x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Comisia Europeană întrerupe acordarea de fonduri operaţionale pentru România din cauza "deficienţelor majore de management"

Comisia Europeană întrerupe acordarea de fonduri operaţionale pentru România din cauza "deficienţelor majore de management"

de Mediafax    |    17 Feb 2012   •   14:04
Comisia Europeană întrerupe acordarea de fonduri operaţionale pentru România din cauza "deficienţelor majore de management"

UPDATE 18:30 - Ministerul Muncii, Familiei si Protectiei Sociale (MMFPS) a precizat intr-un comunicat de presa, ca a luat act de precizarile Directiei Generale pentru Ocuparea Fortei de Munca si Afaceri Sociale din cadrul Comisiei Europene, cu privire la derularea Programului Sectorial "Dezvoltarea Resurselor Umane", si informeaza ca a luat toate masurile care se impun pentru remedierea deficientelor constatate in gestionarea acestui program.

"Responsabilitatea in aceasta functie este mare. In actualul context economic din Europa, fiecare euro adus in Romania prin POSDRU inseamna o sansa la un loc de munca. POSDRU inseamna locuri de munca in primul rand. Ca sa atingem acest obiectiv, ii vom sprijini pe beneficiari, simplificand procedurile de verificare a cererilor de rambursare si respectand termenul de 45 de zile stabilit de Guvern pentru procesarea cererilor de rambursare, in conditii de maxima transparenta", a declarat ministrul Muncii.

Claudia Boghicevici i-a incredintat, azi, lui Carmen Rosu conducerea interimara a AM POSDRU, cerandu-i acesteia eficienta si vigilenta.

Demnitarul a atras atentia reprezentantilor Organismelor Intermediare ca neregulile nu vizeaza un om.

"Este vorba de un intreg management cu probleme ce trebuie corectat. In joc este credibilitatea Romaniei. In cateva saptamani, in cursul lunii martie, o sa ne facem temele si o sa remediem celelalte recomandari ale Raportului de Audit", a mai spus Boghicevici.

......

Directorul general al Directiei Generale pentru Ocuparea Fortei de Munca si Afaceri Sociale din cadrul CE va emite, "in zilele urmatoare", o decizie de intrerupere a termenului de plata pentru cererile in curs din POSDRU, informeaza reprezentanta Comisiei Europene in Romania.

Directia Generala pentru Ocuparea Fortei de Munca si Afaceri Sociale (DG EMPL) din cadrul Comisiei Europene a facut, azi, precizari cu privire la derularea Programului Operational Sectorial "Dezvoltarea Resurselor Umane" (POSDRU).

Astfel, DG EMPL mentioneaza ca, in Raportul anual de control 2011, Autoritatea romana de audit a identificat unele deficiente majore ale sistemului de management si control al Programului operational dezvoltarea resurselor umane.

Aceste deficiente se refera la procedurile de selectie a proiectelor si la cele de verificare de prim nivel.

In conformitate cu prevederile Regulamentului pentru fondurile structurale, aceste deficiente duc la o intrerupere a termenului pentru plata cererilor transmise de statul membru la Comisie pentru o perioada maxima de 6 luni, precizeaza sursa citata.

"Ca atare, in urmatoarele zile, Directorul General al DG EMPL va emite o decizie de intrerupere a termenului de plata pentru cererile in curs. Intreruperea va fi ridicata de indata ce Autoritatea romana de audit confirma ca deficientele au fost remediate, conform prevederilor Regulamentelor pentru Fonduri structurale. Autoritatea de management a luat toate masurile necesare in vederea remedierii problemelor semnalate, iar Autoritatea de audit va reanaliza situatia si va prezenta noul sau raport la Comisie cat de curand", mentioneaza sursa citata.

Conform acestor precizari, intreruperea termenului de plata nu afecteaza implementarea proiectelor, pentru care Autoritatea de management poate continua sa faca plati.

"Comisia este increzatoare ca autoritatile romane trateaza deficientele semnalate cu seriozitate si iau masurile ce se impun si ca acestea vor duce la o reluare a platilor inainte de expirarea celor sase luni prevazute de Regulament", mai mentioneaza reprezentanta CE.

Comisarul european Dacian Ciolos a declarat, azi, ca, cel mai probabil, Comisia Europeana va anunta in curand o posibila intrerupere a platilor in cadrul programului POSDRU.

"Este vorba despre nereguli sesizate de Autoritatea de Audit din Romania, despre care a fost informata si Romania. CE evalueaza in momentul de fata impactul acestor nereguli constatate si este foarte probabil o decizie de intrerupere - subliniez, nu suspendare - intrerupere a platilor", a spus Ciolos.

El a adaugat ca "este vorba despre o relatie bugetara financiara intre Autoritatea de Management si CE si aceasta eventuala decizie nu va avea niciun impact asupra platilor care trebuie sa se faca beneficiarilor proiectelor".

"Aceasta eventuala decizie nu va avea niciun impact asupra rambursarilor care trebuie sa se faca beneficiarilor proiectelor. E vorba doar despre o eventuala masura de precautie pe care Comisia ar putea sa o ia pana cand autoritatea de management a acestui program va lua masurile necesare pentru a corecta problemele sesizate de autoritatea de audit din Romania", a subliniat Ciolos.

Ciolos a mai spus ca "in zilele urmatoare CE o sa informeze cu siguranta autoritatile romane asupra unei eventuale decizii in acest sens".

Ministrul Afacerilor Europene, Leonard Orban, declarase marti ca exista riscul de suspendare a unui program operational, motivul fiind nerespectarea indrumarilor continute intr-un raport al Autoritatii de Audit.

"Exista un program unde riscul de suspendare este prezent", a declarat Leonard Orban, fara a mentiona despre ce program operational este vorba.

Programele Operationale (PO) sunt documente strategice aprobate de catre Comisia Europeana care cuprind setul de prioritati multianuale care pot fi cofinantate din instrumentele structurale, din fonduri ale Bancii Europene de Investitii precum si din alte fonduri.

In cazul Romaniei exista Programul Operational pentru Dezvoltarea Capacitatii Administrative; Programul Operational pentru Asistenta Tehnica; Programul Operational Regional; Programul Operational Sectorial Transport; Programul Operational Sectorial Mediu; Programul Operational Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane; Programul Operational Sectorial pentru cresterea competivitatii economice.

×
Subiecte în articol: dacian ciolos leonard orban posdru