15:20 • Femeile însărcinate pot dona sau depozita, pentru uz propriu, celule stem, în prima bancă de sînge placentar din România, care funcţionează în regim privat, începând din această lună, în Cluj.
Femeile însărcinate pot dona sau depozita, pentru uz propriu, celule stem, în prima bancă de sînge placentar din România, care funcţionează în regim privat, începând din această lună, în Cluj.
PROCEDURĂ. Celulele stem, care se recoltează din cordonul ombilical sau din sîngele placentar, sunt folosite în special în cazuri de leucemie, boală care ucide, anual, peste 4.000 de oameni în toată lumea. "Laboratorul de depozitare se află la Cluj, însă, pentru recoltare, colaborăm cu toate spitalele judeţene din ţară. Astfel, orice mamă care doreşte să depoziteze sau să doneze celule stem poate cere să i se recolteze sînge placentar la naştere. Recoltarea sîngelui placentar este o procedură simplă, care durează între 30 de secunde şi 3 minute", a precizat Sergiu Habago, managerul companiei Cord Blood Center, care deţine banca privată de celule stem. Recoltarea, transportul şi procesarea celulelor stem, în cazul mămicilor care doresc să doneze sînge placentar, este gratuită. Femeile care vor să stocheze celulele stem în banca privată, care vor fi folosite în cazul în care copiii lor se îmbolnăvesc, trebuie să plătească 3.270 lei pentru recoltare şi procesare, plus o taxă de 17 euro plus TVA, pentru întreţinerea celulelor în banca privată. Managerul Cord Blood Center a precizat, că în cazul donaţiilor de sînge placentar, cazurile de compatibilitate între donator şi pacient sunt foarte mici, de 1 la 2.000.000. "Doar în cazul fraţilor şi surorilor, compatibilitatea este de aproximativ 25 la sută", a completat Habago. Prima recoltare de celule stem s-a făcut în România în anul 2006, însă, la această oră, unităţile de sînge placentar sunt depozitate într-o bancă privată din Slovacia. "Există un proiect prin care vrem să aducem toate unităţile de sînge placentar din Slovacia şi să le depozităm în România. Procedura este însă foarte complicată, pentru că avem nevoie de o autostradă, avînd în vedere faptul că este vorba despre transportul unor substanţe periculoase, mai precis al celor în care sunt conservate celulele", a adăugat Seriu Habago. În banca privată din Slovacia există peste 3.000 de unităţi de sînge recoltate din România. Pînă acum, în toată lumea, au fost efectuate 10.000 de transplanturi de sînge placentar.