Astazi incep scoala peste 3.200.000 de elevi si prescolari, potrivit Ministerului Educatiei, Cercetarii, Tineretului si Sportului (MECTS). Dintre acestia, peste 652.000 sunt prescolari, 814.000 sunt elevi din invatamantul gimnazial, aproximativ 865.000 sunt in invatamantul gimnazial, iar 922.000 in invatamantul liceal.
UPDATE 8:50 - Ministrul Educatiei, Daniel Funeriu, a fost prezent, in aceasta dimineata, la Scoala nr. 56 din Capitala, alaturi elevii care incep un nou an scolar. "Cadrelor didactice vreau sa le multumesc pentru tot ceea ce ati facut anul trecut, pentru ce faceti de ani de zile si va asigur ca Ministerul Educatiei va este alaturi. Declar, asadar, deschis acest an", a declarat ministrul Educatiei, Daniel Funeriu. Elevii s-au conformat inca din prima zi de scoala cerintelor ministerului si au cantat imnul national.
In Capitala invata aproximativ 220.000 elevi si prescolari in 400 de unitati de invatamant cu personalitate juridica si aproximativ 50 de unitati de invatamant fara personalitate juridica. Semestrul I incepe astazi si se va incheia pe 23 decembrie 2011. Prima vacanta va fi intre 22 si 30 octombrie, iar vacanta de iarna, intre 24 decembrie si 15 ianuarie 2012, fiind cu o saptamana mai lunga. Cursurile semestrului al II-lea vor incepe pe 16 ianuarie 2011 si se vor incheia pe 22 iunie 2012. Copiii vor avea vacanta de primavara cu o saptamana mai lunga decat cea actuala, intre 7 si 22 aprilie, iar vacanta de vara a anului scolar viitor va fi cuprinsa in perioada 23 iunie-9 septembrie.
Ministrul Educatiei, Daniel Funeriu, a prezentat ieri un set de masuri specifice pentru anul scolar 2011-2012 in legatura cu orele de lectura pentru clasele primare, sistemele de pontaj in scoli pentru a urmari absenteismul elevilor si al profesorilor si "momentul ortografic", adica dictarea ce va fi data chiar si la clasele de liceu. In ceea ce priveste monitorizarea absenteismului profesorilor si elevilor, secretarul de stat in Minisiterul Educatiei, Oana Badea, a preciza ca acesta va fi un sistem de pontaj pe baza de legitimatii. Referitor la imbunatatirea competentelor de lectura, Funeriu a spus ca la clasele I-IV se introduce ora de lectura distincta in orar, cu activitati specifice elevilor de clasa I si a II-a. Pentru clasele V-VIII, in cadrul orelor de limba romana sunt alocate minimum doua secvente in structura lectiei pentru alfabetizare in intelegerea textului. "Ce inseamna acest lucru: in cadrul orelor de matematica, fizica, stiinte naturale, istorie, geografie se vor introduce secvente care le vor permite elevilor sa-si insuseasca vocabularul si modalitatile de exprimare specifice respectivelor arii curiculare", a precizat Daniel Funeriu. El a mai anuntat si introducerea obligativitatii unui "moment ortografic, inclusiv la clasele de liceu". "Momentul ortografic presupune exersarea scrierii ortografice. Si inclusiv dictarea. Dictarea este procedura prin care se consolideaza scrierea ortografica, inclusiv la clase de elevi. Veti vedea dictari in caietele de liceu", a explicat secretarul de stat Oana Badea. Ministrul Educatiei a mai anuntat ca, la inceput de an scolar, dupa doua saptamani de recapitulare, la disciplinele indicate in foaia de parcurs, elevii vor sustine o evaluare initiala, ale carei rezultate nu vor fi publice. "Accentuez aici importanta acestor evaluari in ceea ce-i priveste pe elevii de clasa a XI-a si a XII-a, in vederea examenului national de Bacalaureat. Pentru acesti elevi, rezultatele evaluarii se vor regasi in fise standardizate ale elevului, semnate de profesori, diriginte si director si luate la cunostinta de parinti sau de tutori", a spus Funeriu.In ceea ce priveste organizarea evaluarii nationale si a Bac-ului in noul an scolar, ministrul Educatiei a subliniat ca "atat evaluarile nationale, cat si examenul de Bacalaureat din anul scolar 2011-2012 se vor desfasura in acelasi mod, in acelasi cadru legal ca si in acest an scolar. Nivelul de exigenta va ramane acelasi".
