x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Cluj - Pesti liberalizati cu forta

Cluj - Pesti liberalizati cu forta

de Filip Tudorachi    |    06 Iun 2006   •   00:00
Cluj - Pesti liberalizati cu forta

In noul CA al Companiei Nationale de Administrare a Fondului Piscicol (Cluj) a fost impusa Elena Ceusan, consilier al lui Tariceanu.

Compania Nationala de Administrare a Fondului Piscicol (CNAFP) filiala Cluj este controlata, conform algoritmului de guvernare, de PNL. Cel mai de pret bun al CNAFP Cluj sunt cele aproximativ 49 de procente din actiunile societatii Piscicola SA, ce administreaza lacurile de peste ale judetului.

Conform documentelor oficiale, in martie 2005, conducerea centrala a companiei l-a delegat pe Catalin Galan sa constituie un nou Consiliu de Administratie (CA) al Piscicola SA, format din trei membri. Galan a primit sarcina de partid sa le impuna in CA pe Elena Ceusan si Roxana Boar, reprezentante ale organizatiei de femei a PNL Cluj si foarte bune prietene.

"LANTUL SLABICIUNILOR". La momentul in care liberalii au preluat controlul la Piscicola SA situatia companiei era dezastruoasa, activele fiind sechestrate de Adminstratia Finantelor Publice, pentru datorii de circa 11 miliarde de lei vechi. Tot atunci Finatele se pregateau sa vanda pe bucati lacurile si activele companiei, lucru care, dupa cum vom vedea, era extrem de convenabil tocmai liberalilor clujeni. Din "nefericire", celalalt actionar al companiei, adica SIF Transilvania, simtind pericolul, si-a vandut participatia de 39,7 la suta din actiuni catre un investitor privat. Conducerea CNAFP a fost obligata sa-l accepte pe noul actionar si sa numeasca din partea acestuia un reprezentant in CA, in persoana lui Dorin Marginean. La scurt timp, in aprilie 2005, Elena Ceusan a fost promovata la varful Guvernului, in functia de consilier personal al premierului Tariceanu. Conform legii, Ceusan a fost obligata sa se retraga din CA al Piscicola, fiind urmata de prietena sa Roxana Boar, promovata la randul ei la Primaria Cluj. In acel moment, Finantele clujene se pregateau sa scoata la licitatie activele societatii, cu acordul tacit al liberalilor. Numai ca noul investitor a platit o parte din datorii si a invitat CNAFP sa subscrie pentru majorarea de capital, masura menita sa relanseze activitatea companiei. CNAFP nu a dorit acest lucru, astfel ca investitorul a devenit actionar majoritar.

SARCINA. In acest moment, acelasi reprezentant al CNAFP, Catalin Galan, a primit sarcina sa numeasca un nou CA, format tot din apropiati ai PNL si, in special, ai deputatului PNL de Cluj, Horea Uioreanu. Sedinta a avut loc la sediul filialei CNAFP, in prezenta directorului Iulian Dunaev, fost angajat in Primaria Cluj in mandatele lui Gheorghe Funar, si, in lipsa lui Dorin Marginean, a reprezentantului actionarului majoritar de la Piscicola. Dunaev si Galan i-au impus in Consiliul de Administratie pe liberalii Ioan Biris, medic veterinar, Mihai Teaha si Mihai Balas, de la organizatia de tineret a partidului. Astfel, actionarul majoritar al companiei a ramas fara reprezentant in CA.

A urmat un proces, iar Curtea de Apel Cluj a desfiintat zilele trecute noua componenta a CA. In replica, liberalii au facut in asa fel incat actionarul majoritar sa nu poata sa-si inscrie la Registrul Comertului modificarea componentei actionarilor. Directorul Registrului Comertului Cluj a refuzat, fara explicatii, sa faca modificarile in structura de actionariat, fapt pentru care s-a ales cu o plangere penala.

PROMOVARE RAPIDA
Elena Ceusan (foto) este viitoarea sotie a deputatului liberal Horea Uioreanu, amic al premierului Tariceanu si inlocuitor al acestuia in sedintele de la Comisia Juridica a Camerei Deputatilor. Traseul politic al Elenei a fost foarte simplu. Absolventa in 2005 a Facultatii de Drept Dimitrie Cantemir din Cluj, viitoarea doamna Uioreanu si-a inceput cariera in 1995, la Centrul de Afaceri Transilvania, Nasaud, in functia de consilier. Intre 1997 si 2000 a fost secretara deputatului liberal Anton Ionescu, la Cluj, intre 2001 si 2004, sef Birou Senatorial, senator Norica Nicolai, 2003-2005, administrator Napoca Leasing SA, iar in 2005, pana la numirea in functia de consilier personal al premierului, a fost administrator al Versatil UE Consult SRL. In CV-ul ei nu apare nicaieri Piscicola SA.

PARTENERIAT DUBIOS
Adevarata miza a afacerii sunt lacurile de peste si spatiile comerciale detinute de Piscicola SA. Liberalii Mihai Teaha si Ioan Biris sunt parteneri de afaceri ai controversatului Cornel Revnic, proprietarul mai multor abatoare si ferme la Cluj si cel care administreaza un lac de pescuit in localitatea Ciurila. Revnic a fost inchis pentru lovire si privare de libertate si eliberat la finalul mandatului presedintelui Iliescu, printr-un decret de gratiere. Teaha este asociat impreuna cu Revnic in cadrul societatii "Servicii Agricole SRL", iar Biris a fost directorul acestei firme. Locuitorii de la Ciurila, fosti proprietari ai terenurilor de sub luciul de apa, s-au constituit intr-o asociatie care i-a inchiriat acum sapte ani lacul lui Revnic. Acesta nu a platit un sfant, a imprejmuit lacul cu gard si a pus bodyguarzi sa pazeasca ferma piscicola. Ultima batalie pentru fermele de peste sa da zilele acestea, cand asupra Administratiei Finantelor Publice Cluj se fac presiuni pentru ca activele societatii Piscicola sa fie scoase la licitatie si cumparate de fidelii PNL.
×
Subiecte în articol: observator cluj piscicola cnafp