x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Umilire a jurnaliștilor români la votul Schengen. Mesaj CNA către ambasador

Umilire a jurnaliștilor români la votul Schengen. Mesaj CNA către ambasador

de Redacția Jurnalul    |    09 Dec 2022   •   15:31
Umilire a jurnaliștilor români la votul Schengen. Mesaj CNA către ambasador
Sursa foto: Hepta

Consiliul National al Audiovizualului a trimis o scrisoare deschisa către Ambasada Republicii Austria in Romania, in contextul in care, ieri in momentul finalizării ședinței după votul negativ dat de Austria în cazul aderării României la spațiul Schengen, jurnaliștii romani ar fi fost ținuți la distanta de către bodyguarzi fiind considerați un pericol de ministrul austriac de Interne, Gerhard Karner, in contextul in care restul jurnaliștilor acreditați din alte tari primeau interviuri. 

SCRISOARE DESCHISĂ

Către: AMBASADA REPUBLICII AUSTRIA ÎN ROMÂNIA

În atenția: Excelenței Sale, doamna Adelheid FOLIE, Șef de Misiune și Ambasador Excelența Voastră, doamnă Ambasador,

„În calitatea sa de garant al interesului public în domeniul comunicării audiovizuale și de for care veghează la respectarea dreptului la liberă exprimare, Consiliul Național al Audiovizualului își manifestă dezaprobarea față de modul în care jurnaliștii români au fost ținuți la distanță, cu ajutorul bodyguarzilor, de ministrul austriac de Interne, Gerhard Karner, în contextul în care, în proximitate, acesta acorda interviuri altor jurnaliști.

Imaginile pe care întreaga Europă le-a putut vedea ieri, 8 decembrie 2022, după votul negativ dat de Austria în cazul aderării României la spațiul Schengen, surprind un gest prin care presa este catalogată ca fiind un pericol.

Membrii Consiliului consideră că, indiferent de cât de dificil este un moment politic, presa trebuie să aibă posibilitatea de a se adresa celor care ocupă vremelnic funcții publice.

Îndepărtarea jurnaliștilor români este un gest care nu are nicio legătură cu valorile democratice, nefiind în concordanță cu ceea ce înseamnă libertatea presei ca valoare fundamentală a Uniunii Europene. Totodată, CNA consideră că o astfel de atitudine încalcă dreptul la corecta informare a cetățenilor români.

Misiunea Consiliului Național al Audiovizualului este de a asigura un climat bazat pe liberă exprimare şi responsabilitate faţă de public în domeniul comunicării audiovizuale, iar cetățenii români au dreptul de a fi informați și nu ignorați.

Membrii Consiliului își exprimă solidaritatea cu jurnaliștii acreditați la Bruxelles și speră ca, fiind un caz fără precedent la un asemenea nivel european, să fie și unul singular.

Consiliul are convingerea că statul austriac, în ansamblul său, respinge astfel de comportamente și respectă dreptul la corecta informare a cetățenilor români”. scrie CNA in scrisoare trimisa ambasadei Austriei in Romania.

×
Subiecte în articol: cna jurnalişti bruxelles schengen