x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Comisia Europeană critică fără temei România că nu ar fi pus în practică directiva împotriva traficului de persoane

Comisia Europeană critică fără temei România că nu ar fi pus în practică directiva împotriva traficului de persoane

de Adrian Mogos    |    13 Mai 2013   •   12:45
Comisia Europeană critică fără temei România că nu ar fi pus în practică directiva împotriva traficului de persoane

România are una dintre cele mai mari rate de condamnări definitive dintre statele membre ale UE în ceea ce priveşte traficul de persoane. În 2012 au fost condamnate definitiv 427 de persoane, dar cu toate acestea oficialii de la Bruxelles continuă să arate cu degetul spre ţara noastră. Pe 15 aprilie 2013, Cecilia Malmström, comisarul european pentru Afaceri Interne, a ţinut o conferinţă de presă în care prezenta raportul Comisiei Europene  în privinţa traficului de persoane. România şi Bulgaria au fost indicate ca fiind ţări de origine ale traficului, Malmström precizând că numai şase state au transpus în legislaţia naţională directiva UE în domeniu. România nu se afla printre aceste state, deşi surse din Ministerul Afacerilor Externe au precizat pentru Jurnalul Naţional că toate documentele necesare au fost trimise la timp către Bruxelles. Asta înseamnă că undeva pe drumul birocraţiei toate datele şi materialele furnizate de autorităţile române s-au pierdut. Mâine şi poimâine va avea loc la Bucureşti o conferinţă pe tema traficului de persoane unde va participa şi Myria Vassiliadou, coordinatorul pe traficul de persoane din cadrul Comisariatului pentru Afaceri Interne, care va putea lămuri şi circuitul documentelor trimise de Bucureşti la Bruxelles.  (continuare pagina 5)

Directiva la care comisarul european pentru Afaceri Interne Cecilia Malmström făcea referire în conferinţa de presă de la jumătatea lunii aprilie a acestui an, şi pe care România nu ar fi transpus-o în legislaţia naţională, înlocuieşte un document similar din 2002. Comisia Europeană a lucrat acest document într-un colectiv propriu de 15 experţi la care statele membre, inclusiv România, au participat prin furnizarea documentelort solicitate de la Bruxelles. Cei 15 experţi, printre care şi un român, au fost practic sfătuitorii Comisiei în elaborarea acestei directive. Cu toate acestea, concluziile raportului Comisiei sunt defavorabile României. În urma acelei conferinţe de presă, oficialii de la Agenţia Naţională împotriva Traficului de Persoane – ANTIP, instituţie care a coordonat procesul de transpunere a directivei, au răspuns printr-un comunicat în care se arată că numărul mare de victime identificate care provin din România “reflectă pe de o parte profilul de ţară de origine al României din punctul de vedere al tendinţelor traficului de persoane la nivel european, iar pe de altă parte un mecanism solid de identificare a victimelor. Acest mecanism are la bază un sistem integrat de prevenire, combatere, identificare şi asistenţă a victimelor traficului de persoane prin intermediul unor structuri specializate precum Poliţia, Parchetul, ANITP, reprezentanţi ai societăţii civile”.

Strategie naţională
În timp ce experţii lucrau la această directivă, în România a fost elaborată Strategia Naţională Împotriva Traficului de Persoane. “Am analizat toate strategiile la nivelul Uniunii Europene prin intermediul ataşaţilor noştri şi ai ambasadelor UE. Avem cea mai avansată strategie naţională împotriva traficului de persoane. Am aprobat-o după apariţia directivei şi am inclus recomandări de la Consiliul Europei”, a declarat comisarul de poliţie Romulus Nicolae Ungureanu, directorul ANITP.

Această nouă directivă reprezintă un avantaj pentru România, pentru că de-a lungul timpului au existat probleme în colaborarea cu ţările care nu aveau legislaţie împotriva traficului de persoane, cum ar fi Cipru. Este ilar faptul că Myria Vassiliadou, coordinatorul pe traficul de persoane din cadrul Comisariatului pentru Afaceri Interne, este chiar din această ţară. Cum funcţioneză sistemul de informare al UE în privinţa traficului de persoane? ANITP raportează numărul de victime într-un an, chiar dacă persoana a fost traficată în anii anteriori şi abia în anul respectiv a fost identificată, în timp ce alte state nu au acelaşi sistem, ele raportând doar victimele identificate în acel an. Astfel s-a ajuns ca România să aibă sute de cazuri, iar alte state doar patru sau cinci. Din 2014 însă şi România va aplica acelaşi sistem.
Strategia altora

“Statele de destinaţie a traficului de persoane încearcă să trimită victimele în ţara de origine, pentru a nu-şi încărca sistemul. România este o ţară de origine, însă spre deosebire de alte state, după identificarea victimei România are o echipă mixtă formată dintr-un asistent social, un psiholog şi un poliţist care aşteaptă victima la aeroport, gară, autogară. Dacă victima este în siguranţă, protejată şi primeşte asistenţa de care are nevoie, este un martor important”, a precizat directul ANITP.  Este interesant de văzut cine a rătăcit documentele trimise de oficialii români la Bruxelles, mai ales că aceeaşi Comisie Europeană care critică de zor România în privinţa traficului de persoane a solicitat ţării noastre să participe la un proiect pilot coordonat de Franţa.

×