x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator CMR consideră inacceptabilă grila de salarizare propusă de legea unică

CMR consideră inacceptabilă grila de salarizare propusă de legea unică

07 Sep 2009   •   00:00

Reprezentanţii Colegiului Medicilor din România au anunţat, astăzi, că participanţii la Consiliul Naţional al organizaţiei, desfăşurat vineri, au apreciat drept inacceptabilă grila de salarizare propusă de Legea unică şi că aceasta îndeamnă medicii români să-şi practice meseria în alte ţări.



"Colegiul Medicilor din România solicită Parlamentului fie excluderea medicilor din această grilă, fie modificarea ei de o asemenea manieră încât să se respecte munca, calitatea muncii, responsabilitatea şi performanţa", a spus Vasile Astărăstoae, preşedintele CMR, citat de Mediafax.

Membrii CMR mai arată că nicăieri în lume medicii nu sunt incluşi în grile de salarizare, cu unele excepţii referitoare la medicii rezidenţi sau la cei din unităţile de primiri-urgenţe (UPU). Restul medicilor sunt plătiţi în baza unui contract cu casa de asigurări de sănătate, spitalele nefiind finanţate de la buget, precizează sursa citată.

"Această grilă de salarizare aduce o atingere gravă demnităţii medicale, neţinând cont de pregătirea şi responsabilitatea pe care o are şi de valoarea socială a muncii medicilor. De exemplu, un secretar categoria 3, gradul II de la consiliul local al unei localităţi cu până la 3000 de locuitori (4,55) are mai mult decât un medic specialist cu maximum de vechime (3,30). Dacă un medic primar cu 40 de ani vechime este plasat abia la un coeficient de 5,25, atunci nu putem vorbi despre o adevarată ierarhizare, ci de un adevărat dispreţ faţă de corpul medical", a conchis Astătărsoae.

×
Subiecte în articol: observator