Terasa Debarcader din Parcul Cişmigiu a crescut într-un an cât alţii în zece, ca să cităm din clasici. Şi nu oricum, fără autorizaţie de construcţie, de funcţionare, de mediu, de toate. Nimeni nu i-a deranjat pe patronii celor două firme care-şi desfăşoară activitatea pe un monument istoric aşa cum este clasat Parcul Cişmigiu. Nikolaus Werter, proprietarul uneia dintre societăţi, SC Ocasion 2002 Impex SRL, avea relaţii în perioada când la şefia parcurilor se afla Virgil Cârstea, iar la Primăria Capitalei - Traian Băsescu. Pilele au funcţionat şi în următorii ani, mai ales că toate construcţiile ce au apărut în jurul terasei poartă acelaşi nume: ilegal.
Dacă cineva se mai întreabă cum s-au făcut afacerile, ce-i drept la nivel mai mic, pe spaţiile verzi ale Capitalei, cazul Debarcaderului din Parcul Cişmigiu este un exemplu. În aprilie 2003, Administraţia Lacuri şi Parcuri (ALPAB) a încheiat un contract de asociere pe o perioadă de 20 de ani cu SC Ocasion 2002 Impex SRL. Obiectul contractului a constat în defăşurarea de activităţi de agrement, închiriere bărci, patine şi alimentaţie publică. De precizat că este vorba şi despre lacul artificial de trei hectare. ALPAB a pus la dispoziţie dreptul de folosinţă a chioşcului Debarcader şi a celor două terase, a 30 de bărci de agrement şi accesul la utilităţi, contra unei sume de 5.000 de dolari pe an, sumă ce putea fi plătită în tranşe de 1.200 de dolari, plus un procent de 20% din profit. O sumă derizorie. Cei de la SC Ocasion 2002 Impex SRL trebuia să reamenajeze chioşcul şi instalaţiile electrice, care într-un final au fost făcute tot pe banii bucureştenilor, să cumpere patine, pentru că iarna lacul se transforma în patinoar, să cureţe zona şi să construiască un ponton în formă de vapor, în valoare de 30.000 de euro. Cam acestea sunt datele contractului încheiat în 2003.
În 2006, firma mai sus-amintită a cesionat activitatea de agrement către LET BUSINESS COM SRL. Anii au trecut, afacerea a mers bine şi, evident, s-a extins. Mult. Foarte mult. Malul Lacului Cişmigiu, în zona Debarcader, a fost sufocat de pontoane placate cu gresie, pergole din lemn, baruri, chiar şi de un birou. Unele terase au fost împrejmuite cu gard metalic, altele au fost acoperite cu pietriş, pe lângă toate acestea s-a mai adăugat şi un wc, că se impunea şi un alt restaurant. Aşa că un amărât de chioşc al Debarcaderului Cişmigiu s-a înmulţit în şase ani, terasele şi restaurantele de pe malul lacului fiind ridicate fără nici un fel de autorizaţie.
Deci se poate. Dar până când? Şmecherii, în general, care au pus mâna pe terase în parcurile Capitalei au învăţat ceva, şi anume că orice amendă, orice control, orice decizie luată de autorităţi trebuie contestate în instanţă. Procesul merge, la fel şi afacerea. Până se dă o decizie definitivă e cale lungă. Aşa s-a întâmplat şi în acest caz. Inspectorii de la Primăria Capitalei au mers pe teren, au văzut ilegalităţile şi le-au pus pe hârtie. Ilegalităţile erau cât carul, construcţiile fără autorizaţie de pe domeniul public trebuiau demolate. Zis şi făcut, numai că toate deciziile luate de autorităţi au fost contestate în instanţă.
PROBLEMĂ VECHE
Jurnalul Naţional a publicat acum doi ani mai multe materiale despre afacerile conducerii ALPAB, în care era amintită şi asocierea cu firma Ocasion. La vremea respectivă scriam că restaurantul este proprietatea lui Nikolaus Werter, fost cârciumar la malul mării (pe atunci nu avea nume nemţesc, rezultat în urma fugii în Germania pe vremea lui Ceauşescu). Werter a mai avut probleme cu administraţia centrală chiar în perioada în care primar general era Adriean Videanu.
