x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator "Citeşte şi dă mai departe", la TVR 1

"Citeşte şi dă mai departe", la TVR 1

23 Aug 2008   •   00:00

Criticul literar Marius Chivu va prezenta, din septembrie, emisiunea "Citeşte şi dă mai departe", la TVR1, programul fiind realizat pe un format asemănător cu "Lumea citeşte", al cărei realizator şi prezentator era Ioan T. Morar.

Criticul literar Marius Chivu va prezenta, din septembrie, emisiunea "Citeşte şi dă mai departe", la TVR1, programul fiind realizat pe un format asemănător cu "Lumea citeşte", al cărei realizator şi prezentator era Ioan T. Morar.

 
"Emisiunea va fi difuzată din septembrie, în fiecare luni, de la ora 18:00, şi va avea o durată de 50 de minute", a declarat pentru Mediafax Dana Deac, directorul departament TVR 1. Aceasta a precizat că emisiunea "Citeşte şi dă mai departe" este produsă de o firmă a Corinei Rădulescu, cea care a produs şi programul "Lumea citeşte".

Buget. În ceea ce priveşte bugetul emisiunii care va intra în grila de toamnă a TVR 1, Dana Deac a spus că fiecare ediţie a programului ajunge la circa 2.000 de euro. Potrivit lui Marius Chivu, emisiunea pe care o va prezenta va fi un talk-show cu invitaţi. "Noua emisiune va fi în genul unui talk-show, cu trei invitaţi. Cartea va fi pretextul pentru discuţii mai largi", a declarat pentru Mediafax Marius Chivu. El a precizat că în emisiune vor fi invitaţi atît oameni de cultură, cît şi vedete.

Istoric. La sfîrşitul lunii august 2007, Dana Deac anunţa că emisiunea "Lumea citeşte", al cărei realizator şi prezentator era Ioan T. Morar, nu se mai regăseşte în grila TVR 1, deoarece contractul pentru emisiune s-a încheiat. "În plus, obligaţiile din contract ­ rating şi share ­ nu au fost îndeplinite. Deşi era o emisiune costisitoare, TVR 1 a făcut eforturi pentru a o păstra în grilă", a mai precizat, la acea vreme, directorul TVR 1. "A fost o emisiune care nu a fost mediatizată pe TVR (...) Nu o văd ca pe o tragedie personală, mi se pare însă că emisiunea şi-a format un public care o mai aşteaptă şi acum. Era o emisiune de cultură şi acum nu e timpul pentru cultură", a declarat, la acea vreme, Ioan T. Morar, care a precizat că nu exclude posibilitatea colaborării cu o altă televiziune pentru acest format de emisiune. Decizia TVR de a scoate din grilă două emisiuni culturale, "Lumea citeşte" şi "Nocturne", a dus la organizarea, la începutul lunii septembrie 2007, a unui protest la care au participat peste 60 de persoane, printre care şi scriitorul Mircea Cărtărescu. Ulterior, în decembrie 2007, Dana Deac a anunţat că emisiunea "Lumea citeşte" ar putea reveni, în martie, în grila TVR 1, cu Radu Paraschivescu în locul lui Ioan T. Morar. Cu toate acestea, emisiunea nu a fost reluată la Televiziunea Publică.

C.V. Marius Chivu s-a născut pe 20 septembrie 1978, în Horezu, judeţul Vîlcea. În 1997, a absolvit Liceul Economic şi Şcoala de Arte ­ Clasa de coregrafie, ambele din Rîmnicu Vîlcea, iar în 2003, Facultatea de Litere din cadrul Universităţii din Bucureşti. Chivu a debutat în România literară, în toamna anului 2000 şi a scris recenzii, cronici literare şi eseuri. În plus, a realizat rubrici culturale de televiziune la Antena 3 şi la TVR Cultural. A coordonat volumul caritabil "Cartea cu bunici", publicat în 2007 la Editura Humanitas, şi este redactor al revistei Dilema veche.

×
Subiecte în articol: emisiune emisiunea mass-media citeşte cite