CNSAS transmite că guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, a fost informator al Securității în perioada 1979-1989. El făcea denunțuri despre activităţi contra regimului totalitar comunist, respectiv comentarii negative la adresa nivelului de trai din România.
Curtea de Apel Bucureşti a dat publicităţii cererea prin care CNSAS solicită judecătorilor să constate calitatea de colaborator al Securităţii în cazul guvernatorului BNR.
În document sunt mai multe pasaje anonimizate de către reprezentanţii Curţii de Apel, precum şi numele şi numele conspirativ al lui Mugur Isărescu.
CNSAS citează mai multe documente privind colaborarea lui Mugur Isărescu cu fosta Securitate comunistă.
El a activat ca informator al Securităţii în perioada 1979-1989, iar pe parcursul colaborării cu Securitatea a furnizat informaţii prin care se denunţau activităţi potrivnice regimului totalitar comunist, precum comentarii negative la adresa nivelului de trai din România sub regimul comunist, în comparaţie cu alte ţări.
"Aşa cum rezultă din nota de constatare nr., dl. (Mugur Isărescu) a activat ca informator, cu numele conspirativ, în perioada 1979-1989, fiind recrutat de către, având în vedere calitatea domniei sale de cercetător. Pe parcursul colaborării cu Securitatea, acesta a furnizat informaţii prin care se denunţau activităţi potrivnice regimului totalitar comunist, precum comentarii negative la adresa nivelului de trai din România sub regimul comunist în comparaţie cu alte ţări - notele din 16.12.1987 (...) şi 05.03.1985 (...). Analizând informaţiile furnizate de către pârât, apreciem că acestea vizează îngrădirea dreptului la viaţă privată (art. 17 din Pactul Internaţional privind Drepturile Civile şi Politice şi art. 12 din Declaraţia Universală a Drepturilor Omului) şi a dreptului la libertatea cuvântului (art. 28 din Constituţia României din 1965, art. 19 din Pactul Internaţional privind Drepturile Civile şi Politice şi art. 19 din Declaraţia Universală a Drepturilor Omului)", se arată în cererea CNSAS trimisă la CAB. (continuă).