Anul scolar 2011-2012 aduce cateva noutati prevazute de noua Lege a educatiei. Din acest an, clasa a IX-a intra in invatamantul gimnazial, iar elevii care incep acum clasa a V-a vor fi primii care vor sustine examen de admitere la liceu. De asemenea, din acest an scolar, vacanta de iarna este cu o saptamana mai lunga (24 decembrie 2011 si 15 ianuarie 2012).
Anul 2011-2012 mai aduce ca noutate si saptamana numita "scoala altfel", inaintea vacantei de primavara, cu acelasi numar de ore ca o saptamana normala de cursuri, care va fi dedicata activitatilor extrascolare si extracurriculare. In aceeasi saptamana urmeaza sa aiba loc si faza nationala a olimpiadelor scolare. Elevii vor participa la activitati culturale, tehnico-stiintifice, sportive, de voluntariat, de responsabilizare sociala, de implicare in societate, activitati educationale pentru sanatate, educatie ecologica, protectia mediului, educatie rutiera, prevenirea incendiilor.
Totodata, noua Lege a Educatiei desfiinteaza examenul de titularizare si introduce angajarea profesorilor in sistemul educational de catre fiecare scoala in parte. Fiecare scoala va organiza un concurs pentru ocuparea locurilor pe care le are disponibile. Examenul de titularizare se va da la nivelul unitatii scolare, masura contestata de sindicalistii din invatamantul preuniversitar.
Ce le-a cerut Funeriu profesorilor, inspectorilor scolari si parintilor
Ministrul Educatiei, Daniel Funeriu, a cerut ca din acest an scolar sa inceteze situatiile in care elevii erau obligati sa cumpere anumite caiete, carti sau culegeri ale caror autori sunt profesori sau inspectori scolari. "In videoconferinta de astazi (ieri – n.r.) am mai transmis inspectorilor scolari generali mai multe sarcini. Una dintre ele este evitarea unor situatii de impunere parintilor de auxiliare, caiete de exercitii, culegeri si alte elemente neobligatorii. Scoala nu este un targ. Sa nu se faca presiuni pentru cumpararea acestor carti cu autori inspectori scolari", a declarat ieri ministrul Daniel Funeriu. Ministrul Educatiei le-a mai cerut inspectorilor scolari sa-i pregatesca pe elevi pentru a sti sa se comporte in caz de incendiu sau cutremur. "Am cerut sa faca exercitii de evacuare in caz de cutremur sau incendiu in prima saptamana de scoala si ulterior semestrial", a spus Funeriu. De asemenea, ministrul a cerut ca tot in prima saptamana de scoala sa fie sedinte cu parintii. Ministrul Educatiei a mai solicitat implicarea parintilor in organizarea saptamanii "Scoala Altfel", din 2-6 aprilie 2012, in care se vor desfasura activitati extrascolare, artistice, sportive sau de voluntariat. Acest subiect va fi abordat pentru inceput la sedinta cu parintii. Ministrul Educatiei a precizat ca a cerut inspectorilor generali ca in toate scolile din Romania festivitatile si evenimentele de deschidere a anului scolar sa inceapa cu intonarea Imnului National, atat in ceea ce priveste melodia Imnului, cat si in ceea ce priveste versurile, cel putin celor patru strofe obligatorii.