x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Colegiul Medicilor din România reclamă sistemul informatic al Cardului de Sănătate

Colegiul Medicilor din România reclamă sistemul informatic al Cardului de Sănătate

12 Iun 2015   •   14:56
Colegiul Medicilor din România reclamă sistemul informatic al Cardului de Sănătate
Sursa foto: Marin Raica/Intact Images

Sistemul informatic nu funcţionează bine, dă erori şi se blochează, a afirmat, vineri, la Health Forum, vicepreşedintele Colegiului Medicilor din România, Mircea Cinteză.

"Sistemul electronic pe care tocmai l-am introdus nu funcţionează bine. Nu răspunde la timp, răspunde cu greşeli, se blochează cardul. Aici este o problemă de IT a celor care au inventat sistemul. CNAS spune că funcţionează, medicii spun că nu funcţionează. Ideea ar fi că trebuie să existe un punct de vedere, un raport între CNAS, pe de o parte, sau CNAS şi MS şi cei care efectuează lucrul acesta: medici, farmaciştii, medicii de laborator pentru că ştim bine acest sistem a fost făcut pentru administraţie, nu ajută cu nimic pacientul şi îl încurcă pe medic. Mesajul nostru este că trebuie să existe un triumvirat minister - CNAS şi cei care aplică sistemul care să facă un raport lunar scurt pe problemele care există", a susţinut Cinteză.

El a mai semnalat faptul că nu există o regulă prin care tratamentele noi să fie luate în considerare pentru decontare.

"La noi nu există o regulă prin care marile inovaţii să fie luate în considerare pentru decontare. Medicamentele ieftine nu se găsesc pe piaţă pentru că distribuitorii nu mai sunt interesaţi de aducerea lor şi renunţă mai mult în România. Multe medicamente ieftine sunt însă vitale", a mai spus Cinteză.

Potrivit acestuia, compania UNIFARM ar trebui să fie obligată să asigure medicamentele ieftine care au dispărut de pe piaţa românească din cauza faptului că nu mai sunt profitabile pentru producători.

"Medicamentele care lipsesc se administrau în cazul bolilor cardiovasculare, neurologice, gastrointestinale şi psihiatrice. UNIFARM ar trebui să fie obligat la o listă de medicamente ieftine care nu mai există pe piaţă pentru că distribuitorii nu le mai aduc nefiind profitabile - să fie obligat să le asigure pentru că altfel se pierd vieţi şi este vina noastră. (...) În unele cazuri medicamentele vin mai târziu cu preţul de cinci ori mai mare decât preţul iniţial pe care îl oferiseră şi soluţia birocratică durează, iar uneori bolile nu aşteaptă. În acest moment, nu există o soluţie. Este unul dintre lucrurile care nu pot fi rezolvate. Atunci trebuie să folosim tratamente alternative care sunt mai slabe", a afirmat Cinteză.

Prezent la forum, preşedintele CNAS, Vasile Ciurchea, a afirmat că, în principiu, de la 1 august, cardul de sănătate va fi unicul instrument de validare a serviciilor medicale şi a precizat că sistemul informatic va funcţiona doar dacă va exista o colaborare între autorităţi şi furnizorii de servicii medicale.

Ciurchea a spus că CNAS a încercat să rezolve problemele pe parcurs, iar campania de informare pentru implementarea cardului de sănătate a lipsit întrucât "nu au fost resurse".

Şeful CNAS a arătat că va fi realizat un raport lunar pe secţiuni după ce vor fi validate serviciile medicale pentru luna mai. "După ce validăm serviciile oferite în luna mai facem această comunicare şi o să punem pe secţiuni, pe tipuri de furnizori de servicii: medicină de familie, ambulatoriu, spitale, furnizori de dispozitive, îngrijiri la domiciliu, absolut toate. Nu trecem numele pacientului, dar pe cel al furnizorului îl trecem", a explicat reprezentantul CNAS.

Potrivit acestuia, la Casa de Asigurări de Sănătate a Municipiului Bucureşti sunt între 13 şi 14 mii de carduri pentru care s-au trimis mesaje pentru a fi ridicate, însă acestea nu au fost luate încă de cetăţeni.

×