x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Codul portocaliu de inundaţii, prelungit de hidrologi. Sute de oameni, izolaţi în urma ploilor într-o localitate din Buzău

Codul portocaliu de inundaţii, prelungit de hidrologi. Sute de oameni, izolaţi în urma ploilor într-o localitate din Buzău

31 Mai 2012   •   05:50
Codul portocaliu de inundaţii, prelungit de hidrologi. Sute de oameni, izolaţi în urma ploilor într-o localitate din Buzău

Codul Portocaliu de inundatii, care vizeaza cursul inferior al raului Negru, judetul Covasna, este valabil pana astazi, la ora 18:00. Avertizarea care vizeaza raul Olt, in sectiunea Hoghiz, judetul Brasov, este valabil pana maaine, la ora 10:00.

Codul Galben de inundatii este valabil pe raurile din bazinele: Olt, pe sectorul Tomesti-Feldioara, jud. Harghita, Covasna, Brasov, pe cursul inferior al Ramnicului Sarat - judetul Vrancea, ira incepand cu data de 31 mai, ora 18:00 si pe cursul inferior al raului Negru, judetul Covasna.

Peste 1.400 de oameni au ramas izolati in localitatea buzoiana Lopatari. Din cauza ploilor abundente de pe versanti au cazut bolovani care au distrus in totalitate drumul de acces, chiar pe jumatatea distantei dintre centrul comunei si satele ramase acum izolate. Pentru a putea ajunge in localitate satenii trebuie sa treaca prin curtea unui localnic. Tot pe acolo se duc si copiii la scoala.

In satul Lopatari, problemele au inceput inca din weekend, cand bolovani imensi s-au desprins de pe un versant si au rupt, partial, drumul de acces, anunta B1 Tv. Dezastrul cel mai mare l-au facut apele involburate ale paraului Slanic care au distrus in totalitate drumul.

Oamenii sunt disperati si spera sa nu fie nevoie de interventia ambulantelor sau a celor de la ISU, pentru ca masinile nu ar avea cum sa ajunga la ei.

Localnicii spun ca sunt foarte multe familii izolate, si doar masinile cu tractiune integrala mai pot ajunge la ei, dar si acestea cu greutate. De asemenea, exista probleme cu procurarea hranei.

Pentru ca drumul sa fie refacut in regim de urgenta, autoritatile locale ar trebui sa primeasca un ajutor din bugetul de stat. Ploile din ultimele zile au lovit 13 localitati buzoiene. Viiturile au distrus sosele, poduri si podete, dar au provocat si alunecari de teren.

Si in judetul Vrancea, la Maicanesti, oamenii sunt in alerta. Raul Ramnic a depasit cotele de inundatii, iar apa ameninta sa le intre in case. Satenii au sarit si i-au ajutat pe pompieri sa consolideze digurile. Chiar si asa, apele s-au infiltrat in doua portiuni din dig.

Si la Vaslui, strazile au fost acoperite de apa, dupa o ploaie torentiala. Canalizarile din oras nu au mai facut fata, iar apa a ajuns si in unele case. Vijeliile au lasat mii de oameni din orasul Vaslui si in bezna, dupa ce un cablu de la reteaua de electricitate s-a rupt. Iar in localitatea Puscas, o casa a luat foc din cauza unui fulger. Din fericire, nu era locuita.

In Ialomita, in localitatea Marculesti, satenii au cerut ajutorul pompierilor pentru a evacua apa din gospodarii. In schimb, recolta este grav afectata. Ploile din ultimele zile au inundat zeci de gospodarii in judet.

×