x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Cod roşu in cinci judeţe şi municipiul Bucureşti

Cod roşu in cinci judeţe şi municipiul Bucureşti

23 Iul 2007   •   00:00
Cod roşu in cinci judeţe şi municipiul Bucureşti

Zonele din sudul judeţelor Teleorman, Olt şi Dolj, precum şi intreaga suparafaţă a judeţelor Giurgiu, Ilfov şi municipiului Bucureşti au fost avertizate cu cod roşu pentru ziua de marţi, 24 iulie.


• De ce alimentaţie este nevoie pentru a combate canicula prelungită
• Orarul examenelor de admitere de marţi se modifică din cauza caniculei
• Recomandarile Ministerului Sanataii pentru populatie in caz de canicula

Pentru instituirea avertizării cu cod roşu este nevoie ca două zile consecutiv să se prognozeze temperaturi de cel puţin 41 de grade Celsius in aceeaşi zonă, a declarat directorul Administraţiei Naţionale de Meteorologie, Ion Sandu.

"Aşa cum am mai precizat, dacă două zile la rănd temperaturile se prognozează să depăşească 41 de grade Celsius după măsurătorile meteorologice, atunci, conform legii, se instituie codul roşu. Nu am avut nicio restricţie din partea nimănui in a institui o astfel de avertizare şi, iată, dacă prognoza ne-a spus aşa, a apărut şi codul roşu".

Acesta a precizat că proaspăt instituitul cod roşu este pentru judeţele Dolj, Olt, Teleorman, Ilfov, Giurgiu şi Bucureşti, zone in care, conform legii, temperaturile inregistrate sau prognozate depăşesc in două zile consecutiv valoarea de 41 de grade Celsius.

Zonele din sudul judeţelor Teleorman, Olt şi Dolj, precum şi intreaga suparafaţă a judeţelor Giurgiu, Ilfov şi municipiului Bucureşti au fost avertizate cu cod roşu pentru ziua de marţi, 24 iulie.

Cod roşu in Capitală - provizii de apă şi măsuri speciale in următoarele două zileÂ

 Bucureştiul va fi un oraş aproape inchis, marţi, cănd instituţiile publice işi vor intrerupe programul după ora 11.00 din cauza Codului roşu instituit in Capitală, autorităţile suplimentănd proviziile de apă şi punctele de prim-ajutor.

Autorităţile adresează un apel populaţiei Capitalei - mai ales vărstnicilor - să evite să iasă pe străzi in cursul zilei, cănd meteorologii prognozează temperaturi ce vor depăşi 41 de grade Celsius.

"Facem un apel către populaţie să evite să iasă pe străzi. Primăriile, regiile, ghişeele furnizorilor de utilităţi sunt inchise ziua, aşa că nu au motive să iasă din casă. Le sugerăm să işi asigure proviziile - apă, alimente - seara. Din păcate, in ciuda avertismentelor, vedem pe stradă multe persoane vărstnice, care ignoră apelul autorităţilor", a declarat, luni, Răzvan Murgeanu, viceprimar general al Capitalei.

Primăriile de sector au inceput deja să suplimenteze proviziile de apă şi punctele de prim-ajutor, acestea din urmă fiind amenajate in locuri ce pot fi climatizate: şcoli, magazine dotate cu instalaţii de climatizare.

"Apa este distribuită mai ales locuitorilor din zonele periferice ale oraşului, acolo unde nu există incă reţea de apă potabilă. Consumul apei din făntăni este extrem de periculos, din cauza concentraţiilor foarte mari de nitraţi", a precizat primarul sectorului 2, Neculai Onţanu.

Temperaturile extreme prognozate pentru marţi şi miercuri vor afecta şi lucrările de reabilitare a infrastructurii oraşului: activitatea de asfaltare pe cele peste o sută de şantiere ale oraşului ar putea fi suspendată.

