Consiliul Naţional al Audiovizualului (CNA) a decis marţi, cu şase voturi pentru şi trei împotrivă, modificarea art. 42 din Codul de reglementare a conţinutului audiovizual în sensul introducerii unor prevederi care permit difuzarea de imagini sau de înregistrări cu persoane care execută o pedeapsă privativă de libertate când există un interes public justificat.
Împotrivă au votat Florin Gabrea, Lorand Turos şi Radu Călin Cristea, Narcisa Iorga părăsind, anterior, şedinţa, potrivit Agerpres. În noua formă, art. 42 stipulează la alin. 1 că 'este interzisă difuzarea de imagini sau de înregistrări cu persoane aflate în stare de reţinere sau de arest fără acordul acestora' iar la alin. 2, că 'este interzisă difuzarea de imagini sau de înregistrări cu persoane care execută o pedeapsă privativă de libertate, cu excepţia situaţiilor în care acestea demonstrează încălcări ale unor drepturi sau există un interes public justificat'.
La alin. 3 se stipulează că imaginile şi/sau înregistrările cu persoane aflate în stare de reţinere, arest sau care execută o pedeapsă privativă de libertate nu trebuie prezentate în mod excesiv şi nerezonabil.
Alineatul 2 din forma actuală a art. 42, nemodificat, devine alin. 4.
Iniţial, o altă formă a propunerii de modificare a art. 42 a trecut cu şase voturi pentru, după care, la momentul numărării voturilor, Cristina Trepcea şi-a retras votul, pe motivul că îşi doreşte să nu existe interdicţia ca din închisori să poată fi aduse imagini care sunt interesante pentru interesul public.
Articolul astfel modificat va fi postat pe site-ul CNA, pentru consultare publică, timp de 30 de zile.
În forma nemodificată, art. 42 din Codul de reglementare a conţinutului audiovizual prevedea că: '(1) Este interzisă difuzarea de imagini sau de înregistrări cu persoane aflate în stare de reţinere, arest sau care execută o pedeapsă privativă de libertate fără acordul acestora, având în vedere că orice persoană acuzată sau cercetată pentru săvârşirea unei infracţiuni este prezumată nevinovată atât timp cât nu a fost condamnată printr-o hotărâre judecătorească definitivă; (2) În cadrul programelor audiovizuale nu pot fi oferite, direct sau indirect, recompense şi nu pot fi făcute promisiuni de recompensare a persoanelor care ar putea depune mărturie în instanţe judecătoreşti'.