x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Ciprian Dobre: Traian Băsescu face declaraţii neconstituţionale

Ciprian Dobre: Traian Băsescu face declaraţii neconstituţionale

de Raluca Cret    |    12 Iul 2010   •   00:00

Deputatul Ciprian Dobre l-a acuzat într-o conferinţă de presă la Târgu-Mureş pe preşedintele Traian Băsescu de declaraţii contrare cu prevederile Constituţiei, atunci când a afirmat că pensiile vor fi impozitate, iar Guvernul va reveni asupra deciziei de majorare a TVA. "Nicăieri în Constituţia României nu se regăseşte atribuţia, respectiv atributul de iniţiativă legislativă. Atrag atenţia preşedintelui României că declaraţia potrivit căreia Guvernul va reveni la TVA 19% şi va impozita pensiile este o declaraţie făcută în afara Constituţiei. Cu alte cuvinte, o declaraţie neconstituţională, care pune în pericol securitatea naţională", a declarat Dobre.

Deputatul îl acuză pe preşedinte şi de problemele de comunicare cu Guvernul pentru că, susţine Dobre, preşedintele are funcţia de mediere.

"Atrag atenţia de asemenea asupra faptului că, potrivit articolului 80, preşedintele veghează respectarea Constituţiei, buna funcţionare a autorităţilor publice, iar în acest scop, preşedintele României exercită funcţia de mediere între puterile statului, precum şi între stat şi societate. Aşa că afirmaţiile potrivit cărora preşedintele României ar avea dificultăţi de comunicare cu Guvernul este imputabilă domniei sale deoarece, constituţional, preşedintele României are funcţia de mediator. Cu alte cuvinte, el merge şi mediază, el nu spune că nu se împacă cu vecinul sau cu vecina. Orice disfuncţionalitate de comunicare între vreuna dintre puterile statului îi este imputabilă, constituie neîndeplinirea obligaţiilor constituţionale ale preşedintelui României, respectiv ale administraţiei prezidenţiale. Cred că, din acest punct de vedere, preşedintele României ar trebui, înainte de a face declaraţii cu privire la atribuţiile Executivului, respectiv ale Guvernului, să medieze. În opinia noastră, acum este momentul pentru ca în primul rând Guvernul să elaboreze acea strategie pe termen lung a României".

Dobre a caracterizat jocul cu TVA-ul ca unul împotriva interesului naţional şi împotriva economiei româneşti, însă a fost rezervat în a arăta eventuale sancţiuni faţă de preşedinte: "Decizia politică nu o iau eu, se ia în altă parte. În interiorul partidului nu cred că există o hotărâre în acest sens".

×
Subiecte în articol: observator