x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Clasa zero rămâne valabilă

Clasa zero rămâne valabilă

29 Feb 2012   •   21:00
Clasa zero rămâne valabilă

Mai multi parinti au dat in judecata, in patru dosare, Guvernul si Ministerul Educatiei, cerand anularea Ordinului 3064/2012 referitor la procedura de inscriere a copiilor in clasa pregatitoare si clasa I. Parintii sunt nemultumiti ca in urma acestui act normativ nu isi vor mai putea inscrie copiii decat in scolile de care apartin cu domiciliul.

Curtea de Apel Bucuresti a judecat ieri unul dintre aceste dosare, in care reclamanti sunt patru parinti, acestia cerand suspendarea ordinului privind inscrierea in clasa pregatitoare si clasa I. Instanta a respins solicitarea parintilor, astfel ca ordinul ramane in vigoare, informeaza Mediafax. Intr-un alt dosar judecat luni la Curtea de Apel Bu­curesti, in care 39 de parinti au formulat cerere de suspendare a ordinului, verdictul a fost amanat pentru vineri. Totodata, alte doua dosare ale pa­rintilor impotriva Guvernului si Ministerului Edu­catiei privind acelasi ordin urmeaza sa fie dezbatute de instanta in 2 martie si, respectiv, 6 martie.

Ordin considerat neconstitutional
In actiunea depusa la instanta parintii arata ca Ordinul 3064/2012 este neconstitutional, ca le ingradeste mai multe drepturi si libertati fundamentale prevazute de Constitutie si ca pentru asumarea lui societatea civila, parintii si cadrele didactice nu au fost consultati. Avocatul parintilor din acest dosar, Mihai Radu, a declarat ca la acest mo­ment exista pe rolul Curtii de Apel Bucuresti patru actiuni de suspendare a acestui ordin, ele fiind continuate implicit de patru actiuni de anula­re a Ordinului nr. 3064. Mihai Radu a spus ca apro­ximativ 80 de parinti au actionat deja in­sti­tutiile statului in instanta, dar acestora li s-ar putea ala­tura multi altii, precizand ca el a primit nu­me­roa­se telefoane in acest sens. "Acest ordin ne­mul­tu­meste parintii care trebuie sa-si inscrie copii in cla­sa zero, asa-zisa clasa pregatitoare, sau clasa I, din mai multe motive. Exista discutii privind proce­dura, metodologia aleasa", a aratat avoca­tul Radu.

Optiuni limitate
El a aratat ca sistemul este foarte greoi si, desi nu este mentionat expres in ordin, in practica cele patru etape de inscriere prevazute nu permit parintilor decat varianta inscrierii copilului la scoala de circumscriptie. "Prin orice alta alegere parintele risca sa-si inscrie copilul in etapa a patra la scolile ramase cu locuri libere, care va dati seama ca sunt scolile cele mai slabe din localitati", a precizat Mihai Radu. Secretarul de stat in Ministerul Educatiei Oana Badea a declarat saptamana trecut ca prioritate intr-o scoala au copiii arondati unitatii de invatamant. Ea a precizat ca locul copilului in circumscriptia de care apartine este pastrat, astfel incat, daca nu va putea fi inscris la scoala pe care a dorit-o parintele, sa poata reveni in unitatea de circumscriptie.

FSLI considera ca ordinul, in forma lui actuala, intra in contradictie atat cu unele principii de drept constitutional, cat si cu o serie de realitati cu care se confrunta sistemul de invatamant, astfel incat aplicarea lui in conditii de eficienta este, practic, imposibila. In opinia sindicalistilor, actul normativ a fost adoptat cu incalcarea procedurii de consultare obligatorie a societatii civile.

×