În raportul prezentat astăzi, la Cotroceni, Comisia prezidenţială de analiză a regimului politic şi constituţional din România constituită de Administraţia Prezidenţială propune eliminarea din Legea fundamentală a instituţiei suspendării din funcţie a preşedintelui ţării.
'Se poate observa că menţinerea intactă a actualului regim constituţional, la art. 95 şi 96, creează premisa dublă a unui blocaj constituţional şi a unei tensiuni între votul referendar şi ideea modernă de reprezentare. Efectul ultim este, incontestabil, fragilizarea democraţiei constituţionale. În plus, se poate menţiona că, în reglementarea actuală, art. 95 nu are corespondent în niciun text constituţional al unei naţiuni membre a Uniunii Europene. Din acest punct de vedere, eliminarea lui apare ca o formă de europenizare constituţională', se arată în raportul Comisiei prezidenţiale, citat de Agerpres.
Sistem parlamentar unicameral
'Prima dintre soluţiile care se pot imagina din perspectiva constituţională este amenajarea unui sistem unicameral (...). Unicameralismul poate fi justificat prin invocarea unor argumente decurgând din câteva observaţii elementare de natură constituţională şi politică: soluţia unicamerală este adaptată structurii unui stat unitar care nu cunoaşte ramificaţia federală; din unghiul de vedere al costurilor ea permite reducerea numărului de parlamentari; organizarea unicamerală poate da naştere unui proces mult mai rapid de adoptare a legilor prin eliminarea redundanţelor procedurale; este adecvat ideii de unitate a naţiunii', mai arată Comisia prezidenţială. Potrivit raportului, ceea ce ar trebui să domine în cazul unei opţiuni unicamerale nu este calculul de natură economică, adică reducerea alocaţiei bugetare, ci imperativul unui design constituţional echilibrat şi inteligent.
O altă modificare propusă este cea referitoare la mecanismul de dizolvare a celor două Camere. 'Chiar şi în ipoteza în care actualul regim ar rămâne nemodificat, una dintre soluţiile de deblocare a crizelor ar fi modificarea mecanismului de dizolvare a celor două Camere. Ar fi vorba, în esenţă, de o soluţie inspirată parţial din Constituţia Republicii a V-a Franceze', se precizează în raport.
În opinia membrilor comisiei, condiţiile declanşării unei asemenea proceduri ar fi următoarele: dizolvarea nu ar putea interveni în primele sau în ultimele şase luni ale mandatului preşedintelui; nu ar putea interveni în primele şase luni ale mandatului Parlamentului; nu ar putea interveni în timpul stărilor de mobilizare, asediu, război sau urgenţă şi nu ar putea interveni mai mult de o dată în cursul unui an. "În cazul în care, în cursul mandatului său, preşedintele recurge la o a doua dizolvare, mandatul său încetează de plin drept la o lună de la învestirea unui guvern. Într-o asemenea ipoteză se organizează alegeri prezidenţiale pentru perioada rămasă din mandat, la care preşedintele al cărui mandat a încetat va putea candida fără a afecta în acest fel prevederea constituţională care limitează la două numărul de mandate", detaliază raportul. Comisia prezidenţială subliniază că dreptul la dizolvare nu întăreşte autoritatea preşedintelui, ci acordă un element suplimentar de răspundere în sarcina acestuia. 'Dizolvarea poate oferi ocazia în care naţiunea are şansa de a evalua programul prezidenţial şi de a examina oportunitatea acordării unui sprijin decisiv şefului de stat', se mai susţine în raportul citat.
Băsescu: Avem nevoie de o Constituţie care să nu ne împingă în conflicte
Preşedintele Traian Băsescu a declarat, astăzi, la Palatul Cotroceni, cu ocazia prezentării raportului, că şi-ar fi dorit ca momentul acesta să fi venit mult mai devreme şi a precizat că avem nevoie de o Constituţie care să ''nu ne împingă în conflicte''. ''Este important momentul de astăzi. Îmi pare bine că se întâmplă şi mi-aş fi dorit să vină mai repede. După alegerile din 2004 am cerut partidelor politice o reflecţie constituţională. Motivul a fost unul singur şi, din nefericire, confirmat în ultimii ani. Este vorba despre faptul că în loc să fie un mecanism util pentru deblocarea crizelor, Constituţia noastră a produs disfuncţionalităţi în instituţiile de stat'', a precizat Băsescu. Acesta a criticat faptul că partidele au amânat momentul ''reflecţiei''. ''Avem nevoie de o Constituţie care să nu ne împingă în conflicte, ci dimpotrivă, să ne scoată, pentru că orice conflict costă energie şi timp'', a declarat şeful statului. Băsescu a mai spus că una dintre opţiunile sale în privinţa revizuirii constituţionale se referă la instituirea unui regim semiprezidenţial, fiind necesară clarificarea semiprezidenţialismului prin corelarea legitimităţii şefului statului cu pârghiile pe care le are. "Consider că soluţia cea mai bună pentru România este cea a unui regim politic semiprezidenţial. Nu cred că România are nevoie de un regim prezidenţial în care şeful statului să fie şeful Guvernului. Consider, de asemenea, că un regim parlamentar în care şeful statului nu mai este ales direct de cetăţeni nu exprimă voinţa naţiunii noastre. Dacă vom continua să alegem un preşedinte care nu poate acţiona vom nesocoti naţiunea şi diminua democraţia", a afirmat Băsescu
Geoană: Este nevoie să antrenăm întreaga elită pentru revizuirea Constituţiei
După prezentarea raportului Comisiei prezidenţiale de analiză a regimului politic şi constituţional, preşedintele PSD, Mircea Geoană, a declarat că este un adept al necesităţii unei noi republici. În opinia sa şi a PSD, ''a venit clipa'' ca România să se adapteze ''nevoilor unui secol al globalizării'', informează Agerpres. ''Este nevoie de o dezbatere publică sănătoasă, de un forum constituţional, este nevoie să antrenăm întreaga elită dar şi cetăţenii României pentru o revizuire a Constituţiei. Nu este suficientă, în opinia noastră, doar o modificare a cadrului constituţional, ci avem nevoie şi de o amplă reformă a statului român. Statul român încă este în mare măsură reflexia unui spirit extrem de politizat'', a declarat Geoană.
Boc: Reforma constituţională trebuie să conducă şi la regândirea sistemului de privilegii
"Reforma constituţională trebuie să rezolve cel puţin două mari probleme, prin soluţii echilibrate care să elimine blocaje apărute anterior şi să asigure administraţiei locale dreptul de decizie, odată cu regândirea sistemului de privilegii în sectorul public", a declarat premierul Emil Boc. În opinia premierului, reforma Constituţiei trebuie să crească gradul de responsabilizare a autorităţilor statului în raport cu cetăţenii. El a precizat, la prezentarea raportului comisiei prezidenţiale pentru analiza regimului constituţional, că Guvernul va analiza oportunitatea iniţierii reformei constituţionale, arătând că evoluţia Constituţiei indică nevoia unei reforme.
Citește pe Antena3.ro