x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Ciucă: Liniile principale de buget asigură continuarea investițiilor pentru modernizarea României

Ciucă: Liniile principale de buget asigură continuarea investițiilor pentru modernizarea României

de Redacția Jurnalul    |    11 Dec 2023   •   18:45
Ciucă: Liniile principale de buget asigură continuarea investițiilor pentru modernizarea României
Sursa foto: Facebook

Liderii PNL au discutat, luni, proiecția de buget pentru anul 2024. „Liniile principale de buget asigură continuarea investițiilor pentru modernizarea României și în felul acesta este asigurat un procent de 7,3% din PIB pentru tot ceea ce înseamnă investiții”, spune Nicolae Ciucă.

Liderii PNL au discutat măsurile necesare astfel încât anul bugetar 2023 să fie închis cu un deficit bugetar de 5,5 % și proiecția de buget pentru anul 2024.

„În acest sens doresc să menționez că liniile principale de buget asigură continuarea investițiilor pentru modernizarea României și în felul acesta este asigurat un procent de 7,3% din PIB pentru tot ceea ce înseamnă investiții. De asemenea, pentru Ministerul Educației este asigurată o creștere de aproximativ 61 % a bugetului, practic în valoare nominală de la 35 de miliarde la 57 de miliarde de lei, ceea ce asigură sumele necesare pentru creșterea salariilor personalului didactic și nedidactic din Ministerul Educației precum și începerea punerii în aplicare a legilor educației”, spune Nicolae Ciucă.

El arată că la Ministerul dezvoltării programele de dezvoltare pentru autoritățile locale vor fi continuate, fiind asigurată o creștere a bugetului cu 59%, în valoare nominală de la 8 miliarde la 13 miliarde de lei.

„La nivelul Ministerului Sănătății și a Casei de Sănătate de asemenea au fost asigurate bugetele necesare pentru asigurarea serviciilor medicale crescând la nivelul CAS cu aproximativ 3 miliarde de lei ceea ce înseamnă că bugetul va ajunge la aproximativ 63 de miliarde de lei iar la nivelul Ministerului Sănătății, 17 miliarde de lei, deci în total la nivelul structurilor din sănătate la 80 de miliarde de lei. Sunt asigurate sumele necesare pentru Ministerul mediului, pentru continuarea programelor, un procent de 49%. La ministerul Transporturilor, la ministerul Culturii, în principal au fost asigurate sumele necesare. De asemenea, la nivelul Ministerului Muncii au fost asigurate sumele necesare și bugetul pentru pensii este asigurat astfel valoarea nominală a întregului pachet, a întregii anvelope este de aproximativ 212 miliarde de lei. Sunt asigurați banii pentru a asigura indexarea cu inflația de la 1 ianuarie și intrarea în vigoare a noii legi a pensiilor de la 1 septembrie”, adasugă Ciucă.

Liderul PNL precizează că toate datele și elementele sunt în detaliu la Ministerul Finanțelor Publice, urmând ca în perioada imediat următoare să intre în analiză și aprobare la nivelul Guvernului, iar până la sărbătoarea Crăciunului să existe programul de analiză, dezbatere și aprobare în Parlament.

Totodată, el apreciază că sunt măsuri care vin din creșterea veniturilor la bugetul de stat.

„Domnul ministru ne-a prezentat că există o creștere a veniturilor cu aproximativ 2 %. În plus față de acestea există un pachet de măsuri pentru creșterea colectării și reducerea evaziunii fiscale, astfel încât din toate aceste măsuri luate la nivelul Ministerului există proiecțiile necesare să putem să acoperim creșterile bugetare. (...) Sunt sunt elementele care țin de digitalizarea ANAF, operaționalizarea sigiliului electronic, declararea intrărilor de mărfuri în țară. Este un proiect de lege care asigură înăsprirea pedepselor pentru cei care fac evaziune fiscală. Doar în proiecția acestei legi este evaluată o valoare de aproximativ 10 miliarde”, precizează Nicolae Ciucă.

Reforma ANAF este, potrivit acestuia, o măsură care trebuie luată la nivel ministerului și la nivelul Guvernului.

„Inclusiv acest aspect a fost luat în calcul, de numire de conducere nouă și la ANAF și la Vamă, plus o serie întreagă de măsuri care vizează eficientizarea structurilor teritoriu, pentru că acum avem structuri județene, avem structuri regionale și într-un anume fel ele și dedublează activitatea, ca atare se va rămâne doar pe o singură linie. Acestea sunt măsurile care au fost prezentate și asumate de către ministrul de finanțe și aprobate urmează să fie aprobate în guvern. Ceea ce vă pot spune pe reducerea cheltuielilor este că odată cu aplicarea ordonanței 90, pe luna noiembrie dacă este să comparăm cheltuielile la bunuri și servicii cu noiembrie 2022 anul acesta, prin aplicarea acestei ordonanțe, s-a reușit să se reducă cheltuielile cu aproximativ 3 miliarde adică de la 4 miliarde la 1,2 miliarde ca atare există posibilitatea ca aceste sume să poată fi colectate inclusiv din gestionarea mai eficientă a acestor cheltuieli”, încheie președintele PNL.

La ședința BPN al PNL a participat și ministrul de Finanțe, Marcel Boloș.

(sursa: Mediafax)

 

×
Subiecte în articol: ciuca buget