x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator CNA a retras licenţele Radio Guerrilla. Postul de radio se închide

CNA a retras licenţele Radio Guerrilla. Postul de radio se închide

19 Sep 2013   •   14:26
CNA a retras licenţele Radio Guerrilla. Postul de radio se închide
UPDATE 15:30 - Licenţele terestre ale Radio Guerrilla, care au fost retrase joi de Consiliul Naţional al Audiovizualului (CNA), ar putea fi scoase la concurs de CNA în luna octombrie, după cum a anunţat Laura Georgescu, preşedintele Consiliului, la concurs anunţându-şi deja prezenţa şi Liviu Mihaiu.
------------------------------------

Consiliul Naţional al Audiovizualului a retras licențele audiovizuale ale Radio Guerrilla pentru toate cele 24 de stații. Decizia vine după ce Realitatea Media SA şi-a anunţat intenţia de a scoate la licitaţie licenţa postului. CNA consideră că vânzarea licenţei ar fi ilegală.

Decizia de retragere a licenţelor Radio Guerrilla a fost aplicată la propunerea lui Valentin Jucan, membru al CNA, în baza articolului 56 din Legea audiovizualului, potrivit căruia "(1) Licenţa audiovizuală analogică sau digitală poate fi cedată către un terţ numai cu acordul Consiliului, nu mai devreme de un an de la data intrării în difuzare, cu asumarea de către noul titular a tuturor obligaţiilor decurgând din licenţă şi cu prezentarea certificatelor fiscale din care să rezulte că la data solicitării acordului Consiliului pentru cedarea licenţei nici societatea titulară cedentă a licenţei şi nici societatea cesionară nu înregistrează obligaţii restante la bugetul de stat", şi a articolului 57, alineatul 1, literele c şi d din Lege - "Licenţa audiovizuală analogică se retrage de Consiliu în următoarele situaţii: "ca urmare a încălcării normelor privind regimul proprietăţii în audiovizual, prevăzute la art. 46, şi a nerespectării dispoziţiilor art. 56". Decizia a fost luată cu şapte voturi "pentru" (Valentin Jucan, Florin Gabrea, Narcisa Iorga, Monica Gubernat, Viorel Vasile Buda, Laura Georgescu şi Cristina Trepcea) şi trei voturi "împotrivă" (Lorand Turos, Răsvan Popescu şi Radu Călin Cristea), potrivit Mediafax.

Licenţele terestre ale Radio Guerrilla sunt în Bucureşti, Baia Mare, Brăila, Cernavodă, Cluj, Comăneşti, Constanţa, Craiova, Dărăbani, Focşani, Iaşi, Olteniţa, Petroşani, Piatra Neamţ, Râmnicu Vâlcea, Sighişoara, Sulina, Târgu Mureş, Târgovişte, Timişoara, Tulcea, Vaslui şi Zalău. Decizia a fost luată de CNA după ce, pe 16 septembrie, societatea Realitatea Media SA, aflată în insolvenţă, a anunţat că va vinde la licitaţie, prin administratorul său judiciar, HM Expert IPURL, licenţele audiovizuale ale postului Radio Guerrilla. Potrivit unor anunţuri postate luni pe site-ul HM Expert IPURL, licitaţiile se vor desfăşura săptămânal, în fiecare zi de luni, de la ora 13.00, la sediul administratorului judiciar.

Astfel, în şedinţa precedentă a CNA, din 17 septembrie, CNA a anunţat că vânzarea la licitaţie a licenţelor audiovizuale ale Radio Guerrilla este ilegală, precizând că aceste licenţe vor fi retrase de Consiliu în cazul în care ele vor fi tranzacţionate prin licitaţie. În aceeaşi zi, anunţurile de scoatere la licitaţie a licenţelor Radio Guerrilla au fost eliminate de pe site-ul administratorului judiciar al Realitatea Media, HM Expert IPURL.

Mihai Dobrovolschi si Liviu Mihaiu, reprezentantii Guerrilla la sedinta de azi a CNA, au spus ca daca se ajunge la retragerea licentei ei sunt interesati sa participe din nou la concurs, pentru a obtine o noua licenta.

"Sunt licențe publice, nu sunt ale noastre, vrem să le ocrotim. Noi facem Radio Guerrilla de 8 ani, eu fac radio de 18 ani în fiecare dimineață. Nu cred că există o altă echipă pentru brandul Radio Guerrilla, nu cred că poate fi un criteriu la care sa nu fim cei mai buni. Dacă mă întrebați dacă mi-e frică, mi-e frică, pentru că în România se întâmplă contra-minuni", a spus Mihai Dobrovolschi, realizator la Radio Guerrila, potrivit paginademedia.ro.

Alexandru Jucan, membru CNA, a declarat că Realitatea Media vrea sa obtină bani la negru de la Radio Guerrilla. "Realitatea Media vrea sa obtină niște bani la negru de la Radio Guerrilla. Este vorba de un contract mascat într-un contract de management. Noi ne vom trezi cu urmatoarea situație: Realitatea Media vinde licențele, noi vom face ce face un primar, vom da cu pixul, și pentru prima dată în România un post va fi fost în situația de a vinde licențele, un bun al statului. Eu nu pot să fiu de acord cu asta", a spus Jucan.



×
Subiecte în articol: radio guerrilla licenţă cna