x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Cod galben şi portocaliu de inundaţii, pe mai multe râuri din ţară. Vezi zonele afectate.

Cod galben şi portocaliu de inundaţii, pe mai multe râuri din ţară. Vezi zonele afectate.

10 Iun 2011   •   09:48
Cod galben şi portocaliu de inundaţii, pe mai multe râuri din ţară. Vezi zonele afectate.

Hidrologii au emis o avertizare Cod portocaliu de inundatii pe raul Baraolt, judetul Covasna, si una Cod galben pe raurile din bazinele hidrografice Mures, Olt, Bistrita, Trotus, Putna, Ramnicu Sarat si Buzau. Avertizarile sunt valabile de vineri, ora 11:00 pana sambata, ora 18:00.

Potrivit Institutului National de Hidrologie, in urmatoarele 24 ore se pot produce "scurgeri importante pe versanti, torenti, paraie si rauri necadastrate cu efect de inundatii locale si cresteri de niveluri cu depasiri ale cotelor de atentie si de inundatie".

SITUATIA HIDROLOGICA in 10 iunie 2011, potrivit Administratiei Nationale "Apele Romane"

a) RAURI: Cresteri mai importante s-au produs pe raurile: Crisul Negru, Aries, Trotus, Putna, Buzau, Barlad, Vaslui si din bazinul superior si mijlociu al Oltului, datorita precipitatiilor sub forma de averse.

Nivelurile pe rauri la statiile hidrometrice se situeaza sub COTELE DE ATENTIE. Debitele vor fi in crestere datorita precipitatiilor in curs, celor prognozate si propagarii pe raurile din bazinele hidrografice: Viseu, Iza, Tur, Arges, Ialomita, Siret, Prut, pe cursurile mijlocii si inferioare ale raurilor: Somes, Mures si Olt si pe cele din Dobrogea.

Pe celelalte rauri debitele vor fi in general stationare. Sunt posibile scurgeri importante pe versanti, torenti, paraie si formarea de viituri rapide cu efect de inundatii locale pe raurile mici din zonele de deal si munte din nordul, centrul si estul tarii datorita averselor, insemnate cantitativ prognozate.

b) DUNARE: Debitele au fost stationare la intrarea in tara (sectiunea Bazias), la Calarasi si Braila, in crestere la Gruia si pe sectoarele Zimnicea-Oltenita si Galati-Tulcea si in scadere pe sectoarele Calafat-Tr.Magurele si Cernavoda-Harsova.

Debitul la intrarea in tara (sectiunea Bazias) va fi stationar (4300 mc/s). Aval Portile de Fier, debitele vor fi in crestere pe sectoarele Gruia-Calafat, Oltenita-Harsova si Galati-Tulcea, in scadere pe sectorul Bechet-Giurgiu si stationare la Braila. In ultimele 24 de ore, nu s-au semnalat depasiri ale marimilor caracteristice de avertizare pe cursurile de apa.

×