x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Colegiul Medicilor: Reţetele electronice nu vor putea fi introduse mai devreme de 1 ianuarie 2013

Colegiul Medicilor: Reţetele electronice nu vor putea fi introduse mai devreme de 1 ianuarie 2013

01 Iun 2012   •   13:36
Colegiul Medicilor: Reţetele electronice nu vor putea fi introduse mai devreme de 1 ianuarie 2013

Presedintele Colegiului Medicilor din Romania, Vasile Astarastoaie, a declarat la Tirgu-Mures ca in acest moment nici medicii, nici casele de sanatate, nu stiu cum se va implementa reteta electronica, in primul rand pentru ca inca nu a aparut cadrul legal. 'Ne-am cam saturat sa inceapa o activitate fara sa stim din punct de vedere legal cum se desfasoara, deci cat timp nu apare in Monitorul Oficial, nu exista cadru legal, pentru ca nu imi este opozabila o decizie a Guvernului pe care eu nu o cunosc. Ceea ce dorim noi este sa vedem cum a fost construit softul, in asa fel incat sa nu se aduca atingere autonomiei profesionale a medicului. Din cate am auzit este facut dupa prospectele de la firmele de medicament, si medicul nu prescrie dupa prospecte. Nu a existat nicio transparenta in ceea ce priveste constructia. Avem retinere ca intr-o luna de zile, de la 1 iunie pana la 1 iulie, se poate implementa o asemenea activitate pentru ca medicii nu au fost instruiti, mai mult, multe case judetene de asigurari de sanatate, nici ele nu stiu si nu au fost instruite', a declarat Astarastoaie.

Mai mult, a avertizat presedintele Colegiului, 'celebrul SIUI, pe baza caruia ar trebui sa functioneze, inca nu functioneaza asa cum trebuie. Deci o implementare rapida, cum se doreste, nu va crea decat harababura in sistemul de sanatate si este inca o dovada ca trebuie schimbat sistemul de asigurari, pentru ca profitand de monopolul pe care il are pe piata, Casa Nationala de Asigurari are o atitudine dictatoriala si o lipsa de transparenta care ne ingrijoreaza'.

Cu toate acestea, medicii sustin implementarea sistemului: 'Eu cred ca este necesara implementarea acestui sistem, daca intr-adevar va fi reteta electronica si daca nu va fi o munca suplimentara. Orice informatizare facuta cu cap scuteste de o munca inutila. Dar daca se va bloca de nu stiu cate ori sistemul, daca va trebui sa scrie si de mana si dupa aceea va trebui sa se duca la farmacie, daca nu va exista o comunicare reala intre medic si farmacist, si daca nu va exista un sistem de control a ceea ce s-a eliberat, atunci nu este altceva decat ce-i trebuie chelului, tichie de margaritar. Astea sunt problemele. Daca vrem sa facem asa, eu cred ca inainte de 1 ianuarie nu poate fi implementat un asemenea sistem', a mai declarat Astarastoaie.

Ministrul Sanatatii, Vasile Cepoi, a declarat ca saptamana viitoare va avea o discutie cu reprezentantii CNAS, pentru a discuta detaliile referitoare la reteta electronica: 'Eu deocamdata nu am suficiente informatii despre strategia de implementare, nu stiu daca sunt indeplinite toate conditiile de implementare a retetei electronice, cadrul legal este creat, urmeaza ca in cursul saptamanii viitoare sa am o discutie cu echipa de la Casa Nationala care se ocupa de implementare, sa vedem care este stadiul, ce probleme sunt in implementarea ei si sa gasim solutii pentru a le rezolva'.

Vasile Astarastoaie si Vasile Cepoi au participat la Tirgu-Mures la intalnirea Asociatiei nationale a rectorilor si decanilor Facultatilor de invatamant medical si farmaceutic din Romania.

×