x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator CNAS dă lovitura de graţie bolnavilor

CNAS dă lovitura de graţie bolnavilor

de Magda Marincovici    |    14 Iun 2010   •   00:00
CNAS dă lovitura de graţie bolnavilor
Sursa foto: Marin Raica/Jurnalul Naţional

Un nou sistem de compensare a medicamentelor urmează să intre în vigoare de la 1 iulie. Potrivit proiectului de ordin privind implementarea noului preţ de referinţă la medicamente, pacienţii plătesc mare parte din preţul tratamentului.



Un exemplu: pacienţii cu hipertensiune arterială plătesc de peste trei ori mai mult comparativ cu cât plăteau până acum. Evident, doar dacă vor să-şi păstreze aceeaşi schemă de tratament.
Pensionarii sunt cei mai afectaţi. Deoarece, pe fondul diminuării cu 15% a pensiilor, ei reprezintă categoria cu cel mai mare risc de boli severe, fiind aproape dependenţi de medicamente. Asociaţiile de pacienţi sunt disperate, deoarece folosirea unor medicamente generice în locul celor originale presupune în unele cazuri teste suplimentare pentru a se stabili dacă acestea sunt acceptate de organism. O situaţie dramatică! Un pacient transplantat aflat în situaţia de a schimba medicamentul a ajuns la melenă. El a fost obligat să revină la medicaţia iniţială, dar după ce a fost reechilibrat, ceea ce presupune costuri suplimentare. Încât se pune întrebarea: unde mai este câştigul, domnule preşedinte al CNAS?

Pentru a lăsa senzaţia de transparenţă în privinţa elaborării proiectului de scumpire a medicamentelor, Casa Naţională de Asigurări de Sănătate (CNAS) a organizat o dezbatere publică. Şi ca şi cum ni s-ar fi făcut o favoare că suntem primiţi în CNAS - de altfel, cu sediu şi angajaţi plătiţi din banii contribuabililor -, încă de la poartă aflăm că la dezbatere sunt acceptate doar 50 de persoane, pentru că aceasta este capacitatea sălii. Care sunt criteriile prin care unii sunt admişi şi alţii ţinuţi la poartă n-am aflat! După cum nu am aflat, la capătul unei dezbateri tensionate, nici de la preşedintele CNAS, nici de la directorul executiv al CNAS care este formula pe baza căreia se calculează noul preţ de referinţă al medicamentelor care încalcă dreptul pacientului la molecule care să-i salveze viaţa.

Acum că pacienţii sau ziariştii n-au înţeles celebra formulă de calcul mai treacă meargă. Dar n-au priceput-o nici farmaciştii, care au apelat la matematicieni, la rândul lor puşi în mare dificultate de formula CNAS de calculare a preţului. Ştim că misterioasa formulă aparţine unui expert olandez, că CNAS a înghiţit-o pe nerăsuflate, pentru că, aşa zice Lucian Duţă, preşedintele CNAS, ea ar putea reduce cheltuielile în sistem. Dar mai ştim că, de la 1 iulie, asiguraţii, adică aproximativ 5 milioane de pacienţi, trebuie să scoată din buzunar între 50% şi 80% mai mult pentru moleculele noi, aşa cum spune vicepreşedintele Colegiului Farmaciştilor din România, Clara Popescu.

În timp ce directorul general al CNAS, Dorin Ionescu, susţine că ar fi vorba doar despre 10%. Mai ştim că acest proiect lezează conduita profesională a medicului, nevoit să prescrie molecule suportabile de buzunarul pacientului, şi nu neapărat pe cele eficiente în boala lui. Şi că acelaşi proiect încalcă ghidurile şi protocoalele terapeutice elaborate de Ministerul Sănătăţii, potrivit profesorului doctor Vasile Astărăstoae, preşedintele Colegiului Medicilor.

Astfel, de la 1 iulie, întregul sistem de compensare a medicamentelor se modifică. Va fi un singur preţ de decontare, cel mai mic, pentru toate medicamentele care tratează o anumită boală, şi nu pentru fiecare medicament în parte, cum este în prezent. Astfel, de la acest preţ se va stabili cât mai trebuie să scoată din buzunar fiecare pacient, în funcţie de medicamentele prescrise de doctor. Directorul executiv al Asociaţiei Române a Producătorilor Internaţionali de Medicamente, Dan Zaharescu, atrage atenţia că noul sistem de compensare a medicamentelor va duce la scumpiri de până la 750% şi că, în cazul bolilor cronice, care necesită o medicaţie specială, preţurile ar putea creşte şi mai mult.

×
Subiecte în articol: viaţă sănătoasă