"Va fi o decizie a constructorilor, insă sunt convins că aceştia au resursele necesare să asigure măsurile de protecţie pentru muncitori. Este un caz de forţă majoră, iar eventualele intărzieri din cauza intreruperii activităţii ar fi de inţeles", a precizat Gheorghe Udrişte, directorul Direcţiei Transporturi şi Instrastructură din cadrul municipalităţii.

Regia bucureşteană de transport public a infiinţat cabine climatizate pe majoritatea traseelor din Capitală, turele şoferilor mijloacelor de transport in comun fiind reduse la doar patru-şase ore.

"Transportul in comun nu va fi afectat in perioada caniculei", promit oficialii RATB.

Ministrul Sănătăţii, Eugen Nicolăescu şi ministrul Reformei Administrative şi Internelor, Cristian David, au propus o serie de măsuri suplimentare pentru combaterea efectelor caniculei, precum creşterea numărului de ambulanţe şi evitarea deplasărilor in intervalul orar 11.00-18.00, in principal cu mijloace de transport in comun in regim interurban.

Intervalul orar pentru care se recomandă populaţiei să nu iasă din casă a fost prelungit cu o oră, pentru 11.00-18.00, faţă de ora 17.00 pănă in prezent. In acest interval orar, activitatea in spaţiile deschise va fi intreruptă, pentru judeţele avertizate cu cod roşu.

Restricţiile de circulaţie pentru maşinile cu tonaj mai are de 7,5 tone au fost extinse pentru marţi, fiind valabile atăt pe drumurile naţionale şi europene, căt şi pe cele judeţene, cu excepţia autovehiculelor care transportă apă şi produse alimentare de bază.

La Ministerul Sănătăţii a fost infiinţată "o celulă de urgenţă" formată din secretarul general adjunct şi directorii din minister, precum şi directorii autorităţii de sănătate publică din judeţele avertizate cu cod roşu, care vor monitoriza situaţia.
Â

  • Mediafax


Comentariul specialistului:

Sud-estul Europei se va afla in continuare sub influenţa aerului tropical, supraincins indeosebi in zonele de cămpie. De aceea, vremea va fi excesiv de caldă in sudul şi sud-estul Romăniei, unde de-abia in a doua parte a acestei săptămăni vor fi unele innorări, iar valorile termice vor cobori sub pragul caniculei (35 de grade).
In restul teritoriului naţional, deşi temperatura aerului va fi in scădere incă de astăzi, vremea va fi totuşi destul de caldă, cu innorări şi local averse, descărcări electrice, intensificări ale văntului, ce pot lua şi aspect de vijelie, şi condiţii de grindină.
meteorolog Doina Mărăşoiu

Pe litoral:

Azi (luni):
Vremea va fi călduroasă. Cerul va fi mai mult senin. Maxime: 30°C... 33°C, iar minime: 22°C... 25°C. Temperatura apei mării va fi de 23°C... 24°C.
Măine (marţi):
Vremea va fi călduroasă, caniculară la amiază. Cerul va fi senin, iar văntul va sufla slab şi moderat. Maxime: 31°C... 33°C, iar minime: 23°C... 27°C. Temperatura apei mării va fi de 24°C... 25°C.
Poimăine (miercuri):
Vremea va fi călduroasă. Cerul va fi variabil, iar văntul va sufla slab, pănă la moderat. Maxime: 30°C... 34°C, iar minime: 20°C... 24°C. Temperatura apei mării va fi de 23°C... 24°C.


La munte:

Azi (luni):
Deşi temperatura aerului va marca o uşoară scădere, vremea va fi deosebit de caldă. Cerul va fi variabil. Innorări, izolat averse şi condiţii de grindină in nordul Carpaţilor Orientali.
Măine (marţi):
Vremea se va menţine deosebit de caldă. Spre seară şi noaptea vor fi innorări, descărcări electrice, averse local in Carpaţii Occidentali şi nordul Carpaţilor Orientali.
Poimăine (miercuri):
Vremea se va răci. Vor fi innorări, pe arii restrănse, averse şi descărcări electrice.

×
Subiecte în articol: observator vremea roşu