x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Columbeanu vrea consilieri locali străini la primărie. Din programul electoral: vopsirea capacelor de canal, ca să le vadă şoferii

Columbeanu vrea consilieri locali străini la primărie. Din programul electoral: vopsirea capacelor de canal, ca să le vadă şoferii

04 Apr 2012   •   11:57
Columbeanu vrea consilieri locali străini la primărie. Din programul electoral: vopsirea capacelor de canal, ca să le vadă şoferii

Candidat la Primaria Capitalei, Irinel Columbeanu vrea sa scoata interesele partidelor din primarie propunand consilieri locali indepedenti, dar straini, care sa nu fie supusi unor imperative de partid. Omul de afaceri le mai propune bucurestenilor sa preia controlul primariei si al alesilor locali prin intermediul Internetului.

Irinel s-a si pus pe treaba. Deja a inceput sa caute consilierii strainii."Am cerut si parerea putinilor ambasadori pe care ii cunosc. Intr-un mod exotic, pot sa rezolv problema pusa de la bun inceput: dom'le, daca nu te sustine niciun partid, ce faci cu Consiliul? Uite, cu un pic de inteligenta nu o sa fie asa. Tocmai pentru ca transparenta ucide orice tentatie de necinste. Ca atare, voi avea grija sa fie publicata ordinea de zi a CGMB, precum si modul in care a votat fiecare dintre consilieri, cu apartenenta lui politica, in cazul ca alegatorii au uitat pe cine au votat. Asa se va vedea clar cum inteleg partidele sa-si trimita oameni in Consiliu. Mi se pare un lucru bun ca primarul si consiliul sunt intr-un control reciproc. Dar de ce se baga partidele in controlul asta? De ce consilierii trebuie sa aiba mai degraba parerea partidului decat parerea celor care l-au ales? Modul cel mai bun de a trai pe lume este de a nu minti. Daca incetezi acest obicei, foarte multe lucruri se simplifica in viata, si in a ta si in a altora", a declarat Irinel Columbeanu, pentru RTV.NET.

Si nu cauta orice fel de oameni. Trebuie sa fie fosti antreprenori "care sa-si lase palaria de antreprenor la intrarea in primarie si care sa stea suficient de mult timp in Bucuresti, cat sa-si duca mandatul la sfarsit". "Eu am lucrat mult cu expati, am vazut cum functioneaza aceasta alchimie. Poate si aici am fost deschizatori de drumuri cand in 1866 am ales sa "importam" un rege, iar acea perioada era un moment cand Romania era o putere in ascensiune. Ascensiunile astea au legile lor, nu se intampla niciodata din nimic", a mai explicat Columbeanu.

Cat despre campanie, se stie ca va fi exclusiv pe internet. "Odata ce ai acesti utilizatori care te acceseaza, poti sa folosesti acelasi site pentru a pune o intrebare. Acum primarii au la indemana doar institutia referendumului care este greoaie, e costisitoare. Platforma asta ar putea reprezenta si posibilitatea de a face si 5 minireferendumuri intr-o zi, in functie de tematica pe care o propui. Cadoul e otravit pentru ca este un cadou facut bucurestenilor, nu primarului, fiindca bucurestenii pun astfel o lesa de gat primarului pe care o tin ei. Daca primarul, avand acest instrument, nu-i va consulta pe masurile care privesc interesele intregii urbe... Sa va dau un exemplu: daca se va pune problema vopsirii gurilor de canal, ca sa sara in ochi si sa nu mai dea soferii peste ele. Platforma e proiectata sa fie transparenta si sa poata fi consultata de toata lumea. Ei, daca 70% zic sa fie vopsite in rosu si tu le faci verzi ca a venit un prieten cu un stoc de vopsea verde, nu mai merge. Asta inseamna puterea transparentei, a Internetului care schimba lumea, o democratizeaza"

Revolutie la primarie

Printre proiectele cu care se vrea in scaunul ocupat acum de Oprescu, se numara, in primul rand, rezolvarea problemelor legate de costul energiei. Apoi, elisi propune sa faca iluminatul public cu diode electroluminiscente. "In Bucuresti nu am auzit de un mare proiect finantat din fonduri europene. De ce nu s-a facut Stadionul National cu fonduri de la UE? Sunt bani care stau moca, in proportie de 90-95%. De ce? Din cauza lipsei de transparenta, iar Uniunea Europeana nu finanteaza proiecte lipsite de transarenta. Nu de tampit m-am gandit la acesti consilieri straini care au si o calitate: fiind straini, sunt responsabili fata de cei care dau banii din Uniunea Europeana si prin faptul, subliminal, ca sunt concetateni ai lor. Pot crea proiecte, sa le monitorizeze si sa raspunda in fata autoritatilor europene. Imi propun ca, pe langa bugetul Capitalei, sa mai adun inca un buget din aceste fonduri europene care sunt disponibile si neutilizate", a mai spus Irinel Columbeanu. De asemenea, din programul electoral al sau face parte si vesnica problema a parcarilor.

Citeste interviul intreg pe www.rtv.net

×