x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator CNA a amendat cu 2.500 de lei B1 TV pentru emisiunea "Naşul", cu Traian Băsescu

CNA a amendat cu 2.500 de lei B1 TV pentru emisiunea "Naşul", cu Traian Băsescu

18 Noi 2008   •   00:00

Consiliul Naţional al Audiovizualului (CNA) a amendat, marţi, postul B1 TV cu 2.500 de lei, pentru modul în care s-a comportat moderatorul Radu Moraru la emisiunea "Naşul" din 10 noiembrie, la care a fost invitat preşedintele Traian Băsescu.



La şedinţa de marţi a Consiliului au participat: preşedintele CNA, Răsvan Popescu, alături de membrii Ioan Onisei, Dan Grigore, Narcisa Iorga, Gelu Trandafir, Cristina Trepcea, Grigore Zanc, Constantin Duţu, Christian Mititelu şi Szász Attila.

În emisiunea "Naşul" difuzată în data de 10 noiembrie a fost invitat preşedintele Traian Băsescu. Au fost discutate mai multe subiecte, precum reforma în educaţie, criza financiară globală şi desemnarea viitorului prim-ministru. Legat de subiectul viitorului premier, preşedintele a afirmat că suspendarea sa a fost "o lovitură de stat mascată", pe care politicieni precum Dan Voiculescu, Viorel Hrebenciuc, Mircea Geoană şi Călin Popescu Tăriceanu o pregătesc şi după alegeri.

Pe ecran, în timpul emisiunii a fost afişat, printre altele, textul "Preşedintele Băsescu aruncă bomba: «Se pregăteşte o lovitură de stat»".

"Radu Moraru e pregătit să îl asmută pe interlocutor", a remarcat Grigore Zanc, adăugând că moderatorul mizează pe senzaţional, încercând să pună într-o lumină proastă şi Parlamentul, şi premierul, dar şi "relaţia dramatică" a preşedintelui cu aceştia.

"În comparaţie cu asta, spotul de la Caţavencu (interzis de CNA pentru că îi prezintă pe candidaţii la alegerile parlamentare din noiembrie ca pe nişte "tâlhari", n.r.) e o dulce glumă", a remarcat Cristina Trepcea, care a criticat faptul că timp de două ore a fost afişat pe ecran textul "Se pregăteşte o lovitură de stat" şi că cele spuse în emisiune au descurajat telespectatorul să voteze.

"Este citatul preşedintelui, pus între ghilimele", a remarcat, în schimb, Narcisa Iorga.

Grigore Zanc a intervenit din nou pentru a spune că postul B1 TV îşi asumă ce a spus preşedintele, iar Radu Moraru nu îşi face datoria de moderator, pentru că nu cere lămuriri la afirmaţia preşedintelui, ci împinge şi mai mult lucrurile, mergând până la a întreba dacă situaţia din România va fi mai rea decât cea din Ucraina.

"Aici este un interviu, nu o dezbatere. (...) Trebuie să analizăm şi să judecăm poziţia moderatorului pe tip de emisiune", a spus Ioan Onisei.

Şi el a atras atenţia asupra faptului că textul "Se pregăteşte o lovitură de stat" a fost postat pe ecran, între ghilimele, după ce preşedintele a făcut această afirmaţie, completând, însă, că moderatorul ar fi putut să ceară detalii sau să atragă atenţia că suspendarea preşedintelui, în cadru constituţional, nu este o lovitură de stat.

"Sigur că orice moderator are interesul de a trage de interlocutor pentru a scoate la iveală lucruri spectaculoase pentru rating", a spus, la rândul său, Răsvan Popescu. "Problema este dacă în felul acesta ajuţi telespectatorul să îşi formeze o opinie corectă sau este impusă opinia interlocutorului", a mai spus preşedintele CNA.

"Nu se mai face anchetă, se face opinie contra opinie, pentru că e mai simplu să îi pui cuiva microfonul în faţă, nu se mai dau informaţii de background", a remarcat Narcisa Iorga despre emisiunile de tip talk-show. "Dar dacă analizăm profesionalismul lui Radu Moraru, hai să vedem ce fac toţi moderatorii la emisiunile de seară", a propus membra CNA.

"Se descurajează venirea la vot, procesele democratice sunt luate în derizoriu, Parlamentul e făcut zob, politicienii, harcea parcea", a spus Dan Grigore, Cristina Trepcea remarcând, la rândul său, că "democraţia nu face audienţă".

Propunerea de a amenda postul B1 TV cu 2.500 de lei, pe baza articolelor 71 şi 42 (3) din Codul de reglementare a conţinutului audiovizual, a fost adoptată de membrii CNA cu opt voturi pentru şi două "împotrivă", aparţinând lui Constantin Duţu şi Narcisei Iorga.

Articolul 42 al codului prevede, la aliniatul (3) că "realizatorii emisiunilor au obligaţia să respecte dreptul persoanei la propria imagine şi să pună în vedere interlocutorilor să probeze afirmaţiile acuzatoare sau să indice, cel puţin, probele care le susţin; stăruinţa moderatorului trebuie să fie convingătoare, astfel încât să ajute publicul să-şi formeze o opinie corectă".

Articolul 71 vorbeşte despre programele de ştiri şi dezbateri, în care informarea în probleme de interes public, de natură politică, economică, socială şi culturală, trebuie să asigure imparţialitatea, chilibrul şi să favorizeze libera formare a opiniilor, prin prezentarea principalelor puncte de vedere aflate în opoziţie, în perioada în care problemele sunt în dezbatere publică, precum şi o distincţie clară între faptele şi opiniile prezentate. Aceste principii trebuie respectate şi în cazul în care punctele de vedere exprimate aparţin experţilor, jurnaliştilor, reprezentanţilor partidelor neparlamentare, minorităţilor, organizaţiilor neguvernamentale, sindicatelor şi patronatelor, se mai specifică în articolul respectiv.

Totodată, textul mai spune că "prezentarea principalelor puncte de vedere aflate în opoziţie se asigură, de regulă, în cadrul aceleiaşi emisiuni sau, în mod excepţional, în emisiunile următoare, în cazul în care cei solicitaţi refuză să îşi precizeze punctul de vedere, acest fapt se menţionează pe post".
Medifax

×
Subiecte în articol: romania preşedintele