Rectoratul Universităţii Babeş-Bolyai (UBB) a ajuns la concluzia că "efective ridicate de locuri la admitere au sens numai acolo unde calitatea studenţilor nu este afectată".
Astfel, grupele cu 50 de studenţi şi sălile de curs neîncăpătoare ar putea să devină o amintire în anumite facultăţi. "Este hazardat să spunem că vor fi mai puţini studenţi. Aceste lucruri nu se calculează chiar aşa, dar clar se caută calitatea învăţământului universitar", a punctat Cristina Nistor, purtătorul de cuvânt al UBB. Pe de altă parte, conducerea universităţii a precizat că "fiecare linie de studii şi fiecare secţie are autonomia să-şi stabilească efectivele de studenţi în funcţie de infrastructură şi de structurarea corpului didactic, de criteriile de competitivitate naţională şi internaţională, dar şi de condiţiile de sustenabilitate".
UBB a venit cu aceste propuneri ca urmare a pledoariilor unor concetăţeni, inclusiv profesori, care au intervenit în apărarea calităţii studiilor şi a reducerii numărului de studenţi. Astfel este posibil ca în 2009 o parte din facultăţile clujene din cadrul UBB să decidă să-şi limiteze efectivul de locuri la admitere. Universitatea subliniază clar însă că fiecare trebuie să-şi facă bine calculele, pentru că răspunde nu doar de calitatea studiilor, ci şi de sustenabilitatea proprie şi de potenţialii studenţi respinşi în contextul unei competiţii acerbe între universităţi.
Citește pe Antena3.ro