x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Cod roşu de radiaţii periculoase în Dobrogea şi Bărăgan

Cod roşu de radiaţii periculoase în Dobrogea şi Bărăgan

01 Aug 2010   •   00:00
Cod roşu de radiaţii periculoase în Dobrogea şi Bărăgan

Expunerea prelungită la soare poate fi extrem de periculoasă în aceste zile. Meteorologii avertizează că indicele radiaţiei ultraviolete a depăşit valoarea de 8, ceea ce înseamnă un potenţial puternic pentru deteriorarea pielii şi a ochilor.



Indicele radiaţiei ultraviolete (indicele UV) este o estimare internaţională a nivelului radiaţiei ultraviolete  la suprafaţa Pământului. Acesta se calculează cu scopul de a ajuta populaţia să se protejeze de radiaţiile ultraviolete în condiţiile în care cerul este senin.

Scara indicelui este de la 0 la 11+. Cu cât este mai mare valoarea indicelui, cu atât este mai puternic potenţialul pentru deteriorarea pielii şi a ochilor. Indicele UV în sud-estul României se încadrează în acest weekend între 8 şi 10, şi între 6 şi 8 în restul ţării, potrivit datelor furnizate de ANM.

Aproximativ 135.000 de turişti se află la acest sfârşit de săptămână pe litoralul românesc, cei mai mulţi fiind prezenţi, din nou, în staţiunea Mamaia. 31.000 de turişti au preferat Costineştiul, iar 24.126 de turişti, staţiunea Neptun. De asemenea, în Eforie sunt înregistraţi 16.549 de turişti, iar în Vama Veche şi Năvodari au ales să-i petreacă acest sfârşit de săptămână câte aproape 10.000 de persoane.

Meteorologii au anunţat soare pentru ziua de astăzi, cu maxime între 29 şi 33 de grade Celsius, anunţă realitatea.net. Indicele de confort termic nu e motiv de bucurie însă, chiar dacă maximele nu sunt prea ridicate. Combinaţia între temperatură şi umezeală va atinge şi chiar depăşi pragul critic de 80 de unităţi în special în sud-estul ţării, dar izolat şi în rest.

×
Subiecte în articol: observator