x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Cod portocaliu: Inundaţii şi alunecări de teren

Cod portocaliu: Inundaţii şi alunecări de teren

22 Feb 2010   •   00:00
Cod portocaliu: Inundaţii şi alunecări de teren
Sursa foto: Remus Badea/Mediafax

Inundaţii, alunecări de teren, localităţi izolate, fără lumină, drumuri blocate - acesta este inventarul stricăciunilor din ultimele două zile. Pericolul nu a trecut, hidrologii extinzând până astăzi, ora 16:00, avertizarea de inundaţii cod portocaliu pe râurile din şapte judeţe.

Avertizarea este valabilă pentru râurile din judeţele Teleorman, Satu-Mare, Dolj, Olt, Teleorman, Dâmboviţa şi Giurgiu. Se menţine şi codul galben de inundaţii emis vineri pentru mai multe râuri din vestul şi din sud-vestul ţării.


ALUNECĂRI DE TEREN
Aproximativ 2.500 de locuitori din comunele dâmboviţene Malu cu Flori şi Pucheni sunt izolaţi din cauza unei alu­necări de teren produsă ieri-dimineaţă pe Drumul Judeţean 724, informează Mediafax. Patru stâlpi de susţinere a liniei de înaltă tensiune au fost afectaţi, iar traficul rutier a fost restricţionat total. Localităţile Pucheni, Micloşanii Mici şi Micloşanii Mari au rămas fără curent electric. În Mehedinţi, circulaţia feroviară între Craiova şi Turnu-Severin va fi blocată cel puţin 30 de zile, spun specialiştii CFR, cât durează lucrările de consolidare a terasamentului, după ce în ultimele ore pământul s-a surpat sub calea ferată (foto). Între Drobeta Turnu-Severin şi Baia de Aramă, Drumul Judeţean 670 a fost blocat mai multe ore după o alu­necare de teren produsă ieri, între loca­lităţile Floreţi şi Zegujani. În judeţul Argeş, 13 gospodării din Rece au rămas izolate timp de câteva ore. Inundaţii au avut loc şi în oraşele Costeşti, Curtea de Argeş, precum şi în Româneşti - Dâm­bo­viţa, unde un drum judeţean a fost afectat. În Craiova, 40 de locuinţe din cartie­rul Brestei au fost inundate, iar alte trei erau în pericol de prăbuşire. În judeţul Giur­giu au fost inundaţii în şapte co­mu­ne, iar în judeţul Buzău, o alunecare de teren de mari proporţii a blocat total, în noaptea de sâmbătă spre duminică, pentru mai multe ore, circulaţia pe Drumul Naţional 10 Buzău - Braşov.


TELEORMAN: APROXIMATIV 200 DE HECTARE DE TEREN ŞI PĂDURE, INUNDATE ÎN URMA REVĂRSĂRII UNOR PÂRÂURI
Aproximativ 150 de hectare de teren arabil şi 50 de hectare de păşune din zona oraşului Videle, judeţul Teleorman, au fost inundate în urma revărsării a două pârâuri din zona de nord a judeţului, informează Mediafax. Potrivit purtătorului de cuvânt al Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Teleorman, sublocotenent Gelu Dragomir, depăşiri ale cotelor de pericol se înregistrează la Vârtoape, pe Pârâul Câinelui şi la Tătărăştii de Sus pe râul Teleormanul,dar nu sunt probleme deosebite.  În zona Crângu, pe râul Călmăţui, este depăşită cota de atenţie.
"La Videle, apa bălteşte pe mai multe străzi din marginea localităţii, iar la Ciolăneşti apa a ieşit din matca pârâului Câinelui, fiind inundate 80 de hectare de terenuri agricole. Tot aici, apa a acoperit un sector cu lungimea de circa 350 de centimetri al DJ 703. Nivelul apelor curgătoare din judeţul Teleorman sunt monitorizate permanent, iar comitetele locale pentru situaţii de urgenţă se află în stare de alertă", a declarat Gelu Dragomir.
Dragomir a mai precizat că efectivele ISU Teleorman sunt pregătite să intervină în zonele vulnerabile pentru populaţie cu motopompe, bărci pneumatice şi mijloace auto speciale, iar judeţul este sub incidenţa codului portocaliu de avertizare hidrologică.

×
Subiecte în articol: observator