intepaturi.

'Ne vor permite, poate, sa trecem intr-o buna zi pragul necesar ca sa nu mai vorbim despre eliminarea malariei', si-a exprimat el speranta.

Conform datelor Organizatiei Mondiale a Sanatatii, malaria a a provocat, in 2009, moartea a circa 800.000 de persoane. Aproximativ 90 la suta dintre acestea traiau in Africa, iar 92 la suta erau copii cu varsta pana in cinci ani.

×