Conform unor surse, instalaţia de iluminat, dar şi facturile de la patinoarul ce-l avea în administrare erau plătite din banii publici. Mai mult, toate căsuţele montate pe malul Lacului Cişmigiu pentru a comercializa produse specifice sezonului nu aveau autorizaţie. Au fost discuţii mai ales în urma articolelor apărute în presă la acea vreme, dar totul a rămas în coadă de peşte.
AVIZ CONTROVERSAT
Revenind în zilele noastre, simţind probabil că a venit timpul să intre în legalitate, cei de la Ocasion s-au prezentat acum o lună la Agenţia de Mediu, pentru a obţine avizul necesar.
Teoretic era imposibil să le dea cineva acordul pentru nişte construcţii ce erau deja ridicate. Dacă la prima şedinţă avizul le-a fost respins, la a doua, printr-o "minune", conducerea Agenţiei de Mediu le-a dat Ok. "Lucrarea celor de la SC OCASION 2002 IMPEX SRL a primit aviz favorabil. Deşi figurau la poziţia a 11-a pe ordinea de zi, beneficiarii au reuşit să fie luaţi primii, la o oră când doar patru membri ai Comisiei de Avizare Tehnică erau de faţă. Cei care au dat verdictul nu şi-au amintit că toate lucrările de la restaurant Debarcader din Cişmigiu au început încă din anul 2002, fără a exista o autorizaţie de construire. Mai mult, construcţia este ridicată în zona protejată, fără aprobare de la Ministerul Culturii", ne-a declarat Nicolae Rădulescu Dobrogea, preşedintele Ecocivica şi membru al comisiei.
El ne-a mai spus că s-au încălcat atât normele de urbanism, cât şi Legea Protecţiei Mediului, care nu permite schimbarea destinaţiei unor asemenea zone. Nu există nici autorizaţie sanitară de funcţionare a unităţii alimentare.
La Gondola, o altă afacere pe spaţiul verde
Administraţia Lacuri şi Parcuri nu s-a limitat doar la o singură asociere de genul prezentat mai sus. Pe acelaşi model, s-a mai făcut o astfel de "înfrăţire", de data asta pe malul Lacului Floreasca 2, în imediata vecinătate a Parcului Bordei. Practic, pe spaţiul fostului Ştrand Floreasca se întinde acum o clădire imensă ce se vrea un restaurant de fiţe ce se respectă, amenajându-şi şi o parcare în parc. Oamenii cu bani în nici un caz nu-şi pot lăsa maşinile în stradă, nu se cade, aşa că intră cu ele pe spaţiul verde până în buza terasei. Construcţiile aparţin firmei SC La Gondola Invest SRL, care s-a asociat cu Administraţia Lacuri şi Parcuri. Iniţial trebuia aduse şi nişte gondole care să îi plimbe pe clienţi pe lac, însă totul a picat o dată cu plecarea lui Virgil Cârstea de la şefia ALPAB. Însă afacerea a rămas, mai mult, s-a şi extins, semn că patronii sunt şi în graţiile actualei conduceri a Administraţiei Lacuri şi Parcuri. Cei de la La Gondola Invest SRL au pus mâna şi pe cele două pontoane de pe malul Lacului Floreasca, pe care le-au transformat în terase. Înainte de 1989, pe acest spaţiu nu era construită decât o casă de bilete. Oamenii veneau la ştrand şi se bucurau de peisaj. Mai vin şi acum, foarte puţini însă, pentru că nu mai au unde să facă plajă, iar priveliştea nu este una tocmai dorită. Cei bogaţi ocupă cea mai mare parte a ştrandului, lăfăindu-se pe cele două pontoane, plus restaurant, cei săraci au la dispoziţie doar câţiva metri pătraţi de iarbă, printre copacii care au supravieţuit defrişării.
"Cei care au dat verdictul, şi mă refer la reprezentanţii Agenţiei de Mediu, nu şi-au amintit că toate lucrările de la restaurant Debarcader au început încă din anul 2002, fără autorizaţie de construire şi fără aprobare de la Ministerul Culturii"
Nicolae Rădulescu Dobrogea - preşedintele Ecocivica
Citește pe Antena3.ro