x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Clujul, oraşul -vedetă al României

Clujul, oraşul -vedetă al României

de Theodora Şutiu    |    28 Dec 2018   •   11:30
Clujul, oraşul -vedetă al României

Renumita publicaţie The Economist a dedicat în luna decembrie un articol oraşului Cluj în care analizează modul în care acesta s-a dezvoltat spectaculos în ultimii ani, în ciuda faptului că, după căderea comunismului,  ajunsese un „cimitir industrial”.

Jurnaliştii britanici scriu că, deşi din 1990 până în  prezent, 3-4 milioane de români au emigrat peste hotare, în căutarea unui trai mai bun, Clujul a reușit să își crească populația, cu toate că și el se confruntă cu un deficit al forței de muncă.

Deşi ţara noastră va prelua, de la 1 ianurie 2019 președinția Consiliului Uniunii Europene,în  România există un singur oraş de care locuitorii sunt mândri. Clujul a ajuns deja prea mic pentru cei 450.000 de locuitori ai săi. Inima orașului este reprezentată de cei peste 100.000 de studenți, dintre care 3.000 sunt străini, un fenomen rar într-o țară în care tinerii preferă să plece la studii în străinătate.

Deficit al forţei de muncă

The Economist mai precizează că, în ciuda creşterii demografice spectaculoase, şi Clujul se confruntă cu un deficit al forței de muncă și cereri de salarii tot mai mari. Wouter Reijers, un afacerist olandez, spune că își plătește angajații din IT dublu fațá de acum cinci ani. Ín construcții, situația este și mai drammatică. Fără muncitori din Vietnam în oraș nu s-ar mai putea construi nimic.

În centrul vechi al Clujului, unde clădirile care stăteau odinioară să se prăbușească au fost frumos reabilitate, au început să apară cafenele și restaurante noi. Însă industria înfloritoare din IT a dus la explozia prețului pentru cumpărarea sau închirierea locuințelor, mai scriu jurnaliştii britanici. 

Începând de la finalul lunii mai, pe străzile Clujului au început să circule primele zece autobuze electrice din istoria României

 

Orașul din inima Transilvaniei este unul dintre cele două orașe din România a căror populație este în creștere.

×